Η Μέρκελ υποψήφια ξανά για την καγκελαρία!

29

Υποψήφια για την καγκελαρία ανακοίνωσε πως θα είναι η Ανγκελα Μέρκελ, διεκδικώντας μία τέταρτη θητεία, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρωί της Κυριακής, δημοσκόπηση της Emnid για την εφημερίδα Bild σημειώνε πως το 55% επιθυμεί την κ. Μέρκελ στη θέση της καγκελάριου, ενώ το 39% δηλώνει αντίθετο.

Η υποστήριξη προς την Ανγκελα Μέρκελ παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση, όπου το 42% ήθελε να συνεχίσει να κρατά τα ηνία της χώρας.

Υψηλόβαθμα στελέχη του CDU συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν την τελευταία ετήσια διάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου. Η Μέρκελ πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος).

Η Μέρκελ μετρά ήδη 11 χρόνια στην καγκελαρία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Πάντως, όπως υπογραμμίζει το Reuters, δεν είναι βέβαιο ότι αν κερδίσει και τέταρτη θητεία θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της. Στο παρελθόν έχει η ίδια δηλώσει ότι θέλει να βρει την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από την πολιτική και να μην παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα.

Η 62χρονη καγκελάριος θεωρείται από πολλούς μία σταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη σε μία περίοδο αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ. Όπως σχολιάζει το Reuters, η Μέρκελ θεωρείται ακόμη ότι εκφράζει τις φιλελεύθερες αξίες της Δύσης μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Όπως σημειώνει το BBC, η δημοτικότητά της γνωρίζει πτώση, σε σχέση με παλαιότερα, αλλά η Μέρκελ διατηρεί την λαϊκή στήριξη.

Στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπέστη ταπεινωτική ήττα στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.

Το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία είχε συγκεντρώσει τότε ποσοστό 12.9%, εξασφαλίζοντας εκπροσώπηση στο δέκατο από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Ομοσπονδίας, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα 18% από 23,3% το 2011, καταγράφοντας τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση το 1990, πτώση που αποδίδεται στην μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε η καγκελάριος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είχε αναδειχθεί πρώτο με 22,4%, από 28,3%, στις προηγούμενες εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr