«Ουτοπικό αν πούμε πως στη χώρα μας είναι όλα καλά, έπαιζα στον ΠΑΟΚ και ήμουν γραμμένος σε Σύνδεσμο»

Δηλώνει εκπαιδευτής crossfit, αλλά ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο όντας προπονητής και ποδοσφαιριστής, ενώ συνεργάζεται και με τον ΠΑΟΚ. Το όνομά του, συνδέεται άρρηκτα με τον Ολυμπιονίκη στο τζούντο, Ηλία Ηλιάδη, τον οποίο και προπονεί, ενώ στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, ο Βιεϊρίνια όταν σκόραρε το δεύτερο γκολ της ομάδας, το πανηγύρισε μαζί του.

Ο προπονητής crossfit “άνοιξε” τα χαρτιά του στο ThesSports και τον Τηλέμαχο Περτσινίδη, μιλώντας για τον Ηλία Ηλιάδη, την Νίκη Πολυγύρου, τον Αντελίνο Βιεϊρίνια και την μεγάλη του αγάπη, τον ΠΑΟΚ.

Αυτός είναι, ο Νίκος Χατζηστεργίου.

Το κεφάλαιο crossfit 

Επειδή είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος, το πρώτο που ήθελα να μάθω για αυτόν, ήταν τι λέει ότι απαγγέλλεται όταν το ρωτάνε. «Εκπαιδευτής crossfit» μου αποκρίθηκε. Αυτή είναι η κύρια ασχολία του, αφού διατηρεί και γυμναστήριο στα Νέα Μουδανιά. Τις υπόλοιπες ασχολίες του, τις χαρακτηρίζει ως μονοπάτια που ανακάλυψε στη πορεία.

Τελείωσε φυσικοθεραπεία όπως μας εξομολογήθηκε και ξεκίνησε να ασχολείται με το crossfit από το 2007 ως αθλητής στην αρχή και το 2013 στο Λονδίνο έδωσε τις απαραίτητες εξετάσεις, ανοίγοντας το δικό του «box».

Μάλιστα, αυτός που τον παρότρυνε να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο λόγο ήταν ένας φίλος του, χωρίς αυτό να αποτελεί κάποιο παιδικό όνειρό του. Έτσι λοιπόν, επειδή ήταν πολύ καλός στη δουλειά του, ακολούθησε η συνεργασία του με την Εθνική Ελλάδας και τον Ηλία Ηλιάδη.

«Κορυφαία στιγμή η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες»

Αφού λοιπόν άνοιξες το κεφάλαιο Ηλίας Ηλιάδης, θέλω να σε ρωτήσω καταρχάς ποια η σχέση σου μαζί του. Είναι καθαρά προπονητή με αθλητή, ή κάτι παραπάνω;

«Για εμένα ο Ηλίας είναι οικογένεια. Μεταξύ μας χρησιμοποιούμε τη λέξη «αδερφός». Για εμένα είναι ακόμη παραπάνω από αδερφός. Συνεργαζόμαστε μαζί από το 2013 και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που πλέον ο ένας θεωρεί τον άλλον «οικογένειά του».

Σε ποιες διοργανώσεις έχεις λάβει μέρος με τον Η. Ηλιάδη;

«Με τον Ηλία έχω πάει σε πάρα πολλά Gran Prix και Gran Slam, έχω πάει στο Παγκόσμιο που είχε διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας, έχω πάει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. Επίσης, έχουμε πάει στο Παγκόσμιο στο Μαρόκο που είχα την τύχη να τον δω να αγωνίζεται σε μια κατηγορία με περισσότερα κιλά απ’ ότι είναι η δική του. Γενικότερα τον έχω δει να κερδίζει πάρα πολλά μετάλλια, ακόμη και στο τέλος της καριέρας του.»

Μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια στιγμή, στη πορεία που είχες με τον Ηλιάδη;

«Η μεγαλύτερη διάκριση και για μένα αλλά και για τον κάθε παίκτη, είναι μόνο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αλλά φαντάσου ο Ηλίας, έχει φέρει πάνω από 100 μετάλλια στη χώρα σε Gran Prix και Gran Slam, έχει φέρει τρία Παγκόσμια και άλλα δύο από Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο και μόνο αυτό πιστεύω λέει πάρα πολλά.»

