Για «τρομοκρατική οργάνωση» στο χώρο του μπάσκετ και για «ενόχληση για τον νόμο Κοντονή» μιλούν οι Έλληνες διαιτητές μπάσκετ μέσα από την ανακοίνωση του ΟΔΚΕ.
Αναλυτικά:
«Αν τρομοκρατική οργάνωση είναι μια συντεταγμένη ομάδα αποτελούμενη από έναν σκληρό πυρήνα προσώπων, με επικεφαλής και αρχηγό τον καθοδηγητή της ομάδας και σκοπό δράσης την διάπραξη αδικημάτων (όχι κατ’ ανάγκη στρεφομένων κατά των έννομων αγαθών της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας) με τον εξαναγκασμό πολιτών σε συμπεριφορές που δεν επιθυμούν οι ίδιοι αλλά υπό τον φόβο αντιποίνων αποδέχονται, τότε αυτό που ζούμε τα τελευταία 24ωρα στον χώρο της διαιτησίας καλαθοσφαίρισης, δεν υπάρχει δυνατότητα να χαρακτηριστεί διαφορετικά.
Και για να εξηγήσουμε τα ανωτέρω, ας δώσουμε τις αξιολογικές μας εκτιμήσεις. Με το με αρ. πρωτ. 445/12-08-2015 έγγραφό μας, καθορίσαμε ως τόπο και χρόνο διεξαγωγής του 33ου Ετησίου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, κατά τόπους και ολοκλήρωση του σεμιναρίου για τους ενεργούς διαιτητές καλαθοσφαίρισης Εθνικών Κατηγοριών από Α2 – Β’ – Γ’ Ανδρών (συμπεριλαμβανομένων και κατά τον κανονισμό διαιτησίας των διαιτητών Α1 – Α2 Γυναικών). Οι σχετικές ανακοινώσεις μας κοινοποιήθηκαν έγκαιρα στους αρμόδιους Συνδέσμους Διαιτητών και μέσω εκείνων, ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι διαιτητές κατά Σύνδεσμο. Πρόκειται για διαδικασία που ακολουθείται εδώ και 35 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει παρέμβαση οποιουδήποτε στην ομαλή διεξαγωγή της. Λίγο χρειάζεται να αναφερθεί για τη σημασία του Σεμιναρίου, όπου γίνεται ενημέρωση στους ενεργούς διαιτητές αναφορικά με κάθε επιστητό ζήτημα, που αφορά τον κανονισμό παιδιάς, τις νέες οδηγίες εφαρμογής του κανονισμού, τις νέες οδηγίες εφαρμογής πειθαρχικού ελέγχου και διαχείρισης αγώνα κλπ.
Η προσέλευση των ενεργών διαιτητών κάθε έτος υπήρξε αθρόα και σχεδόν απόλυτη. Η προβλεπόμενη κύρωση για τον διαιτητή που δεν θα παρακολουθήσει το σεμινάριο, τόσο σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ΟΔΚΕ όσο και σύμφωνα με τον κανονισμό διαιτησίας της ΕΟΚ (ΚΕΔ/ΕΟΚ), πάντα σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον αθλητικό Νόμο, ήταν η έκπτωση από τους πίνακες της αγωνιστικής περιόδου. Με άλλα λόγια, ο αποκλεισμός του διαιτητή από την ενεργό δράση της τρέχουσας περιόδου. Η ολοκλήρωση, δε, των σεμιναρίων, κατά παγία πρακτική περιελάμβανε τη γραπτή δοκιμασία και το αγωνιστικό τεστ, που ήταν και τα μέσα εξασφάλισης του ύψιστου γνωστικού επιπέδου και του άρτια γυμνασμένου διαιτητή, στοιχεία απαραίτητα για την αξιόλογη παρουσία του στους αγώνες των Εθνικών Πρωταθλημάτων.
