Η media day του ΠΑΟΚ

52

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του στο Champions League, που θα τον… βρει στην Πολωνία, την Τετάρτη, κόντρα στην Ρόσα Ράντομ. Στην media day, που διοργάνωσε η ασπρόμαυρη ΚΑΕ, μίλησαν ο Σούλης Μαρκόπουλος και ο Απόλλων Τσόχλας.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είπε μεταξύ άλλων:

Για το Champions League: «Είναι ένας νέος θεσμός. Θέλουμε να επιτύχει. Ενας θεσμός που θα βελτιώσει την αξία που έχουν τα τοπικά πρωταθλήματα και μακάρι να πετύχει για να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ξέρουμε ότι οι ομάδες που έχουν να αντιμετωπίσουμε, είναι πολύ καλές. Δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εμφανιστούν στο γήπεδο, αλλά ξέρουμε ότι έχουν μεγάλη βαρύτητα ως ομάδες».

Για το πρώτο παιχνίδι στην Πολωνία: «Είναι μια καλή ομάδα, η οποία έχει γρήγορους παίκτες. Προσπαθούν να παίξουν, πάρα πολύ τον αιφνιδιασμό, έχουν έξω από τη γραμμή των τριών πόντων αρκετή ευστοχία. Δεν πρέπει να τους δώσουμε χώρο να τρέξουν και να σουτάρουν. Πρέπει πάνω στους βασικούς τους παίκτες, ο πιο σπουδαίος είναι ο ψηλός του ο Τζάκσον, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Εχουν και δύο πόιντ γκαρντ που παίρνουν πάρα πολλές προσπάθειες. Γενικά είναι μια ομάδα, η οποία δεν έχει πολύ βαθύ ρόστερ, αλλά είναι αρκετά δεμένη και έμπειρη, γιατί είναι αρκετά προχωρημένης ηλικίας».

Για το ότι ο ΠΑΟΚ θα δίνει συνεχόμενα παιχνίδια: «Ο λαός λέει «το αγώι κάνει τον αγωγιάτη». Πρέπει να συνηθίσουν σε αυτό το στοιχείο, να παίζουν δύο παιχνίδια την εβδομάδα και να είναι πανέτοιμοι. Εμείς εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους λέμε σε κάθε παιχνίδι, τι είναι ο αντίπαλος, τι θα αντιμετωπίσουν μέσα στο γήπεδο, ώστε να κάνουμε πιο εύκολο το έργο τους και από εκεί και πέρα, να εφαρμόσουν αυτά τα οποία θα τους πούμε. Πολλές φορές ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να τα κάνεις πράξη και οι εμπειρίες οι αγωνιστικές πρέπει να βρεθούν μέσα στο παιχνίδι».

Για την προσαρμογή των νέων και αν είναι πιο εύκολη μέσα από συνεχόμενα παιχνίδια: «Στο δέσιμο της ομάδας, σίγουρα θα βοηθήσει. Δε θα βοηθήσει, στο ότι αυτοί θέλουν να τους κάνεις αρκετή ατομική προπόνηση, για να τους περάσεις ορισμένα στοιχεία που θέλεις από το δικό σου παιχνίδι, για να μπορούν να παρουσιάζονται πολύ πιο έτοιμοι στις δικές σου επιλογές. Αυτό θα είναι ένα πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου, πιστεύω να κάνουμε και τα δύο με την πάροδο του χρόνου, όσο μπορούμε καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο Τσόχλας τόνισε:

«Σίγουρα είναι μια νέα διοργάνωση, ευχόμαστε να έχει επιτυχία και εμείς σαν ομάδα, να πάμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ξεκινάμε με ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, όπως κάθε χρόνο, με τα συνεχόμενα παιχνίδια. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που έχει αυτό το πρόγραμμα. Να ευχηθώ να έχουμε καλή σεζόν, με υγεία πάνω από όλα και ότι καλύτερο μπορούμε, να το καταφέρουμε», σχολίασε αρχικά ο άσος του ΠΑΟΚ την πρεμιέρα της ομάδας στην Πολωνία.

Σχετικά με το αν η νίκη επί του Κολοσσού, δίνει και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για την ομάδα, είπε: «Ήταν καλό για την ψυχολογία μας, μετά από μια άσχημη ήττα που είχαμε, τώρα που μπαίνουμε στα συνεχόμενα παιχνίδια, να ξεκινήσουμε με μια νίκη που θα είναι αφετηρία για να κάνουμε ένα καλό σερί».

Για το αν υπάρχει κάποια σύγκριση της Ρόσα Ράντομ με τη Ζιελόνα Γκόρα, που αντιμετώπισε πριν δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ στην Πολωνία: «Δε νομίζω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε μια ομάδα, με δύο χρόνια πριν. Η Ρόσα Ράντομ είναι μια ομάδα που έχει 2-3 ξένους παίκτες, που τους αρέσει να παίζουν ελεύθερο μπάσκετ. Είναι αρκετά καλοί στην επίθεση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την τακτική που μας είπαν οι προπονητές μας και να τους περιορίσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε για να πάρουμε τη νίκη. Αυτό είναι και το ζητούμενο σε αυτό το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι».

«Για μένα τα φιλικά δε μετρούν τόσο, δεν έχει καμία σχέση η αγωνιστική συμπεριφορά με τα επίσημα. Αυτό που μας έλειψε από το επίσημο εκτός έδρας παιχνίδι και δείξαμε ότι εδώ μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να στοχεύσουμε στο επόμενο παιχνίδι, είναι η άμυνα. Πρέπει με βάση την τακτική μας να περιορίσουμε τα ατού τους, να ελέγξουμε το ρυθμό, γιατί είναι εκτός έδρας παιχνίδι και πιστεύω ότι θα πάρουμε τη νίκη», πρόσθεσε.

Σχετικά με την νεανική ομάδα που έχει ο ΠΑΟΚ αλλά και για τις δικές του εμφανίσεις, ανέφερε: «Αυτό δεν πιστεύω ότι είναι σαν σκέψη. Παίζουμε, προσπαθούμε, το κυριότερο είναι επειδή είμαστε νέα ομάδα, να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ομαδικά, τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να έχουμε μια καλή χρονιά. Είναι μια πολύ μεγάλη σεζόν, οπότε θα χρειαστούμε την ομαδική δουλειά. Έχω εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες μου και πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε».

Για το γεγονός ότι αρκετοί συμπαίκτες του δεν έχουν ξαναζήσει τη διαδικασία με τα συνεχόμενα παιχνίδια: «Για το ελληνικό πρωτάθλημα, η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετή τακτική και επειδή οι αντίπαλες ομάδες, είναι πολύ καλά διαβασμένες, τα παιδιά που έχουν συνηθίσει σε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, μπορεί να τους φαίνεται λίγο πρωτόγνωρο. Είναι λίγο πιο σκληρό, είναι λίγο πιο δύσκολο για αυτούς, να δείξουν το ταλέντο τους. Πιστεύω στην Ευρώπη θα τα καταφέρουν πολύ πιο εύκολα. Και σιγά-σιγά και στο πρωτάθλημα, θα έρθουν στα επίπεδα τα οποία και οι ίδιοι και η ομάδα επιθυμεί».