Ο Φίλιππος, διατηρεί ένα μικρο μπουγατσατζίδικο στην Παναγία Φανερωμένη, μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που καμιά σχέση δεν έχει με τουρισμό. Τις μπουγάτσες και όλα τα άλλα είδη, τα παρασκευάζει ο ίδιος στο εργαστήριο του με πολύ μεράκι, αγάπη και ελληνικά αγνά υλικά.
Τον Φίλιππο δεν του αρέσει να τον αποκαλούν ζαχαροπλάστη παρά μόνο Τεχνίτη Μπουγατσοποιό, ενώ με περηφάνια λέει πως η μπουγάτσα που παρασκευάζει, δηλαδή η Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, έχει καταγωγή από την Καππαδοκία, όπως αναφέρει το γκρουπ του Facebook “omorfa taxidia”.
Η μπουγάτσα των Σερρών, εξίσου νόστιμη, έχει καταγωγή από την Πόλη. Η πρώτη είναι τραγανή, ενώ η δεύτερη μαλακή. Το μπουγατσατζίδικο, το δημιούργησε ο πατέρας του το 1969 και από τότε λειτουργεί συνεχώς με προορισμό να καλύπτει τις ανάγκες της γειτονιάς, όπως εκατοντάδες άλλα στην Θεσσαλονίκη.
Η απίστευτη ιστορία με τον Ιταλό τουρίστα
Ωστόσο πέρσι συνέβη κάτι που άλλαξε τη μοίρα του καταστήματος. Ένας Ιταλός τουρίστας, θέλοντας να επισκεφτεί με τα ποδιά την Άνω Πόλη και τα αξιοθέατα της, χάθηκε. Περνώντας από το μπουγατσαζίδικο του Φίλιππου σταμάτησε να ξεκουραστεί, να φάει κάτι και να ζητήσει πληροφορίες για να βρει το δρόμο του. Ωστόσο του άρεσε τόσο πολύ αυτό που έφαγε και η εξυπηρέτηση από τον Φίλιππο, ώστε χωρίς να πει τίποτε σε κανέναν, δημιούργησε μετά από λίγες μέρες μια αναφορά στην ιστοσελίδα Tripadvisor, με επαινετικά σχόλια για την εμπειρία του (φαγητό και εξυπηρέτηση) στο μπουγατσατζίδικο.
Για όσους δε γνωρίζουν, το Tripadvisor είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη ιστοσελίδα ταξιδιωτικών εντυπώσεων, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να γράψουν εντυπώσεις, κριτικές και σχόλια, για ότι βιώνουν σε κάθε ταξίδι. Διαμονή, μετάβαση, φαγητό, αξιοθέατα, τα πάντα.
Ο Φίλιππος έμαθε για αυτή την αναφορά όταν άρχισε μετά από λίγες μέρες να βλέπει ξένους τουρίστες να έρχονται στο μαγαζί του.
Με τα gps ανά χείρας για να το βρίσκουν εύκολα το μαγαζί, οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, πηγαίνουν να δοκιμάσουν αυτά που διάβασαν ως σχόλια και εντυπώσεις στο Tripadvisor. Άλλωστε αυτό κάνει ο σύγχρονος τουρίστας. Αναζητεί να βιώσει τις εμπειρίες που βίωσαν πρώτα κάποιοι άλλοι.
Τα σχόλια στο Tripadvisor για το μπουγατσατζίδικο “Μπαντής” στην Παναγία Φανερωμένη συνεχώς αυξάνονται, το ίδιο και οι τουρίστες (Έλληνες και ξένοι) που το επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά.
Με μια απλή κίνηση, χωρίς κόστος, αλλά σύμφωνη με τα δεδομένα των σύγχρονων τουριστικών αντιλήψεων και πρακτικών, το μπουγατσατσίδικο έγινε σημείο αναφοράς στην τουριστική Θεσσαλονίκη και αύξησε την πελατεία του. Μάλιστα δέχτηκε και σοβαρή πρόταση από το εξωτερικό, να επεκτείνει εκεί τη δραστηριότητα του.
Τα σχόλια που διαβάζει κανείς δεν αφορούν μόνο τις γεύσεις και την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και τη φιλική εξυπηρέτηση του Φίλιππου και των συνεργατών του, που είναι πάντα πρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες στους τουρίστες για τα προϊόντα, την παρασκευή τους, άλλα και για τα αξιοθέατα και την ίδια την πόλη.
Από τότε ο Φίλιππος άρχισε να βλέπει με διαφορετικό μάτι τα νέα μέσα. Δημιούργησε σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπει πλέον τον τουρισμό με άλλο μάτι όταν μόλις πριν ένα χρόνο θεωρούσε πως είναι μια υπόθεση που δεν τον αφορά.
Πηγή : Thestival