Συμμετοχή στο επιμορφωτικό σεμινάριο έχουν, πάντα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι ανωτέρω καταστατικές πράξεις, οι διαιτητές που συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες διαιτητών, τους οποίους ως αποκλειστικά αρμόδια κατ’ άρθρο 43 Α του αθλητικού Νόμου Ν. 2725/1999, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τον Ν. 3057/2002 για το επίμαχο ζήτημα), συντάσσει η ΟΔΚΕ.
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ζήτημα στην ομαλή διεξαγωγή του επιμορφωτικού σεμιναρίου, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Με τη διαφορά ότι προς εξυπηρέτηση των διαιτητών αποφασίστηκε φέτος από την ΟΔΚΕ, η ημερήσια διεξαγωγή του σεμιναρίου, σε κατά τόπους έδρες, προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικές πιέσεις, δαπάνες και φθορές από τα αναγκαστικά έξοδα μετακίνησης και διαμονής των διαιτητών σε έναν τόπο, όπως γινόταν πάντα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για επιλογή που με ανακούφιση αποδέχθηκαν οι διαιτητές των ανωτέρω πρωταθλημάτων εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και σε συνέχεια όμοιας επιλογής εδώ και τριών ετών αναφορικά με την παρόμοια δοκιμασία στην οποία υποβάλλονταν (ημερήσιο τεστ φυσικής κατάστασης) με το τέλος του πρώτου γύρου των πρωταθλημάτων, δοκιμασία που ανεστάλη αορίστως. Η γνωστή μορφή του σεμιναρίου με συγκέντρωση των διαιτητών σε έναν τόπο πανελλαδικά και με τριήμερη διάρκεια τουλάχιστον διατηρήθηκε για τους διαιτητές της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών.
Τα κατά τόπους σεμινάρια για τους διαιτητές πλην της Α1 Ανδρών ορίστηκαν για την 26η Σεπτεμβρίου 2015 για ορισμένους διαιτητές, και για την 27η Σεπτεμβρίου 2015 για τους υπόλοιπους, πάντα με γεωγραφικά κριτήρια επιλογής. Όπως είναι φυσικό, οι διαιτητές μας, πέρα από την τεχνική τους προετοιμασία (μελέτη και προπόνηση) προέβησαν στις αναγκαίες άδειες από τις εργασίες τους (τουλάχιστον εκείνοι που εργάζονταν Σάββατο) αλλά και στην όποια αναπόφευκτη δαπάνη για τη μεταφορά τους στον και από τον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου (λ.χ. διαιτητής από την Χίο χθες βρισκόταν στη Μυτιλήνη και από την Χαλκιδική στην Θεσσαλονίκη, ήτοι εισιτήρια, διαμονή, διατροφή κλπ).
Σε ανάλογες προετοιμασίες προέβη και η ΟΔΚΕ με την αποστολή Καθηγητή Διαιτησίας και μέλους του Δ.Σ. της, στους κατά περιοχή τόπους διεξαγωγής του σεμιναρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δαπάνες μεταφοράς όπου απαιτείται,λ.χ. αεροπορικό εισιτήριο Ηράκλειο-Μυτιλήνη με επιστροφή).
Και κάπου εδώ ζούμε το απίστευτο, το ωμό, το εμετικό, το προκλητικό και το ανήκουστο. Περί το μεσημέρι της Παρασκευής, 25ης Σεπτεμβρίου 2015 ΟΛΟΙ οι πρόεδροι συνδέσμων δέχθηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα της ΚΕΔ/ΕΟΚ την ακόλουθη οδηγία « ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΟΚ , ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΚΕ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΑΣ». Ακολούθησε κυριολεκτικά πανικός στις τάξεις των διαιτητών. Φυσικά η «εντολή» αυτή ήταν συνυφασμένη με το αυτονόητο του ότι, όποιος δεν υπακούσει φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να οριστεί σε αγώνες.
Με άλλα λόγια, πέρα από την πρόκληση και την ωμότητα, ζούμε στην πιο ακραία της μορφή την αταξία που δημιουργεί ο αθλητικός Νόμος με τον ορισμό των διαιτητών μέσα από επιτροπή των Ομοσπονδιών (δηλαδή των σωματείων).Εύλογα, λοιπόν, θα αναρωτηθεί κανείς για ποιόν λόγο αυτή η μεταστροφή της ΚΕΔ/ΕΟΚ και της ΕΟΚ κατ’ επέκταση, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΚΕΔ/ΕΟΚ δια των μελών της παρακολουθούσε τα σχετικά σεμινάρια και με την συμμετοχή μέλους της συνέδραμε στη διδασκαλία κι επιμόρφωση των διαιτητών.
Κατά την εκτίμησή μας, η πιθανότατη έλευση του νέου αθλητικού Νόμου, σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο ξεκαθάρισμα στη διαπλοκή στον Αθλητισμό φόβισε ή τουλάχιστον ενόχλησε κάποιους. Και ποια η δική μας συμμετοχή σε αυτό; Ουσιαστικά ΚΑΜΙΑ! Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά άλλωστε. Σαφώς και όπου ρωτηθήκαμε ή τυχόν ερωτηθούμε εμείς, απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στο έργο μας, δηλαδή την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων διαιτητών, υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία του Έλληνα διαιτητή. Την απεμπλοκή του από την βάσανο του να είναι «αρεστές» οι διαιτησίες του προκειμένου να τύχει και νέου ορισμού. Φυσικά, αυτό που αναφέρουμε είναι άλλο από την επιβράβευση του άριστου διαιτητή με νέο ορισμό. Τούτο και θεμιτό είναι αλλά και αναγκαίο. Εδώ γίνεται λόγος για την επιλογή των διαιτητών μέσα από τα αποτελέσματα που φέρνουν στους αγώνες που ορίζονται.
Σε κάθε, πάντως, περίπτωση είναι απολύτως απαράδεκτη και πρωτίστως παράνομη η απειλητική προσέγγιση των ανθρώπων που «επικοινώνησαν» με τους Προέδρους των Συνδέσμων.
Δεχθήκαμε πλείστες όσες φωνές αγωνίας αλλά και δηλώσεις σύγχυσης των εκπροσώπων των Συνδέσμων. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα μάς λένε. Τελικός στόχος της άθλιας απειλής, η αποδόμηση της ΟΔΚΕ ως το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των διαιτητών και φυσικά ακολουθεί στο πλάνο τους η διάλυση των Συνδέσμων, ώστε όταν θα έρθει η ώρα ψήφισης του Νόμου να μην υπάρχει συνδικαλισμός στη Διαιτησία.
Θα ήταν -κατά έναν παραλληλισμό- κάτι ανάλογο με ένα Κράτος που θα επέλεγε κατάλυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Το τελευταίο προπύργιο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Θα το δεχόταν κανείς πάνω στη Γη κάτι τέτοιο; Είναι βέβαιο πως όχι.
Η αποφασιστικότητα της πολιτείας στον νέο αθλητικό Νόμο που προστατεύει τον Έλληνα διαιτητή μάλλον ενόχλησε. Και ενοχλούμε κι εμείς που θέλουμε να προστατεύσουμε το ιδεώδες της ανεξαρτησίας της Διαιτησίας.
Η έλλειψη, λοιπόν, επιχειρημάτων οδήγησε στην απειλή και είναι απειλή εξόντωσης όποιου δεν υπακούσει. Εμείς σαν Ομοσπονδία παρακαλούμε την πολιτεία για τις δικές της ενέργειες, διότι βάλλονται ευθέως οι διατάξεις του υφιστάμενου αθλητικού νόμου.
Πρόκειται, λοιπόν, για επιλογή υποδούλωσης των Ελλήνων διαιτητών καλαθοσφαίρισης μέσα από την ομάδα δράσης που προαναφέρθηκε.
Με όλα τα ανωτέρω, έχουμε ή όχι εγκληματική ομάδα στην καλαθοσφαίριση»;