Οταν ο Οουενς ξεφτίλισε τον Χίτλερ(vds)

61

3 Αυγούστου 1936. Ο αμερικανός σπρίντερ Τζέσε Όουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά χρυσά μετάλλια, που κατακτά στους Ολυμπιακού Αγώνες του Βερολίνου, σημειώνοντας ρεκόρ στα 100 μ. με 10.3″.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936, ο Τζέσε Όουενς κέρδισε 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό, αλλά και την οργή των φυλετιστών του Γ” Ράιχ, κυρίως του Χίτλερ. Σημείωσε και παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα σε μήκος, το οποίο έμεινε ακατάρριπτο για 25 χρόνια (καταρρίφθηκε το 1960 από τον Ραλφ Μπόστον).

Ο μαύρος Όουενς με τα τέσσερα χρυσά στους Ολυμπιακούς στο Βερολίνο ήταν η «χρυσή ευκαιρία» για να μειωθεί το κύρος του Χίτλερ που τότε ήταν ιδιαίτερα υψηλό όχι μόνο στην Ευρώπη που είχε γεμίσει δικτατορίσκους οι οποίοι ονειρεύονταν να γίνουν κι αυτοί… Χίτλερ, αλλά και στην Αμερικανική ήπειρο. Ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ οι θαυμαστές του Χίτλερ δεν περιοριζόντουσαν στους κύκλους των Γερμανικής καταγωγής πολιτών της.

Τα επιτεύγματα του Όουενς δεν συγκίνησαν τόσο την επίσημη Αμερική όσο το κοινό. Οι εφημερίδες σε μεγάλο βαθμό ελέγχονταν από Εβραϊκής καταγωγής εκδότες που προτίμησαν να ανυψώσουν ένα μαύρο για να χτυπήσουν τον Χίτλερ. Ο Όουενς ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Προπολεμικά η θέση των μαύρων ήταν δεινή σε όλη τη χώρα. Και παρέμεινε και μετά τα επιτεύγματα του Όουενς. Αλλωστε ο ίδιος γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της Αλαμπάμα κι ένοιωσε τον ρατσισμό βαθιά στο πετσί του.

Θέλετε απόδειξη; Μετά τα τέσσερα μετάλλια που κέρδισε ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε πως του φάνηκε που δεν τον χαιρέτησε ο Χίτλερ μετά τον θρίαμβό του στο μήκος. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Γιατί θα με συγχαρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ;»

Πράγματι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έκαναν το… κορόϊδο. Κι έπρεπε να έρθει το 1955 για να τον συγχαρεί ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ για τις επιτυχίες του ονομάζοντάς τον μάλιστα «πρεσβευτή της ειρήνης».

Λίγο πριν πεθάνει βγήκε ανοιχτά και διαφώνησε με το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ. Δεν πρόλαβε να το παλέψει. Ο θάνατος έτρεξε πιο γρήγορα από αυτόν. Τον συνάντησε στις 31 Μαρτίου 1980. Υπέφερε από καρκίνο των πνευμόνων. Λογικό για ένα φανατικό καπνιστή 35 χρόνων!

Ο Τζέσε Όουενς εγκατέλειψε τον αθλητισμό, ενώ ύστερα από 35 χρόνια καπνίσματος πέθανε στις 31 Μαρτίου 1980 στο Τουσόν της Αριζόνα, σε ηλικία 66 ετών.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο εποχής με το κατόρθωμα του Οουενς μπροστά στα μάτια του Χίτλερ: