Γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1941 στην Ουκρανία. Σε εφηβική ηλικία μετακόμισε στο Καζάν, όπου σχεδόν αμέσως διακρίθηκε στις δραστηριότητές του, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αρχιμηχανικού σε ηλικία 26 ετών.
«Ποτέ δεν φοβήθηκα τη δουλειά. Συχνά εκτελούσα τον σχεδιασμό γρηγορότερα απ’ ότι προέβλεπε το πλάνο. Θεωρώ ότι εργαζόμουν υπεύθυνα» δήλωσε σε μία από τις δυσεύρετες συνεντεύξεις του ο Εβγκένι Μπογκάτσεφ.
«Πρόκειται ίσως για έναν από τους πιο αυταρχικούς και αξιοσέβαστους παράγοντες του ευρωπαϊκού μπάσκετ» έγραψε η Λίγκα VTB σε αφιέρωμα για τον πρόεδρο της Ούνιξ Καζάν που βιάζεται να κατακτήσει την επιτυχία με την ομάδα του και δεν κρύβει την ανάμιξή του σε ζητήματα διαχείρισης του έμψυχου δυναμικού της.
Στην ίδια συνέντευξη είπε: «Ασφαλώς πιστεύω στις ικανότητες του Εβγκένι Πασούτιν. Μοιραζόμαστε τις απόψεις του και επιθυμώ να εξελιχθεί σε προπονητή πρώτου επιπέδου.
Ο Πασούτιν ήταν καλαθοσφαιριστής και ξέρει πολύ καλά την ψυχολογία του παιχνιδιού».
Και πρόσθεσε: «Ναι, όπως οι περισσότεροι προπονητές, δεν χρησιμοποιεί περισσότερους από επτά παίκτες σε ένα ματς.
Όμως, σταδιακά αλλάζουν οι απόψεις του, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το σύνολο των παικτών του πάγκου.
Έτσι ο Εβγκένι Πασούτιν δικαιολογεί απολύτως τις προσδοκίες μας που έχουμε γι αυτόν».
«Σταδιακά αλλάζουν οι απόψεις του, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το σύνολο των παικτών του πάγκου» έλεγε παλαιότερα σε συνέντευξή του ο Μπογκάτσεφ για τον Πασούτιν.
Αναθεωρώντας, λοιπόν, τις απόψεις του για τη διαχείριση των παικτών της Ούνιξ ο 45χρονος τεχνικός επανήλθε τον Νοέμβριο του 2014 στην ομάδα και παραμένει στη θέση του.
Ίσως ο Μπογκάτσεφ αξιολόγησε την κατάκτηση του Γιούροκαπ της σεζόν 2010-11 με προπονητή τον Πασούτιν.
Βάσει των όσων δημόσια λέει ο πρόεδρος της Ούνιξ, ο νυν προπονητής της ομάδας μάλλον έχει πολύ τακτική επικοινωνία και με Μπόγκνταν Μπογκάτσεφ, γιο του αυταρχικού παράγοντα και τραπεζίτη.
«Ο Μπόγκνταν σπουδάζει στο Παρίσι και επίσης αγαπάει το μπάσκετ. Μάλιστα, ίσως του αρέσει περισσότερο απ ότι αρέσει σε μένα.
Με ικανοποιεί η επιθυμία του να μαθαίνει συνεχώς πράγματα για το μπάσκετ, προκειμένου να καταλάβει την πεμπτουσία του παιχνιδιού.
Ο Μπόγκνταν εκπαιδεύεται καθημερινά και καταλαβαίνει καλύτερα από πάρα πολλούς τις ανάγκες της ομάδας.
Ξέρει σχεδόν όλους τους παίκτες, παρακολουθεί τα ματς, αναλύει στατιστικά στοιχεία και με πολύ δραστήριο τρόπο βοηθάει την Ούνιξ στη διαδικασία της επιλογής παικτών».
«Ξέρει σχεδόν όλους τους παίκτες, παρακολουθεί τα ματς, αναλύει στατιστικά στοιχεία και με πολύ δραστήριο τρόπο βοηθάει την Ούνιξ στη διαδικασία της επιλογής παικτών» έλεγε ο Εβγκένι Μπογκάτσεφ για τον γιο του Μπόγκνατν.
