Όλοι μαζί, οι μονοφαγάδες χώρια

Μπορεί να θεωρούνται ότι καλύτερο έχει το ελληνικό μπάσκετ σε διασυλλογικό επίπεδο, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι οι δύο ομάδες που έχουν καταστρέψει το ελληνικό πρωτάθλημα και έχουν εξαφανίσει την όποια ανταγωνιστικότητα είχε.

Οι δυο μεγάλοι είναι η κλασική περίπτωση του… μονοφαγά, που εκμεταλλεύονται την δουλικότητα του ΕΣΑΚΕ και των υπολοίπων ομάδων και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος της τηλεοπτικής μπασκετικής πίτας, αφήνοντας κάτι ψίχουλα στους υπόλοιπους.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι εκτός κεντρικής διαχείρισης (όπως και η ΑΕΚ) και πουλάνε μόνοι τους τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα για την Α1.

Αυτοί παίρνουν γύρω στο 1.000.000 ευρώ ο καθένας από Νova και ΟΤΕ αντίστοιχα και γύρω στο 1.700.000 ευρώ παίρνουν όλες οι υπόλοιπες ομάδες μαζί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο χάσμα στα μπάτζετ των υπόλοιπων ομάδων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός.

Αν οι δύο καταστροφείς της Α1, είχαν μπει στην κεντρική διαχείρηση και έπαιρναν το 1/14 της πίτας, οι άλλες ομάδες θα μποροσαν με τηλεοπτικά γύρω στις 250 – 300 χιλιάδες ευρώ για έχουν πιο δυνατές ομάδες και να έχουν όλα τα παιχνίδια περισσότερο ενδιαφέρον.

Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα, που παίρνει περίπου 150.000 ευρω από την κεντρική διαχείρηση, έχασε πρόσφατα έναν σημαντικό παίκτη του, τον Μπρέμερ, διότι η Κόνιασπορ του έδωσε 2-3 χιλιάδες παραπάνω τον μήνα!

Ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός θα έχαναν περίπου 600 – 700 χιλιάδες ευρώ, ποσο που αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό του μπάτζετ του, που δεν θα τους πονούσε, αλλά θα είχαν εξασφαλίσει ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα και πιο δυνατούς αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο.

Αφορμή γι΄ αυτό το σχόλιο, η επέκταση της συμφωνίας του Παναθηναϊκού με την Nova για άλλα δύο χρόνια, μέχρι το 2017.