Κόπα Αμέρικα με… Κατάρ και Ιαπωνία : Γιατί…

Το Κόπα Αμέρικα διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βραζιλία με τη συμμετοχή των 10 χωρών της CONMEBOL (η… UEFA της λατινικής Αμερικής) και με δύο… καλεσμένους. Το Κατάρ και την Ιαπωνία.

Γιατί, όμως, συμμετέχουν και χώρες από άλλες Συνομοσπονδίες στο Κόπα Αμέρικα;

Η CONMEBOL έχει μόνο 10 χώρες μέλη κι έτσι δεν βολεύει για να γίνει ένα καλό τουρνουά.

Από το 1993 αποφασίστηκε να συμμετέχουν και δύο χώρες από άλλες Συνομοσπονδίες, προκειμένου να υπάρχουν 12 ομάδες και να χωρίζονται σε τρεις ομίλους των τεσσάρων.

Οι πρώτες, που κλήθηκαν το 1993 ήταν οι ΗΠΑ και το Μεξικό, που έχουν αρκετές συμμετοχές, όπως αργότερα και η Κόστα Ρίκα.

Το 1999 κλήθηκε για πρώτη φορά χώρα εκτός Αμερικής, η Ιαπωνία,

Το 2015 συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα και η Τζαμάικα, ενώ το επετειακό Κόπα Αμέρικα του 2016, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων, φιλοξενήθηκε στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 16 ομάδων. Εκτός των 10 της λατινικής Αμερικής, συμμετείχαν ακόμη οι Παναμάς, Αϊτή, ΗΠΑ, Μεξικό, Κόστα Ρίκα και Τζαμάικα.

Στο φετινό Κόπα Αμέρικα κλήθηκαν Ιαπωνία και Κατάρ, και για… οικονομικούς λόγους, καθώς η Ιαπωνία είναι μια μεγάλη ποδοσφαιρική αγορά, ενώ το Κατάρ, επενδύει χρήματα στο ποδόσφαιρο ενόψει του Μουντιάλ του 2022.

Στο επόμενο Κόπα Αμέρικα, που θα γίνει το 2020 στην Αργεντική και την Κολομβία, έχει κληθεί πάλι το Κατάρ, και για πρώτη φορά και η Αυστραλία. Είναι φανερό, ότι οι λατινοαμερικάνοι θέλουν να κάνουν ανοίγματα σε άλλες αγορές…