Ειλικρίνεια, λοιπόν, είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό του Εβγκένι Μπογκάτσεφ, ο οποίος έχει σχεδόν φανερό …μυστικοσύμβουλο τον ιταλό Αντρέα Φαντίνι.
Παλιός φίλος και συνεργάτης του Αντρέα Ματζόν είναι ο Φαντίνι, ο οποίος έχει επισκεφθεί το Αλεξάνδρειο την εποχή του Άρη με σφραγίδα ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας
Πηγές του thessports.gr παρατήρησαν ότι ο Ιταλός δεν ξεκόλλησε ούτε λεπτό από το πλευρό του Πασούτιν κατά τη διάρκεια του σάμερ καμπ του Τρεβίζο στις αρχές Ιουνίου.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Φαντίνι έκανε το προξενιό μεταξύ του Αντρέα Τρινκιέρι και του Γεβγκένι Μπογκάτσεφ, με τελικό αποτέλεσμα συνεργασία ενός έτους μεταξύ των δύο πλευρών προ διετίας.
Οι παραπάνω λεπτομέρειες κρίνονται διαδικαστικού έως γραφειοκρατικού τύπου στην ομάδα που αντιμετωπίζει αύριο(28/10) ο Άρης, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του Γιούροκαπ και δεν φημίζεται για το οργανωτικό επίπεδό της.
Οι καλοί παρατηρητές θα θυμούνται ότι ο Βίκτορ Σανικίτζε επέστρεψε μόνος του στο Καζάν τον Οκτώβριο του 2014 από τουρνουά στο Ρέθυμνο, διότι ουδείς είχε μεριμνήσει να εκδώσει την απαραίτητη βίζα για την επιστροφή του Γεωργιανού.
Ακόμη θρυλείται ότι έως πρόσφατα η πλούσια Ούνιξ χρησιμοποιούσε λεωφορεία ξεπερασμένης τεχνολογίας για τις ομαδικές κοντινές μετακινήσεις της ομάδας.
Έχει ήδη αφήσει την σφραγίδα του στο Καζάν ο Εβγκένι Μπογκάτσεφ
Απάντηση στις κακές γλώσσες από τα πρώτα χρόνια της θητείας του Μπογκάτσεφ στον προεδρικό θώκο, ήταν η κατασκευή του ξενοδοχείου-αθλητικού κέντρου «Βασιλιέφσκι» σε ειδυλλιακό τοπίο στις όχθες του ποταμού Βόλγα, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Ταρταρστάν.
Χρήση για μία ώρα της κεντρικής σάλας του αθλητικού κέντρου τιμολογείται 140 δολάρια.
Ευτελές κρίνεται το ποσό για τον Μπογκάτσεφ, ο οποίος μεταπήδησε από το χώρο των κατασκευών στον τραπεζικό κλάδο και το 1998 ανέλαβε να διοικήσει την Ούνιξ.
Έχει πανηγυρίσει τις κατακτήσεις του Γιούροκαπ(2011), τριών Κυπέλλων Ρωσίας(2003,2009,2014), του Γιούροπ Λιγκ της ΦΙΜΠΑ(2004) και της Λίγκας της Βόρειας Ευρώπης(2003).
Ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας του Ταταρστάν από το 1993 εικάζουμε ότι θα είχε τον τρόπο του.
Πάντως, στις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι μετρημένος. «Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι επειδή ηγούμαι της Εθνικής Τράπεζας, σημαίνει ότι έχω πολλά χρήματα. Επίσης δεν σπαταλάμε τα ποσά των χορηγών μας», τόνισε ο αυταρχικός και ειλικρινής πρόεδρος της Ούνιξ Καζάν.
Είτε πάμπλουτος, είτε απλά ευκατάστατος ο Εβγκένι Μπογκλάτσεφ έχει αφήσει την σφραγίδα του στο Καζάν και ήδη έχει προετοιμάσει τον γιο του Μπόγκνταν για τη διαδικασία παράδοσης παραλαβής των ηνίων της Ούνιξ.
Όπως λέει ο ίδιος «το μπάσκετ και η οικογένειά μου ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες στη ζωή μου».
«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι επειδή ηγούμαι της Εθνικής Τράπεζας, σημαίνει ότι έχω πολλά χρήματα» τόνισε ο αυταρχικός και ειλικρινής πρόεδρος της Ούνιξ Καζάν.