Πως ξεκίνησε η συνεργασία σου με τον Ηλία Ηλιάδη;

«Θα το παρομοίαζα ως “λαχείο”. Ήταν πραγματικά ένα “τζακ ποτ”. Επειδή άρχισα γρήγορα να αποκτάω τη φήμη πως είμαι πολύ καλός στη δουλειά μου, ήρθε διακοπές στη Χαλκιδική με την οικογένειά του, θέλησε να κάνει προπόνηση και ένα απόγευμα άνοιξε τη πόρτα και μπήκε μέσα στο γυμναστήριό μου. Εγώ έμεινα “κάγκελο”. Είδα τον Ηλία Ηλιάδη μπροστά μου και σκέφτηκα “τώρα τι κάνω;”. Έμεινε πολύ ευχαριστημένος και από εκεί και ύστερα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε καθημερινά μέχρι που ήρθε και η συνεργασία στην Εθνική ομάδα.»

Μέσα από την εξέλιξη του Ηλιάδη, εξελίχθηκες και εσύ ως προπονητής;

«Βέβαια, όταν παίρνεις εμπειρίες από τόσο μεγάλες διοργανώσεις και η συναναστροφή με προπονητές και αθλητές άλλων χωρών και η ανταλλαγή απόψεων, ήταν κάτι που μου ανέβασε το επίπεδο. Τόσο πνευματικά όσο και εμπειρικά.»

Η κουβέντα στη συνέχεια πήγε στη προπόνηση του Ηλία Ηλιάδη και τη προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όπως εξομολογήθηκε ο Νίκος Χατζηστεργίου , η προπόνηση του αθλητή ήταν μια ολόκληρη ημέρα. Υπήρχαν τρεις προπονητικές μονάδες, οι οποίες ήταν περίπου 2-3 ώρες την ημέρα, οπότε ο φόρτος προπόνησης ήταν περίπου 9 ώρες ανά ημέρα.

«Αυτό ήταν κάτι πολύ σκληρό. Έπρεπε να ξεκουράζεται πάρα πολύ, αν τρώει πάρα πολύ, να δουλεύει πάρα πολύ. Βέβαια σε αυτό, ο Ηλίας ήταν συνηθισμένος γιατί το κάνει αυτό πάνω από 20 χρόνια, οπότε εμείς όλο αυτό προσπαθήσαμε να εξελίξουμε λίγο περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο προπονητής δεν έκρυψε πως δεν θα έλεγε «όχι» αν του ξανά δινόταν η ευκαιρία να προπονήσει έναν αθλητή για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά τόνισε πως αν του γινόταν μια τέτοια πρόταση, στην αρχή θα ρωτούσε τον Ηλία Ηλιάδη και στη συνέχεια θα αποφάσιζε για το αν θα προχωρούσε ή όχι.

«Ουτοπικό αν πούμε πως όλα είναι καλά στη χώρα μας»

Όταν ρωτήθηκε για τα μέρη όπου γινόντουσαν οι προπονήσεις απάντησε: «Οι προπονήσεις γινόντουσαν σε διάφορα training camps του εξωτερικού. Αυτό συνέβαινε διότι το τζούντο στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο όπως παράδειγμα είναι το ποδόσφαιρο, οπότε θα έπρεπε να βρούμε αθλητές που να μπορούν να «προπονήσουν» τον Ηλία, δηλαδή να είναι καλό το επίπεδο που να μπορούν να τον δυσκολέψουν.

Ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα κακό επίπεδο;

«Το να πούμε πως είναι όλα καλά στη χώρα μας είναι ουτοπικό. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο με τις εγκαταστάσεις αλλά και με τα Ολυμπιακά μας αθλήματα. Η πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της, προκειμένου να βοηθήσει τους αθλητές.

Το κλίμα στο οποίο μέσα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη ήταν όμορφο, με τον Νίκο Χατζηστεργίου να είναι αρκετά εύθυμος και πρόθυμος να απαντήσει στη κάθε ερώτηση.

Φυσικά, όπως αναφέραμε στην αρχή, δεν ασχολείται μόνο με το crossfit, αλλά είναι προπονητής στις Ελπίδες Πολυγύρου και παίκτης στην ομάδα ανδρών. Αρχικά ερωτήθηκε για το πόσο δύσκολο είναι να προπονεί μικρές ηλικίες απατώντας:

«Δεν είναι αρκετά δύσκολο. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα. Πλέον και η μικρή ομάδα του Πολυγύρου και η μεγάλη, φέτος κάνουν απίστευτες χρονιές, αποτέλεσμα και της καλής δουλειάς που γίνεται. Φυσικά, όταν προπονείς παιδιά, που ουσιαστικά τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα σαν ποδοσφαιριστές, πιστεύω πως δεν πρέπει να είσαι μόνο προπονητής, αλλά πάνω από όλα να έχεις ρόλο παιδαγωγού.»

