Άλυτος γρίφος το θέμα του Ίβιτς. Και τώρα τι κάνουμε;

Τελικά Ίβιτς, τέλος. Αυτό ήταν μεγάλη ζημιά για τον ΠΑΟΚ. Την άποψή μου είχα εκθέσει στο προηγούμενο άρθρο, που μπορείτε να βρείτε εδώ

Συνοψίζεται στη φράση: ‘Άντε πάλι όλα από την αρχή’.

Ο ΠΑΟΚ  κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι ένα γιαπί στα θεμέλια. Φέτος για πρώτη φορά ήταν ένα καρά γιαπί. Αυτό στη γλώσσα των οικοδομών σημαίνει ένα κτίριο με τον σκελετό, δηλαδή τα μπετά και τους τοίχους. Που απομένουν οι σοβάδες, τα κουφώματα και τα έπιπλα για να γίνει κατοικήσιμο. Δυστυχώς πάλι από την αρχή στα θεμέλια.

Διότι, μη νομίζεται ότι όλη η ανάλυση πως ο ΠΑΟΚ έχει τον κορμό και χρειάζεται 2-3 πολύ καλούς παίκτες για να κάνει μια μεγάλη ομάδα, στην οποία όλοι συμφωνούν, ισχύει όταν θα έχει νέο προπονητή. Ίσχυε για τον Ίβιτς. Ο νέος προπονητής, πιθανότατα καλός και με επιτυχίες, θα έχει τις δικές του ιδέες, τις σταθερές, ακόμη και τις ιδεοληψίες του, οι ποίες μπορεί να είναι καλές και δοκιμασμένες αλλά στον ΠΑΟΚ αναγκαστικά θα ανακατέψουν την τράπουλα. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην θέλει 10άρι (πάρ΄ τον κάτω τον Μπίσεσβαρ), μπορεί να θέλει πιο γρήγορο φορ (πάρ΄ τον κάτω τον Πρίγιοβιτς) κλπ. Θα θέλει να φέρει κάποιους δικούς του, παίκτες και προπονητές, θα έχει δικούς του μάνατζερ να συνεργάζεται και όλα αυτά τα καλά. Τα ζήσαμε, δεν τα ζήσαμε; Ειδικά με τον Στέφενς που ήταν και όνομα.

Ύστερα ήταν και όλο το τιμ. Για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ είχε ένα πληρέστατο, απολύτως επαγγελματικό και πετυχημένο προπονητικό τιμ, σχεδόν δέκα ανθρώπων, από τους οποίους δεν θα μείνουν ούτε οι μισοί. Αυτό είναι ένα εξ΄ ίσου μεγάλο πρόβλημα που περνάει στα ψιλά.

Πάνω που πήγαμε λοιπόν να πούμε ‘δόξα σοι ο Θεός’, πάλι στο ‘Παναγιά βοήθα’ (και χωρίς Αναστασιάδη).

Φαίνεται ότι ο Μίχελς το κατάλαβε όλα αυτά περισσότερο όλων και γι΄ αυτό προσπάθησε. Έτσι όλη την εβδομάδα είχαμε ελπίδες, οι οποίες τελικά διαψεύσθηκαν. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, είχα και την υποψία ότι μετά από όλο αυτό το παρακαλετό και το παρασκήνιο, ίσως να είχε χαλάσει ήδη η συνταγή…

Μεγάλο μυστήριο

Πάντως η λύση της συνεργασίας ΠΑΟΚ – Ίβιτς είναι ένα μυστήριο, το οποίο πιθανότατα θα παραμείνει μυστήριο για μεγάλο διάστημα, καθώς κανείς δεν θα αποκαλύψει τι έγινε. Προφανώς οι λόγοι δεν ήταν αγωνιστικοί και κάποια επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν ότι και καλά ο ΠΑΟΚ με τον Ίβιτς έκανε μεν την πρώτη υπέρβαση, αλλά δεν πρόκειται να πάει πιο ψηλά είναι κατά την γνώμη μου λανθασμένα. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι αυτοί που τα λένε, δεν τα έλεγαν πριν, τα λένε τώρα μετά την κρίση και το τελευταίο ματς. Λίγο πριν οι ίδιοι έλεγαν ότι έχουμε προπονητή για δέκα χρόνια και ότι του χρόνου πάμε για μεγάλα πράγματα.

Σταχυολογώντας διάφορα από εδώ και από εκεί, κυρίως από τα ψιλά των όποιων εκτιμήσεων, καταλήγω σε ένα συμπέρασμα κάπως αιρετικό. Πιστεύω ότι το πρόβλημα Ίβιτς στον ΠΑΟΚ το δημιούργησε ο Ολυμπιακός. Όλη αυτή η ιστορία με τον μάνατζερ και στην ουσία άνθρωπο του Ολυμπιακού αδερφό του, τις απειλές τάχα για τα παιδιά του, τη στάση του τελευταίου στο θέμα του Αποστολόπουλου, συν την ακατανόητη στάση και τελική απόφαση του Ίβιτς, με οδηγούν σ΄ αυτό το συμπέρασμα.

Κρατήστε το σε μια άκρη….

Και η συνέχεια;

Ως προς τη συνέχεια θα εκφράσω μια επιθυμία, κόντρα στην αντίστοιχη της πλειοψηφίας των ΠΑΟΚτσήδων. Προτιμώ τον Λουτσέσκου.

Οι λόγοι είναι οι ίδιοι με αυτούς που ανέπτυξα στην αρχή, υπέρ της παραμονής Ίβιτς. Η συνέχεια στην ομάδα. Πιστεύω ότι μόνο με αυτόν ο ΠΑΟΚ, για ευνόητους λόγους, θα έχει μια συνέχεια, κάπως σαν να είχε μείνει ο Ίβιτς.

Επιπλέον, τον εκτιμώ (και όλη η Ελλάδα) για τη δουλειά του και για το γεγονός ότι με την Ξάνθη έκανε υπέρβαση. Πήρε δηλαδή περισσότερα από όσα μπορούσε να του δώσει το ρόστερ του. Και ο ΠΑΟΚ μια τέτοια υπέρβαση ακριβώς θέλει.

Επίσης, δεν θέλω να τον πάρει κάποια στιγμή άλλη ανταγωνιστική ομάδα καθώς τον θέλουν και οι άλλοι τρείς, άσχετα αν αυτή τη στιγμή έχουν προπονητές. Σε όλες έπαιξε. Τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο κάποιος όχι απλά μπορεί, σίγουρα δεν θα έχει προπονητή.

Τέλος, νομίζω ότι η παρουσία του Μίχελ είναι μια επιπλέον εγγύηση, λόγω των σχέσεων με τον μπαμπά Λουτσέσκου, ο οποίος όλο και θα βάλει κάπου ένα χεράκι, καθώς ο ΠΑΟΚ θα είναι η μεγάλη ευκαιρία του γιού… Ο ΠΑΟΚ θα βγει κερδισμένος.

Ξέρω ότι πολλοί δεν τον συμπαθούν, αλλά το ζήτημα είναι να φτιάξουμε ομάδα να παίρνει πρωτάθλημα. Ας το σκεφτούν έτσι. Προπονητικά έχουν να του προσάψουν τίποτε; Ο μόνος λόγος της αντιπάθειας είναι ότι υπερέβαλε μέσα στην Τούμπα για τη νίκη και την προστασία της ομάδας του. Έναν τέτοιο θέλουμε λοιπόν να κάνει το ίδιο και με τον ΠΑΟΚ.