Μέσι, Πλατινί, FIFA και άλλοι στο σκάνδαλο με τις offshore

105

Ποδοσφαιρικές προεκτάσεις παίρνει το σκάνδαλο με έγγραφα που ήρθαν στην επιφάνεια και αποκαλύπτουν την ύπαρξη offshore εταιρειών, μέσω των οποίων επιφανείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο απέκρυπταν χρήματα από την εφορία.

Μετά από έρευνα που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, από τη διεθνή ένωση ερευνητών δημοσιογράφων, τη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» και άλλα μέσα, προέκυψε πως μεταξύ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση είναι ο Λιονέλ Μέσι, ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, αλλά και στελέχη της FIFA.

Συνολικά, μεταξύ των 11 εκατομμυρίων αρχείων υπάρχουν τα ονόματα 20 ποδοσφαιριστών! Ο Αργεντινός σταρ της Μπαρτσελόνα και ο πατέρας του ήδη το Μάιο θα δικαστούν με την κατηγορία της φοροδιαφυγής για την απόκρυψη 4,16 εκατ. ευρώ, κέρδη από τη διαχείριση της εικόνας του από το 2007 και το 2009, μέσω εταιρειών στο Μπελίζε και την Ουρουγουάη. Η πλευρά του Μέσι αρνείται κάθε εμπλοκή και απειλεί με μηνύσεις!

Όσο για τον Γάλλο πρώην πρόεδρο της UEFA, που τελεί σε εξαετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο λόγω μιας ύποπτης πληρωμής από τον Ζεπ Μπλάτερ το 2011, φέρεται να προσπάθησε να αποκρύψει έσοδα από την εφορία μέσω offshore στον Παναμά το 2007.

Παράλληλα, το δικηγορικό γραφείο του Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA, συνεργαζόταν με offshore εταιρείες που συνδέονται με τον Εουγκένιο Φιγκερέδο, άλλοτε αντιπρόεδρο της FIFA που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ.