Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν, ήταν η σειρά του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ να θέσει ευθέως το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους με κάποιο τρόπο, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Όρος απαράβατος για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph, ο κ. Μπλανσάρ τόνισε πως οι υπολογισμοί που έχει κάνει το ΔΝΤ κατατείνουν στο συμπέρασμα πως «είναι αναγκαία μια μείωση του χρέους της Ελλάδας. Είτε αυτή θα γίνει μέσω κουρέματος, είτε αλλαγής στο χρόνο αποπληρωμής».
Ομοίως με τους άλλους ιθύνοντες του ΔΝΤ, έσπευσε να επισημάνει πως αν ο κίνδυνος για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν ελαχιστοποιηθεί, τότε η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αμφίβολη.
Ο ίδιος, δύο φορές, έχει κάνει δημόσια τοποθέτηση-ανάλυση για την ανάγκη να συναινέσουν οι Ευρωπαίοι σε αυτό το σχέδιο, σημειώνοντας ότι το έκανε διότι έβλεπε να διαστρεβλώνονται οι θέσεις του Ταμείου ως προς τη λύση του ελληνικού ζητήματος.
Η εφημερίδα σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι δανειστές, επί του παρόντος, δεν φαίνεται να αποδέχονται την «ανάγνωση» που κάνει η Ουάσιγκτον και επιμένουν πως δεν μπορεί να γίνει ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και αντιπροτείνουν η ετήσια επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους από πλευράς της Ελλάδας να μην ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της.
Πρόταση την οποία, όμως, απορρίπτει το Ταμείο χαρακτηρίζοντάς την ως ημίμετρο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
πηγή: iefimerida.gr