Λέστερ : Ποιος κρύβεται πίσω από το θαύμα

402

To όνομά του αποκλείεται να το προφέρει Ευρωπαίος χωρίς να… κομπιάσει.

Ο Βιχάι Σριβανταναπράμπχα, ο 58χρονος Ταϊλανδός επιχειρηματίας, είναι ο άνθρωπος, που κρύβεται πίσω από το ποδοσφαιρικό θαύμα της Λέστερ.

Το πραγματικό του όνομα είναι Βιχάι Ραξρίακσορν και με το όνομα αυτό αγόρασε την Λέστερ το 2010. Το “Σριβανταναπράμπχα” προέκυψε το 2013 και του εδωσε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, για την προσφορά του στην οικονομία της χώρας και στο επιχειρείν.

Το νέο του όνομα σημαίνει “Φως της προοδεύουσας δόξας”! Προοδεύουσα, ήταν και η δόξα του στο Λέστερ…

Την ομάδα την αγόρασε το 2010 από τον Μίλαν Μάνταριτς, έναντι 39 εκατομμυρίων λιρών και το 2013 μετοχοποίησε τα περίπου 100 εκατομμύρια λίρες, που ξόδεψε για να εξοφλήσει τα χρέη της.

Τον Μάιο του 2014, με την άνοδο της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ, δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 180 εκατομμύρια λίρες έτσι ώστε μέσα σε μία τριετία, η Λέστερ να διεκδικήσει μια θέση στην πεντάδα της Πρέμιερ Λιγκ.

Τότε πολλοί μπορεί να γέλασαν, αλλά ο Σριβανταναπράμπχα τα κατάφερε με το 1/3 των χρημάτων σε μόλις δύο χρόνια να κατακτήσει το πρωτάθλημα! Στα χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της Λέστερ, οι “αλεπούδες” ξόδεψαν 63 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές!

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο Λέστερ, είναι πάντα κοντά στην τοπική κοινωνία. Στους εντός έδρας αγώνες της Λέστερ στο γήπεδο προσφέρεται δωρεάν μπίρα σε κάθε ενήλικα, ενώ στα γενέθλιά του, εκτός από μπίρα, κέρασε αυτούς που γεμίζουν το γήπεδο και ντόνατς!

Στα εκτός έδρας παιχνίδια της Λέστερ, προσφέρει 10 λίρες σε κάθε οπαδό που ταξιδεύει για να υποστηρίξει την ομάδα του. Το ποσό είναι συμβολικό, θέλει ωστόσο να δείξει ότι συμπαρίσταται στον απλό οπαδό, που στηρίζει την ομάδα του.

Ανάγκη από χρήματα, βέβαια, δεν έχει.

Ο Σριβανταναπράμπχα είναι ο 9ος πιο πλούσιος Ταϊλανδός και σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ανέρχεται στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια!

Έχει τόσα πολλά, που γι΄ αυτόν δεν ήταν πρόβλημα να πληρώσει τα πριμ του πρωταθλήματος συν το 1,2 εκατομμύριο λίρες για να αγοράσει από ένα αυτοκίνητο υβριδικής τεχνολογίας σε όλη την ομάδα. Τους το έταξε πάνω στη χαρά του αν έπαιρναν το πρωτάθλημα.

Ο Σριβανταναπράμπχα είναι αυτοδημιούργητος και δημιούργησε μια περιουσία με την εταιρία «King Power», που έχει υπό τη σκέπη της καταστήματα αφορολόγητων ειδών σε όλο τον κόσμο.

Στα καταστήματά του πωλείται πλέον και η φανέλα της Λέστερ. Μόλις στα 19 ευρώ!