«Πήραμε μια ηθική επιβράβευση»

28

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, μίλησε στον Libero 107,4 για τη φετινή σεζόν του ΠΑΟΚ και το κομβικό σημείο αυτής, την κατάκτηση της τρίτης θέσης, αλλά και τη συνεργασία του με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για την σεζόν που ολοκληρώθηκε: «Πολύ περίεργη χρονιά. Μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα. Ξεκινήσαμε ψυχολογικά εύθραυστα θα έλεγα, με όλα αυτά που συνέβησαν από το καλοκαίρι και μετά… Έχοντας γνώση και οι άνθρωποι της ομάδας για την κατάσταση, εξελίχθηκε μια διαδικασία με αλλαγές και κάποια πράγματα που αναγνωρίσαμε στην αρχή πως δεν πήγαν καλά και τελειώσαμε με έναν εξαιρετικά καλό τρόπο. Από τις 15/2, αν δεν κάνω λάθος, ηττηθήκαμε μόνο από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και δίκαια πήραμε την τρίτη θέση».

Σε προσωπικό κομμάτι, για την μετάβαση από τον αθλητή στον προπονητή: «Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω “σκοτώσει” πλήρως τον παίκτη μέσα μου. Δεν το λέω με την έννοια πως θέλω να παίξω μπάσκετ. Θέλω να έχω την οπτική του παίκτη για την προσέγγιση ενός παιχνιδιού. Θέλω να το κρατήσω ισχυροποιημένο στο μυαλό μου. Να αντιλαμβάνομαι πως αισθάνεται ο αθλητής. Είναι μια μετάβαση δύσκολη, ελπίζω να μην φτάσω στην κακή της πλευρά».

Για το πιο κομβικό σημείο της σεζόν: «Έγιναν πολλές συζητήσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς. Θεωρώ κομβικό σημείο την απόφαση για την αλλαγή του Ντίλαρντ, κατευθείαν άλλαξε όλη η φιλοσοφία και το σκεπτικό που θέλαμε να έχουμε στην ομάδα. Κατά δεύτερον ήταν κομβικός ο αγώνας που παίξαμε με τον Άρη στο Παλατάκι στην αρχή του πρωταθλήματος. Ήταν ένα κρίσιμο ματς για την συνέχεια την δική μας, για την αθλητική μας ωρίμανση εκείνη την περίοδο. Από κει και πέρα, άλλαξαν κάποια πράγματα και αρχίσαμε να εκτιμούμε διαφορετικά την κατάσταση.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχε καλλιεργηθεί για μένα μια αίσθηση του τι είναι αυτή η ομάδα, τι θέλει να κάνει, τι πρεσβεύει. Μιλώντας και ανοιχτά ακούστηκαν και περιφρονητικά σχόλια για την ομάδα και τους ανθρώπους που την στελεχώνουν και έχουν δείξει το ποιόν τους τα τελευταία χρόνια. Και θεωρώ πως αδικηθήκαμε εν μέρει, αν όχι εξ΄ολοκλήρου από την αρχή της χρονιάς και για εμάς ήταν μια ηθική επιβράβευση το αποτέλεσμα και το κλείσιμο της χρονιάς».

Για την σεζόν δίπλα στον κόουτς Παπαθεοδώρου: «Ο κόουτς είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές γνώσεις για το μπάσκετ. Έχει πολύ ωραίες ιδέες και θέλει να τις εφαρμόζει και σε μεγάλο βαθμό το έκανε αγωνιστικά. Είναι ένας άνθρωπος που έχει ανοιχτό το μυαλό του, ακούει ιδέες, μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με την περίσταση. Η συνεργασία του προπονητικού σταφ ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο αυτήν την χρονιά και οφείλεται κυρίως στον κόουτς.

Τώρα για το αρνητικό στοιχείο που με ρωτάτε; Αν και σταμάτησε νωρίς το μπάσκετ, κάποιες φορές λειτουργεί πιο αυθόρμητα στον πάγκο. Αυτό είναι στοιχείο του χαρακτήρα του όμως και τον χαρακτηρίζει. Άλλοι το βλέπουν ως αρνητικό, άλλοι ως θετικό. Οι ανθρώπινες αντιδράσεις. Έχουμε μάθει να θέλουμε έναν προπονητή καθωσπρέπει, να χειροκροτάει, να μιλάει κλπ κλπ. Όταν ένας άνθρωπος λειτουργεί έτσι, δουλεύει και ταξιδεύει καθημερινά με ένα γκρουπ ατόμων, μπορεί να τους μιλάει και σε ένα διαφορετικό επίπεδο κάποιες στιγμές που ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται γιατί βλέπει μια εικόνα μόνο».

Για την επιτυχία του ΠΑΟΚ με την κατάκτηση της τρίτης θέσης: «Γνωρίζοντας πως οι δυο είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, δεν ξέρω τι θα έπρεπε να κάνουμε. Να μην συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα; Εμείς δίνουμε τον δικό μας αγώνα, προσπαθούμε κάθε χρόνο να φτάνουμε στο δικό μας ταβάνι και φέτος φτάσαμε στο πικ μας. Δεν έχουμε απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, γνωρίζουμε τι γίνεται και ούτε θέλω να εξωραϊσω καταστάσεις. Γι΄αυτό που πρεσβεύει ο ΠΑΟΚ αυτά τα χρόνια και προσπαθεί να κάνει, φτάνουμε στο όριο μας. Κατά πόσο συγκινείται κάποιος είναι δικό του θέμα. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο κλαμπ και οφείλει να πρωταγωνιστεί. Τηρουμένων των συνθηκών, αφήνουμε το στίγμα μας στον μπασκετικό χώρο».