Τα έκατομμύρια έγιναν… πετσετάκια

Ποιός να το πίστευε! Εν έτει 2015, ένας ποδοσφαιριστής κοστολογείται πανω από 300 εκατομμύρια ευρώ! Όχι, δεν σας γελούν τα μάτια σας. Αυτό είναι το ποσό που ετοιμάζεται να βγάλει από τα ταμεία της η ομάδα του Μάντσεστερ για να κάνει δικό της τον Νεϊμάρ. Το νούμερο αν μη τι άλλο προκαλεί ζάλη, ενώ για πολλούς είναι και προκλητικό όταν μεγάλο μερος του πλανήτη στερείται τα βασικά, ζώντας κάτω από τα όρια της φτώχειας. Εφόσον όμως η ΦΙΦΑ δεν θέτει κάποιον περιορισμό, δεν μπορεί κανείς να ψέξει πρακτικά την αγγλική ομάδα. Στο βωμό του πρωταθλητισμού, η ηθική έχει πεθάνει εδώ και καιρό στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ποδοσφαιρικά τώρα, ο Βραζιλιάνος αναμφισβήτητα έχει την προοπτική να δώσει πολλές λύσεις στον Φαν Χααλ. Για την ακρίβεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, το αποτυχημένο πέρασμα του Ντι Μαρία από τη Γιουνάϊτεντ δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με το ρίσκο που παίρνει ο Ολλανδός προπονητής δίνοντας εντολή να ξοδευτεί αυτό το αστρονομικό ποσό. Γιατί και ο Ντι Μαρία είχε κάνει τρομερές εμφανίσεις με τη Ρεάλ, κατακτώντας τα πάντα στη Μαδρίτη. Παρόλα αυτά, η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Μάντσεστερ έκανε ξεκάθαρο ότι άλλο Πριμέρα και άλλο Πρέμιερ Λιγκ.

Το προβληματικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα χαρακτηριστικά των δύο Λατίνων ποδοσφαιριστών δεν διαφέρουν και τόσο πολύ. Αμφότεροι έχουν εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και είναι πολύ γρήγοροι με την μπάλα στα πόδια. Παίζουν σε διαφορερικες θέσεις βέβαια, με τον Νεϊμάρ να διαθέτει σαφώς καλύτερη επαφή με τα δίχτυα ενώ ο Ντι Μαρία διακρίνεται για την ικανότητά του στις ασσιστ.

Σε γενικές γραμμές όμως, είναι δύο ποδοσφαιρστές που μοιάζουν. Τεχνίτες, μπαλαδόροι και ταχύτατοι. Τι τους λείπει; Η δύναμη. Και κυρίως στον Νεϊμάρ. Του ταιριάζει το φαντεζί ποδόσφαιρο με τις πολλές εναλλαγές της μπάλας. Δεν του αρέσουν τα τζαρτζαρίσματα και τα σκληρά μαρκαρίσματα, τα οποία είναι και τα βασικά στοιχεία του αγγλικού πρωταθλήματος. Ακόμη και ο πολυτιμότερος παίκτης της περσινής Πρέμιερ Λιγκ, ο Εντέν Αζάρ, που ξεχωρίζει για την τεχνική του, χρειάστηκε να διανύσει την

Τρίτη του χρονιά στην Αγγλία για να βγάλει στο γήπεδο τα προσόντα του. Η προσαρμογή στον τρόπο παιχνιδιού της Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι εύκολος για αυτούς τους βιρτουόζους ποδοσφαιριστές.

Φυσικά, η ποιότητα του Νεϊμάρ είναι τέτοια που κάνει τους φίλους της Γιουνάιτεντ να αισιοδοξούν ότι ο Βραζιλιάνος θα αναδείξει το ταλέντο του και στην ομάδα τους, μετά την Μπαρτσελόνα. Η αξία του, τους δίνει κάθε δικαίωμα να το υποστηρίξουν και να τον περιμένουν με ανυπομονησία.

Το ποδοσφαιρικό κοινό αναμένει με αγωνία την έκβαση του τελευταίου και καλύτερου μεταγραφικού σίριαλ του καλοκαιριού. Η ευθύνη που παίρνει ο Φαν Χααλ είναι τεράστια αφού μιλάμε για την ακριβότερη – αν πραγματοποιηθεί – μεταγραφή στην ιστορία, με μεγάλη διαφορά μάλιστα από τη δεύτερη ( ο Μπέϊλ κόστισε σχεδόν 100εκ. στη Ρεάλ ). Ο ίδιος ο Νεϊμάρ δεν έχει κλείσει την πόρτα στη Γιουνάϊτεντ και έτσι τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή, όλα θα κριθούν στο χορτάρι. Εκεί θα φανεί, αν γίνει το deal μεταξύ Μπαρτσελόνα – Γιουνάϊτεντ, ποιος είχε τελικά το δίκιο με το μέρος του. Ο Φαν Χααλ ή αυτοί που θεωρούν ανούσια την ογκώδη σπατάλη για έναν ποδοσφαιριστή με συγκεκριμένα προσόντα που ίσως δεν «κολλάνε» στην Πρέμιερ Λιγκ;