Μοναδική λίμνη κάτω από ένα μαγευτικό Βουνό!

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητώ την χαμένη μαγεία τη χαμένη μαγεία της απλής και ήρεμης ζωής. Η απόδραση της «διπλανής μας πόρτας» απέχει μόλις 85 χλμ από το κλινών άστυ της Θεσσαλονίκης είναι η λίμνη Κερκίνη με τον σπουδαιότερο υδροβιότοπο της χώρας μας, και ένας από τους ομορφότερους και άγνωστους προορισμούς για να εξερευνήσει κανείς.

_tzertzevelis--5

Tο λιμανάκι της κερκινης με θεα στο βάθος τον Λαιλιά.

Ιστορία

Πολλές είναι οι αναφορές των αρχαίων ιστορικών που έγραψαν για τον πλούτο της περιοχής σε υδρόβια πουλιά, αλλά και για τα δάση από βελανιδιές, οξιές, πεύκα, και καστανιές. Στα μέρη αυτά επιβίωναν ανέμελα οι κάπροι, τα ελάφια, οι αρκούδες, οι ταύροι αλλά και οι λεοπαρδάλεις και τα λιοντάρια. Άλλωστε χαρακτηριστική παραμένει η αναφορά του ιστορικού Ηρόδοτου για την επίθεση που δέχτηκαν οι καμήλες του Ξέρξη όταν αυτός διέσχιζε το όρος Δύσωρον (Κρούσια). Από τις αρχές, όμως, του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή χιλιάδες πρόσφυγες εγκαθίστανται στην περιοχή, ζώντας σε άθλιες συνθήκες και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ 1922-1924 πεθαίνει το 20% των 85.000 συνολικά προσφύγων. Τότε η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να σχεδιάσει μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις και το 1928, αναθέτει σε μια αμερικανική εταιρία την υλοποίηση έργων εξυγίανσης στην πεδιάδα του Στρυμόνα. Σε διάστημα μάλλον ρεκόρ για την εποχή αποστραγγίζεται η λίμνη του Αχινού και οι ελώδεις εκτάσεις, ενώ το 1932 παραδίδεται το πρώτο φράγμα στο χωριό Λιθότοπο, (που αποτελεί σταθμό στο ταξίδι μας), δημιουργώντας την τεχνητή λίμνη Κερκίνη, που παίρνει την ονομασία της από το όρος Κερκίνη (Μπέλλες). Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών, 12 είδη ερπετών, 31 είδη ψαριών και περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Η λίμνη Κερκίνη αποτελούσε από πολύ παλιά το φυσικό καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών και στους καλαμιώνες της συμβίωναν αρμονικά χιλιάδες υπάρξεις.

_tzertzevelis--3

Tα περισσότερα Βουβάλια στην χώρα μας βρίσκονται εδώ πάνω.Και τα λουκάνικα τζουμαγιάς στο τραπέζι μας..

Δραστηριότητες

Τώρα γιατί να πάτε στην Κερκίνη και όχι κάπου αλλού? Ανεπανάληπτη εμπειρία πραγματικά αποτελεί η δυνατότητα επίσκεψης του υδροβιοτόπου με την παραδοσιακή πλάβα που ξεκινά από το λιμανάκι του Λιθοτόπου και της Κερκίνης. Καλύτερη εποχή για μία τέτοια βόλτα είναι η άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, που πλημμυρίζει το παρυδάτιο δάσος και έχουμε την δυνατότητα να πλησιάσουμε αρκετές περιοχές που έχουν στημένες τις φωλιές τους τα πουλιά. Ακόμη, μπορούμε να συναντήσουμε ερωδιούς, κορμοράνους, χουλιαρομύτες, λαγγόνες, αργυροπελεκάνους, φλαμίγκο και άλλα πτηνά. Το φθινόπωρο και το χειμώνα οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν πελεκάνους, πάπιες, χήνες, κύκνους. Η βόλτα με κανό, άλογο, ποδήλατο είναι πραγματικά μαγευτική, καθώς ο επισκέπτης απολαμβάνει συνεχείς εναλλαγές ενός τοπίου σπάνιας ομορφιάς με τις συνθέσεις όλων των χρωμάτων. Στιγμές σαν και αυτές αντικατοπτρίζουν μια αίσθηση ελευθερίας στιγμές στη μητέρα φύση.

Η Κερκίνη προστατεύεται από την σύμβαση Ramsar, μια και είναι ένας από τους ομορφότερους ελληνικούς υδροβιότοπους. Για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πλησιάζουμε τα σημεία που συγκεντρώνονται τα πουλιά! Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις δύο υπάρχουσες μονάδες λουτροθεραπείας που εδρεύουν σε Άγκιστρο και Σιδηρόκαστρο, για απολαύσετε και κάποιες στιγμές χαλάρωσης στα ζεστά νερά των ιαματικών πηγών. Επίσης πηγαίνοντας για το λιμανάκι της Κερκίνης περάστε από το Κέντρο πληροφόρησης υγροτόπου Κερκίνης: 2327028004- 28005 για μια μικρή ξενάγηση ,και πάρτε μαζί σας το έντυπο υλικό του φορέα για την ορθή ενημέρωσή σας.

Αν πεινάσετε, και αναζητάτε μια ζεστή θαλπωρή σε ένα απλό αλλά ιστορικό περιβάλλον, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την κοντινή Βυρώνεια που απέχει μόλις 12χλμ από την Λιβαδιά, και να σταματήσετε στον Μεθοριακό σταθμό της. Όχι για να επιβιβαστείτε στο τραίνο αλλά για να γευθείτε τα εδέσματα του Λευτέρη και να χωνέψετε κάνοντας μια μικρή βόλτα στο γειτονικό Ενυδρείο ψαριών γλυκού νερού Βυρώνειας: (23230 31449) που απέχει μόλις 100μ.

_tzertzevelis--8

Δραπετεύοντας στον Χειμώνα που έφτασε..τότε που όλοι μιζεριάζουν, την κάνουμε .. για αλλού!

Διαμονή
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά και καλά καταλύματα , εμείς σας προτείνουμε αυτά που έχουμε επισκεφθεί και μείναμε ικανοποιημένοι από την παροχή των υπηρεσιών τους.

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ: Ο ξενώνας «ΑΓΝΑΝΤΙΟ» με θέα την λίμνη Κερκίνη το όρος Μπέλες, και τα Μυστικά του μαύρου βράχου, αποτελεί προπύργιο για να εξερευνήσετε το ανάγλυφο μυστήριο της περιοχής. Και για την χαλάρωσή σας, τα λουτρά του Σιδηροκάστρου αναλαμβάνουν να πάρουν «τα βάρη» που καβαλάει το σώμα σας. Πληροφορίες 23230 28200- 28201.

HOTEL LIMNAIO στα Χρυσοχώραφα. Ένας τόπος που θα αισθανθείτε σαν το σπίτι σας! www.limnaio.gr 6936116066 o Νίκος είναι εκεί για να φροντίσει τις λεπτομέρειες!

ΑΓΚΙΣΤΡΟ: Οικίες art suites, που βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού και σε μικρή απόσταση από το περίφημο Χαμάμ Αγκίστρου. Τα δωμάτια είναι πολυτελή ,ζεστά, και ιδιαίτερα φιλόξενα. Ξεχωριστή είναι η φιλοξενία που προσφέρει ο Άνθιμος και η Τούλα 2 νέοι άνθρωποι που ζουν εναλλακτικά στον οικισμό ! www.oikies art suites 2323043010.

Το Ξύλινο χωριό : Ένα συγκρότημα ξύλινων σπιτιών που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Άγκιστρο θα αποτελέσει μια καλή βάση για τις περιηγήσεις τις δικές σας και της εναλλακτικής παρέας σας.Τα εδέσματα του εστιατορίου του συνδυάζονται άριστα με την υπέροχη θέα που προσφέρουν οι χώροι του.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Παντελής Τζερτζεβέλης

_tzertzevelis--9

Στην αντίθεση των χρωματικών συνθέσεων της φύσης.

_tzertzevelis--12

Σαν δείς βαρκούλα στο γυαλό…

_tzertzevelis--11

Η ζεστή θαλπωρή του ταξιδιού αποτυπώνεται και στα φιλόξενα καταλλύματα της γυρω περιοχής.. Εικόνα από το Άγκιστρο!

_tzertzevelis--10

Να πάτε….αξίζει , απλά για να ξεφύγετε και να χαθείτε στα τόσα πολλά μέρη που διαθέτει η περιοχή.​