Πτώση στην αξία των ομάδων

H πανδημία του κορωνοϊού και η αναβολή των πρωταθλημάτων έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους συλλόγους, που χάνουν έσοδα από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά, τα προϊόντα τους κτλ. Αλλά πλέον χάνουν χρήματα και από την πτώση της αξία των ποδοσφαιριστών που ίσως να σκέφτονταν να πουλήσουν.

Το CIES Football Observatory παρουσιάζει μία μελέτη στην οποία αναφέρει ότι όλες οι ομάδες των 5 μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης έχουν απώλειες και σε μελλοντικά κέρδη, αφού λόγω του κορωνοϊού έχει πέσει η αξία των ποδοσφαιριστών που διαθέτουν στα ρόστερ τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπάρχει πτώση 28% στη συνολική αξία των ρόστερ των ομάδων, από 32,7 δις ευρώ, σε 23,4 δις ευρώ. Όλα αυτά με την προοπτική να μην γίνει κανένας αγώνας και να μην ανανεωθεί κανένα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η πτώση αυτή έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του ποδοσφαιριστή, το συμβόλαιο του, η πορεία της καριέρας του και οι πρόσφατες εμφανίσεις του. Αυτοί που την… πληρώνουν περισσότερο σύμφωνα με την μελέτη είναι αυτοί οι οποίοι είναι σχετικά μεγάλη σε ηλικία και υπέγραψαν μικρής διάρκειας συμβόλαια και λόγω του κορωνοϊού έχουν πραγματοποιήσει λίγες εμφανίσεις την φετινή χρονιά σε σχέση με την προηγούμενα.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ο Πολ Πογκμπά, η αξία του οποίου στην μεταγραφική αγορά εκτιμάται ότι βρίσκεται πλέον στα 35 εκ. ευρώ, από 65 εκ. ευρώ που ήταν πριν την κρίσης του κορωνοϊού.

Η Μάντσεστερ Σίτι καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά τα νούμερα αφού στις 11/3 η αξία των ποδοσφαιριστών της έφτανε το 1.61 δις ευρώ ενώ στις 30/6 εκτιμάται ότι θα είναι στα 949 εκ. ευρώ, απώλεια της τάξεως των 412 εκ. ευρώ. Η Λίβερπουλ αναμένεται να έχει απώλειες 353 εκ. ευρώ αφού από το 1.4 δις ευρώ, θα πέσει στα 1.05 δις ευρώ ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα χάσει περίπου 293 εκ. ευρώ.

Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες με 366 εκ. ευρώ μιας και από 1.17 δις ευρώ θα πέσει στα 804 εκ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες εκτιμάται ότι θα έχει η Ρεάλ (350 εκ. ευρώ), η Παρί (302 εκ. ευρώ) αλλά και η Ίντερ (267 εκ. ευρώ).