Η ενδεχόμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ προκαλεί προβλήματα και στη δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης καθώς τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και η λειτουργία τους εξασφαλίζεται από τη χρηματοδότηση των δήμων στους οποίους ανήκουν.
Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ προβλέπει τη μετατροπή των δημοτικών τηλεοπτικών σταθμών από επιχειρήσεις ειδικού σκοπού σε ανώνυμες εταιρείες. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα για τα δημοτικά ΜΜΕ καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς.
Με αυτό το ενδεχόμενο επί θύραις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε δήλωσή του αναφέρει πως “Σήμερα, η δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100) υπερκαλύπτει όλα τα τεχνικά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αδειοδότησή της, καθώς απασχολεί 115 άτομα και καλύπτει με επάρκεια την τοπική και περιφερειακή ειδησεογραφία.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εμμονή της κυβέρνησης να απαιτεί τη μετατροπή της σε Α.Ε. Μία τέτοια εξέλιξη θα την εξισώσει με τα υπόλοιπα εμπορικά τηλεοπτικά δίκτυα, θα πλήξει ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα της και θα την οδηγήσει μαθηματικά στο μαρασμό και την απαξία.”
Και συνεχίζει λέγοντας ότι “Το ΔΣ της ΔΕΠΘΕ εισηγήθηκε έγκαιρα στους δύο συναρμόδιους υπουργούς δύο τροπολογίες με τις οποίες διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της Δημοτικής Τηλεόρασης ως “Δημοτικής Επιχείρησης Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης”, καθώς και η εξαίρεσή της από τη διαδικασία “εξαγοράς” της άδειας λειτουργίας της μέσω δημοπρασίας.
Εύχομαι και ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση και η Βουλή θα προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και θα κάνουν δεκτές τις τροπολογίες που εισηγούμαστε”.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Σταύρος Καλαφάτης τονίζοντας πως «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την αποκέντρωση προς τις περιφέρειες, η κυβέρνηση, ουσιαστικά, καταργεί περιφερειακούς σταθμούς και δημοτικές τηλεοράσεις.
Ουσιαστικά καταργεί και το μέσο που «έσπασε» το μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης, την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (και μάλιστα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαβούλευση – συζήτηση – συνεννόηση). Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται περιφερειακά και αυτοδιοικητικά τηλεοπτικά μέσα δείχνει την πραγματική βούληση και τον πραγματικό «χαρακτήρα» μιας κυβέρνησης που μόνο κατ’ επίφαση φαίνεται πως υπερασπίζεται το καλό της περιφέρειας».