Στην γραμμή που χάραξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Κοντονής κατά της διαφθοράς του ποδοσφαίρου συνεχίζει να είναι και ο πρώην διεθνής διαιτητής και νυν βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας.
Αναλυτικά τα όσα είπε στην μεγάλη του συνέντευξη στον «Σπορ Fm»
Για τις κινήσεις της Κυβέρνησης ως προς το «παρακράτος του ελληνικού ποδοσφαίρου»:
«Το… πάρτι τελείωσε. Τέλειωσε το πάρτι ανομίας στο ποδόσφαιρο και σε όλα τα αθλήματα. Αν πιστεύουν πως θα γίνονται αυτά που γινόντουσαν 40 χρόνια, τότε κάνουν λάθος. Το είπαν όλοι και ο Αλέξης Τσίπρας. Κάτι σημαίνει που μίλησε για πρώτη φορά πρωθυπουργός για τον ελληνικό αθλητισμό στις προγραμματικές του δηλώσεις. Έχω σκοπό να ακολουθήσω αυτά που πρέπει να κάνουμε. Αυτό είναι το χρέος μας, αλλιώς να πάμε σπίτι μας. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κατεστημένα είναι για να σπάνε, έχω μάθει στη ζωή μου να ‘μια αγωνιστής. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, υπάρχουν λύσεις όμως. Δεν με ενδιαφέρει τι είναι εύκολο και τι δύσκολο. Με αφορά τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν με απασχολούν τα υπόλοιπα… Και τα λέω όχι τώρα που είμαι βουλευτής, αλλά τα έλεγα και πριν. Ο κόσμος δεν είναι τρελός που τα πιστεύει αυτά. Στο εξωτερικό πιστεύουν πως η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο φτάνει το 80%. Είναι τρελοί όλοι αυτοί;
Εγώ έφτιαξα τον νόμο. Τώρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης να τον θέσει σωστά σε λειτουργία. Δεν μπορώ να παρέμβω εκεί, είναι ανεξάρτητη. Αλλά για να υπάρχει σωστή δικαιοσύνη, έβαλα τακτικούς δικαστές. Αυτά που κατηγορούμε τόσο καιρό, δεν θα τα κάνουμε εμείς. Το πιο εύκολο είναι να βγαίνω και να μιλάω. Υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν θα την επηρεάσω εγώ, εγώ τη δουλειά μου την έκανα σαν εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Τώρα θα επιβλέπουμε.
Υπάρχουν τραμπουκισμοί, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας. Τόσοι συνάδελφοί σας έχουν φάει ξύλο. Βρέθηκε ένας τρελός και τους χτύπησε μια μέρα; Η έβαλαν βόμβα στο μαγαζί μου επειδή δεν έδινα… καλό καρβέλι ψωμί; Συνολικά υπάρχουν τραμπουκισμοί και σε άλλα αθλήματα. Όλα αυτά πρέπει να εξαλείψουν. Επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, θέλει συνεχή αγώνα και συνεχή προσπάθεια».
Ερωτηθείς για τον διαιτητή Παπαπέτρου που έγινε διεθνής, αν και ήταν τελευταίος στη βαθμολογία:
«Κι εγώ είχα γίνει διεθνής και ήμουν στην… προτελευταία θέση όπως έλεγαν. Και την επόμενη χρονιά αναδείχθηκα ως καλύτερος. Την χρονιά που ο ίδιος παρατηρητής δεν μπορούσε να επιβλέπει τον ίδιο διαιτητή, τότε βγήκα κορυφαίος… Με ό,τι αυτό σημαίνει… Είχα αυτή την τύχη. Πρέπει να γίνεται κύκλος να μην πηγαίνει ο ίδιος παρατηρητής στον ίδιο διαιτητή… Η όλα είναι Άγια ή όλα είναι χάλια. Εγώ προτιμώ να κρατήσω τις εξαιρέσεις του κανόνα, δίχως να σημαίνει πως δεν συμφωνώ με τα όσα καταγγέλλονται συνεχώς. Υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι που αξίζουν να επιβραβεύονται».