Όσο για τους στόχους της μεγάλης ομάδας, είναι να δημιουργηθεί ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο και αν κάποια στιγμή τα δεδομένα είναι κατάλληλα, ο σύλλογος θα παλέψει και για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Εάν το πρωτάθλημα έρθει, η Νίκη Πολυγύρου θα μπορέσει να συμμετάσχει στη τρίτη κατηγορία και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θα έχει;

«Ναι, η Νίκη είναι ένας πολύ διαφορετικός οργανισμός, ήδη τα βήματα που κάνει στη Χαλκιδική φαίνονται σε σχέση με τις άλλες ομάδες, δηλαδή βαδίζει πιο μπροστά από το Ερασιτεχνικό της Χαλκιδικής, πράγμα που φαίνεται και στο οργανωτικό κομμάτι. Εν τέλει πιστεύω πως άνετα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και γιατί όχι και να πρωταγωνιστήσει.»

«Οι σχέσεις μου με τον ΠΑΟΚ»

Τι ρόλο έχεις στον ΠΑΟΚ;

«Το κεφάλαιο ΠΑΟΚ για μένα “άνοιξε” μέσα από την Νίκη και πηγάζει μέσω των ακαδημιών. Είχαμε μια συζήτηση με τον κύριο Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο τον οποίο τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε από την αρχή. Η Νίκη ανήκει στο «PAOK Network», οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μας, με τη συνεργασία μας να γίνεται ολοένα και καλύτερη με τις δύο πλευρές να έχουν τη θέληση να δουλέψουν ακόμη περισσότερο με βάση τις ακαδημίες. Εξάλλου όπως είναι γνωστό ο ΠΑΟΚ κάνει τεράστια δουλειά στα τμήματα υποδομής και αυτός φαίνεται, όχι μόνο μέσα από τα αποτελέσματα των μικρότερων ομάδων του, αλλά γενικότερα από τις ακαδημίες που βρίσκονται στο «PAOK Network», οι οποίες ξεπερνάνε τις 100 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είμαστε σε καλό δρόμο και με τη συνεργασία αυτή θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι.»

Επίσης συμπλήρωσε πως σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής διακρίνεται από νεαρή ηλικία, αυτός θα τον προτείνει στον ΠΑΟΚ προκειμένου να περάσει τα δοκιμαστικά, αφού ο Δικέφαλος έχει τον πρώτο ρόλο για την Νίκη Πολυγύρου και από εκεί και πέρα, θα κρίνει ο σύλλογος αν θα συνεχίσει ο παίκτης ή όχι.

«Έπαιζα στον ΠΑΟΚ και ήμουν και σε Σύνδεσμο Φιλάθλων»

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε, με κουβέντα για τον ΠΑΟΚ, όπου και ο Νίκος Χατζηστεργίου αγωνίστηκε σε μικρότερες ομάδες (Κ17 και Κ20).

«Κατέκτησα δύο φορές το πρωτάθλημα με τις μικρότερες ομάδες του ΠΑΟΚ, από όπου και ξεκίνησα τα ποδοσφαιρικά μου βήματα. Όλη η οικογένειά μου, υποστήριζε τον ΠΑΟΚ. Φαντάσου, ότι όταν πήγα πρώτη φορά να δοκιμαστώ στην ομάδα, ήμουν και γραμμένος σε Σύνδεσμο Φίλων του ΠΑΟΚ, ήδη από τα 15 μου χρόνια. Για μένα λοιπόν το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ σημαντικό και βλέποντας την ομάδα να πηγαίνει τόσο καλά, όντας ως ο υγιέστερος οργανισμός αυτή τη στιγμή στη Super League, είναι πολύ όμορφο.»

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Ο αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής;

«Είχα τη τύχη να γνωρίσω τον Αντρέ στη πρώτη του θητεία στην ομάδα. Για μένα είναι αυτός. Είναι αρχηγός με την ευρύτερη έννοια, να πηγάζει σεβασμό, να βγάζει μια πειθαρχία και να έχει έναν “ατσάλινο” χαρακτήρα. Όλα αυτά τα βλέπω στο πρόσωπο του Βιεϊρίνια, για αυτό και προχθές που σκόραρε με χαροποίησε πάρα πολύ γιατί είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, μα πάνω από όλα εξαιρετικός άνθρωπος.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και φέτος η ομάδα κατακτήσει το πρωτάθλημα, οι επόμενοι στόχοι ποιοι πιστεύεις πως είναι;

«Αυτό που βλέπω είναι πως ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα που θα ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και θα αρχίσει σιγά σιγά να πλασάρεται σε ένα πολύ δυνατό και μεγάλο ευρωπαϊκό “κλαμπ”. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε έναν ΠΑΟΚ πολύ πιο ισχυρό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.»

Μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τηλέμαχο Περτσινίδη, στο καφέ «Gellissimo Biscoto»