Αλλά εκεί είναι πρώτη η… Μπασακσεχίρ

91

Το τουρκικό τηλεοπτικό συνδρομητικό δίκτυο Digiturk (ανήκει στο beIN Media Group του Κατάρ) διατήρησε το δικαίωμα να μεταδίδει τους αγώνες των πρώτων δύο κατηγοριών του τουρκικού πρωταθλήματος έως το 2022, έναντι του εκπληκτικού ποσού των 590 εκατ. δολαρίων (555 εκατ. ευρώ) τον χρόνο.

Την ώρα που στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παραπαίει, που το συνδρομητικό κανάλι, που αποτελεί τον σχεδόν μοναδικό χρηματοδότη της Σούπερ Λιγκ, αναγκάζεται να ενεργοποιεί ρήτρες λόγω των συνεχόμενων διακοπών της ποδοσφαιρικής δράσης και που η Φούτμπολ Λιγκ αδυνατεί να βρει τηλεοπτική στέγη, στη γειτονική Τουρκία το άθλημα ανθεί, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που ελέγχει και τις επαγγελματικές κατηγορίες, το τουρκικό πρωτάθλημα ανέβηκε στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το δίκτυο Digiturk προσέφερε το ποσό των 590 εκατ. δολ. ετησίως για να διατηρήσει στα χέρια του τα δικαιώματα της Σούπερ Λιγκ και της 1ης κατηγορίας (2η τη τάξει), κερδίζοντας στη δημοπρασία το αντίπαλο δίκτυο Turkcell Superonline.

Το Digiturk κατάφερε με αυτό το deal να κάνει δικά του τα δικαιώματα σε όλες της τεχνολογικές πλατφόρμες (τηλεόραση, διαδίκτυο, κινητές συσκευές, ραδιόφωνο) καθώς και τη διαχείριση της πώλησης των δικαιωμάτων στο εξωτερικό (κάτι πολύ σημαντικό λόγω των εκατομμυρίων Τούρκων μεταναστών), ενώ στο πακέτο της συμφωνίας περιέχεται και η διαφήμιση του δικτύου μέσω της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με προηγούμενο τηλεοπτικό συμβόλαιο, αυτό που υπογράφηκε το 2010 και ολοκληρώνεται με το πέρας της τρέχουσας σεζόν, η Digiturk καταβάλει στην Ομοσπονδία 374 εκατ. δολάρια το χρόνο, με τη διαφορά σε σχέση με ποσό της νέας συμφωνίας να καταδεικνύει το πόσο πιο εμπορικό έγινε το προϊόν. Γενικότερα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία υπερδεκαπλασιάστηκε.

Πηγή : sportandbusiness.gr