Για τους διεθνείς διαιτητές που ανακοινώθηκαν σήμερα:
«Τους περισσότερους τους γνωρίζω. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι αυτό του κόσμου. Ότι και να λέω εγώ, ότι και να γράφεται, ο κόσμος βλέπει στο γήπεδο. Θα φανεί στη σκηνή στο χειροκρότημα… Ο κόσμος θα αντιληφθεί αν ένας διαιτητής είναι καλός ή όχι, το πώς παίζει και τι πρόθεση έχει. Εδώ στην Ελλάδα το έχουμε μεγαλοποιήσει το θέμα. Όχι άδικα, γιατί έχουν δώσει δικαιώματα ορισμένοι. Την πληρώνουν όμως και ορισμένοι χωρίς να ευθύνονται. Με τα χλωρά, καίγονται και τα ξερά».
Για τον Σιδηρόπουλο που δεν έδωσε πέναλτι στην ΑΕΚ στην Τούμπα, αλλά δεν επίσημα υπήρξαν παράπονα:
«Αυτό είναι μέγιστο προνόμιο που έχουν οι παράγοντες. Οι σχέσεις που μπορεί να έχουν κάποιες ομάδες και να μην δυναμιτίζουν το κλίμα. Σκεφτείτε να ‘ταν ένα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Σκεφτείτε το ίδιο λάθος σε εκείνο το ντέρμπι και τι θα γραφόταν. Έχουμε κάνει πρωταγωνιστές τους παράγοντες και τους… τηλεδιαιτητές, που στα χρόνια τους ήταν πιο αργοί απ’ το slow motion κι όχι τους παίκτες.
Για τη συνάντηση που είχε και τις συζητήσεις που έγιναν: «Συναντήθηκα με τον κ. Κοντονή, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το αθλητικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Βάλαμε στο τραπέζι πολλά θέματα, αλλά κυρίως το νομοσχέδιο που έρχεται. Τις κάρτες φιλάθλου που πρέπει να λειτουργήσουν κάποια στιγμή. Θα πρέπει να μην θίγουμε πολλά δικαιώματα του κόσμου ως αριστερή Κυβέρνηση, ως προς τα προσωπικά τους δεδομένα. Μιλήσαμε για τις ομοσπονδίες, για τους ελέγχους τους οικονομικούς που γίνονται. Είναι χρονοβόρο αυτό, όμως να ξέρετε πως θα βγουν αποτελέσματα. Υπάρχουν προβλήματα. Στην τοξοβολία για παράδειγμα δεν μπορούν οι παίκτες να πάνε στο εξωτερικό, γιατί υπάρχει νόμος του 93’ που θεωρούνται όπλα τα βέλη! Κάποιες λεπτομέρειες –πέραν των κυρίων αθλημάτων- που πρέπει να αναπτυχθούν.
Μας ενδιαφέρει ο μαζικός αθλητισμός και αυτός της… αλάνας. Επεξεργαζόμαστε την αλλαγή των καταστατικών στις ομοσπονδίες, όπως στην ΕΠΟ και την εναρμόνιση με τον νόμο. Και των ΕΠΣ. Δεν μπορεί να πηγαίνουν σε αυτές χρήματα απ’ τις επιχορηγήσεις, χωρίς να προσφέρουν κάτι στην ανάπτυξη του αθλητισμού και να θέλουν τα λεφτά του Έλληνα πολίτη για τα λειτουργικά τους έξοδα. Εγώ δεν μπορώ να δώσω λεφτά των Ελλήνων πολιτών και να μην κάνουν αυτά που πρέπει.
Δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα, όμως δεν υπάρχει σχεδόν καμία ανάπτυξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις ακαδημίες. Σαν άνθρωπος του αθλητισμού και απ’ τη στιγμή που με ψήφισαν, δεν μπορώ να κάνω αυτά που κατηγορώ. Αν ήταν έτσι, να πάω σπίτι μου… Πώς θα δεχθώ να σπαταλήσουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Εγώ είμαι εκπρόσωπός του κι έχω ψηφιστεί να κάνω τα πράγματα που πρέπει».