«Απέτυχα στον Άρη»

17

Για το πέρασμα του από τον πάγκο του Άρη, μίλησε ο Αργύρης Αγγέλου, σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Έρχομαι από ένα διάστημα που τελείωσα από πλευράς αποτελέσματος μια ανεπιτυχή προσπάθεια κατά τη γνώμη κάποιων. Θέλω να πω τι σημαίνει ηγεσία. Μετά από μια διαδρομή 45 χρόνων στον χώρο του μπάσκετ, θέλω να πω ότι, ο ηγέτης όταν τελειώνει το έργο του, κάθε φορά, σ’ αυτούς που απευθύνεται θα πρέπει να νιώθουν ότι αυτοί το έκαναν. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο στην κουλτούρα του προπονητή. Έμαθα επίσης ένα τρίπτυχο που άκουσα από τον Μάικ Σιζέφσκι. Όταν μιλάς σε παίκτες να θυμάσαι ότι όταν ακούει κάτι το ξεχνάει, όταν το βλέπει το καταλαβαίνει και όταν το κάνει το μαθαίνει».

Στη συνέχεια μίλησε για τη λειτουργική πυραμίδα σχέσεων: «Έχω δύο παραδείγματα. Προσωπικά, αυτήν την πυραμίδα, την ονομάζω λειτουργική πυραμίδα σχέσεων. Ένα πετυχημένο κι ένα αποτυχημένο. Θα έλεγα ότι απέτυχα φέτος και στην ομάδα μπάσκετ του Άρη, δεν κατάφερα να εμπνεύσω».

Ο Βαγγέλης Αγγέλου αναφέρθηκε στην πυραμίδα επιτυχίας που είχε στην διετία του στον Ολυμπιακό και η οποία αποτελούνταν από α) εμπιστοσύνη, β) σύγκρουση, γ) δέσμευση και δ) αποτέλεσμα. Στο τέλος αναφέρθηκε και στην Αναντόλου Εφές: «Στην Αναντόλου Εφές με εξαπλάσιο μπάτζετ και δυνατότητες ενός κολοσσού οικονομικού, αυτή η πυραμίδα ήταν δυσλειτουργική. Είχαμε απουσία εμπιστοσύνης, φόβο σύγκρουσης, έλλειψη δέσμευσης, αποφυγή ευθύνης και όλοι κοιτούσαν το αποτέλεσμα. Κάτι ανάλογο έγινε και στον Άρη».