Εδώ Κράσνονταρ

ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Δεν πρόκειται να γεμίσει σήμερα το γήπεδο του Κράσνονταρ, στο παιχνίδι της τοπικής ομάδας με τον ΠΑΟΚ. Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 26.000 θέσεις και οι Ρώσοι περιμένουν 15-20 χιλιάδες κόσμο.

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ, είναι η καινούρια ομάδα του Κράσνονταρ, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 2008, ενώ η παλιά ομάδα της πόλης είναι η Κούμπαν. Τις δύο ομάδες χωρίζουν πολλά πράγματα. Η Κούμπαν έχει φανατικό κοινό και σκληροπυρηνικούς οπαδούς, που συχνά – πυκνά προκαλούν επεισόδια, η Κράσνονταρ έχει πιο ήσυχο κοινό, με πολλές οικογένειες στο γήπεδο.

Μια άλλη διαφορά των δύο ομάδων, είναι το… χρήμα. Η Κράσνονταρ στηρίζεται στον βαθύπλουτο, Σεργκέι Γκαλίτσκι, ο οποίος έχει αλυσίδα σούπερ μάρκετ και θεωρείται ο 17ος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Ρωσία. Η Κούμπαν από την άλλη, δεν έχει τόσο πλούσιο ιδιοκτήτη και διοικείται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Το “Κούμπαν Στάντιον” που χρησιμοποιούν οι δύο ομάδες, είναι παλιό, καθώς χτίστηκε το 1960, δεν έχει σκέπαστρο, ακόμη και τα VIP είναι εκτεθειμένα, αλλά η ανακαίνιση του 2008 έχει κάνει το γήπεδο να μοιάζει με καινούριο. Εσωτερικά, πάντως, η παλαιότητα φαίνεται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τα χρήματα, που έχουν ξοδευτεί.

Οι χώροι κάτω από τις κεντρικές κερκίδες του γηπέδου έχουν αξιοποιηθεί για διάφορες χρήσεις, και κυρίως για άλλα αθλήματα. Κάτω από την κεντρική κερκίδα και τις θέσεις, που είναι τα VIP, βρίσκεται ένα προπονητήριο της ενόργανης γυμναστικής, ενώ δίπλα στα αποδυτήρια, υπάρχει ένα προπονητήριο του χάντμπολ, το οποίο χρησιμεύει και ως χώρος για τις συνεντεύξεις τύπου, όπως χθες.

Ο αγωνιστικός χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος, μοιάζει με χαλί, σε συνδυασμό με την υγρασία, που υπάρχει, η μπάλα κυλά γρήγορα και γενικώς το γήπεδο προσφέρεται για καλό και γρήγορο ποδόσφαιρο.

Με τις λευκές εμφανίσεις του θα αγωνιστεί σήμερα ο ΠΑΟΚ, καθώς η γηπεδούχοι Ρώσοι, όπως έχουν δικαίωμα, διάλεξαν να παίξουν με σκουρόχρωμη εμφάνιση (πράσινο – μαύρο).

Ζέστη τη μέρα, ψύχρα το βράδυ. Αυτή είναι η κατάσταση στο Κράσνονταρ, καθώς το μεσημέρι χθες είχε 17-18 βαθμούς και το βράδυ η θερμοκρασία έπεσε στους 5 βαθμούς, με πολύ μεγάλη υγρασία. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Κούμπαν, που προκαλεί αυτή την υγρασία. Μάλλον χθες το βράδυ, είχε σηκωθεί κάτι σαν ομίχλη πάνω από το γήπεδο, την ώρα της προπόνησης του ΠΑΟΚ.

Μια ησυχη και κάθε άλλο παρά όμορφη πόλη της ρωσικής επαρχίας είναι το Κράσνονταρ των περίπου 700.000 κατοίκων. Η πόλη δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση, χθες ήταν εθνική γιορτή και το απόγευμα κυκλοφορούσε κόσμος στους δρόμους, αλλά γύρω στις 10 το βράδυ, δεν κυκλοφορούσε ψυχή στο κέντρο της πόλης!

Γενικώς το Κράσνονταρ είναι μια πόλη χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη, με παλιά κτίρια και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τις μεγαλουπόλεις, όπως την Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ από τους “Βόρειους” έκαναν το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη οδικώς, διασχίζοντας όλη την Τουρκία και την Γεωργία. Στην επιστροφή θα γεμίσουν το ντεπόζιτο με ευχαρίστηση, αφού η βενζίνη στην Ρωσία κοστίζει 0,50 ευρώ!