Δυο λόγια για τον Τούντορ

Όταν ο Άρνεσεν είχε επιλέξει τον Τούντορ είχα καταστήσει σαφές ότι αν ήμουν στη θέση του, δεν θα διάλεγα έναν 37χρονο, που προσπαθεί να ξεκινήσει καριέρα προπονητή, για μου χτίσει ομάδα, σε έναν ΠΑΟΚ εύρρωστο οικονομικά.

(Αν ήμουν δηλαδή Άρνεσεν, δεν θα πήγαινα σε… διπλό χτίσιμο. Να χτίσω ομάδα, με προπονητή, που θα χτίσω)

Ο Τούντορ ήταν μια τζογαδόρικη επιλογή, από την άποψη ότι δεν μπορούσες να προβλέψεις ούτε στο ελάχιστο με ασφάλεια, την πορεία του. Θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μέγα προπονητή, θα μπορούσε να εξελιχτεί σε φιάσκο ολκής.

Σε έναν ΠΑΟΚ, λοιπόν, με πολλά χρήματα, ήταν παράδοξο να πας σε τέτοια επιλογή, που εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο.

Γι΄ αυτό το λόγο, προφανώς, η τριετής συμφωνία έγινε τελικώς μονοετές συμβόλαιο από τον Σαββίδη.

(Όταν το είχα αποκαλύψει στο Thessports, πολλοί το διέψευδαν, προσφάτως το παραδέχτηκε ο Τούντορ. Το συμβόλαιό του είναι μονοετές)

Αν ήμουν, λοιπόν, Άρνεσεν θα είχα επιλέξει έναν προπονητή με διαφορετικό προφίλ και προπονητικό βιογραφικό, που ο Τούντορ δεν είχε.

Στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν όλοι πανηγύρισαν με το επιθετικό ποδόσφαιρο και τα πολλά γκολ, ήμουν απ΄ αυτούς που είχαν κάνει κριτική στον Τούντορ, για πράγματα που στην πορεία φάνηκαν και για άλλα, που θα φανούν στο μέλλον.

Ο Τούντορ είναι ένας άπειρος προπονητής, που διαχειρίζεται λάθος το ανθρώπινο δυναμικό, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς (εκείνο λ.χ. που έκανε στον Μυστακίδη στην Βέροια, είναι ντροπή), δεν είναι ψημμένος σε καταστάσεις κρίσης, “κόλλησε” για καιρό σε πράγματα, που ήταν φανερό ότι δεν βγαίνουν, είναι λίγο αλαζόνας, είναι χίλια δυο.

Όλα αυτά ήταν ο πρόλογος για να σας πω ότι αν ήμουν εγώ Σαββίδης, δεν θα τον πείραζα σήμερα τον Τούντορ. Θα τον άφηνα και θα τον βοηθούσα να κάνει τη δουλειά του.

Ο Τούντορ με τα αρκετά στραβά του, έχει και θετικά. Εμένα με τρελαίνει η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία κι αυτό που προσπάθησε να περάσει στον ΠΑΟΚ. Ποδόσφαιρο που στραγγαλίζει τον αντίπαλο, σε υψηλό τέμπο. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι κάποια στιγμή ανταγωνιστικό στο δεύτερο επίπεδο, στην Ευρώπη.

(Βέβαια αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το παίξει σήμερα ο ΠΑΟΚ χωρίς να κινδυνεύει να ξεφτιλιστεί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Σήμερα ο ΠΑΟΚ έχει πάρει την κάτω βόλτα, η ομάδα έχει γίνει σαλάτα κι αυτό σ΄ αυτή τη φάση, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανασφάλειας, που νιώθει ο προπονητής, σε συνδυασμό με την ελλειματική δουλειά, που έχει γίνει.

(λ.χ. όταν τρως τρία γκολ από τον Πανθρακικό, δείχνει ότι δεν έχεις μάθει να αμύνεσαι)

Ο Τούντορ νιώθει ότι κάθε Κυριακή ή Πέμπτη βράδυ μπορεί να απολυθεί κι αυτή η ανασφάλεια τον οδηγεί στο να ακυρώσει τον εαυτό του.

Αλλάζει συστήματα κι επιστρατεύει άλλα, που δεν τα πιστεύει κι ούτε τα έχει δουλέψει, αλλάζει παίκτες και χρησιμοποιεί άλλους, που δεν πίστευε.

Δοκιμάζει πράγματα, σε παιχνίδια που νιώθει ότι παίζει το κεφάλι του, τζογάρει σε κάθε παιχνίδι, ελπίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα έρθει και θα πάει για ύπνο ήσυχος.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να δουλέψει κανένας προπονητής και λειτουργώντας έτσι, είναι θέμα χρόνου να τα κάνει σαλάτα και να χάσει τη μπάλα.

Σ΄αυτή τη φάση, εφόσον ο Σαββίδης αποφασίσει να δώσει την ευκαιρία στον Τούντορ, θα πρέπει να του προσφέρει ένα ήρεμο περιβάλλον με τις σωστές συνθήκες, για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Ο ανασφαλής Τούντορ, δεν έχει καμιά πιθανότητα να πετύχει.

Ο Τούντορ θα πρέπει να αρχίσει να νιώθει ισχυρός στη θέση του, όπως ένιωθε ισχυρός μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κι επειδή κι αυτός μαθαίνει, είμαι σίγουρος ότι αν νιώσει πάλι ισχυρός, θα αποφύγει τα λάθη που έκανε στην εποχή της δύναμής του.

Ο Τούντορ θα πρρέπει να νιώσει ισχυρός και θωρακισμένος. Αυτή την εποχή δεν έχει κάποιον να του εξηγεί που βρίσκεται, με ποιον παίζει, τι είναι αυτοί που παίζει, τι κίνδυνοι υπάρχουν, τι πρέπει να προσέξει. Ποδόσφαιρο δεν είναι απλά “ένα παιχνίδι 90 λεπτών, 11 εναντίον 11”.

(Για παράδειγμα, είναι αστείο, να μαθαίνει ο προπονητής το βράδυ της παραμονής ενός αγώνα ότι πρέπει να αλλάξει την 18άδα, που έχει βγάλει, γιατί πρέπει να βάλει δύο κάτω των 19).

Υπό τις σημερινές συνθήκες, ο Τούντορ και κατ΄ επέκταση αυτό που ξεκίνησε να κάνει μαζί του ο ΠΑΟΚ, δεν έχει καμιά τύχη.

Αν ήμουν Σαββίδης, θα του εξασφάλιζα όλες τις απαιτούμενες συνθήκες, για να μας δείξει, αν πράγματι είναι καλός προπονητής ή αν τελικά δεν κάνει.

(Γιατί ο Τούντορ δεν είναι Μπερέρα, να πεις σε 21 μέρες “δεν κάνει”. Ο Τούντορ μας έδειξε ότι “ίσως κάνει”)

Διότι αν του δείξει την πόρτα αυτή την εποχή, υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως να μη μάθουμε ποτέ, τι θα μπορούσε να κάνει ο Τούντορ, σε έναν κανονικό ΠΑΟΚ.

Αυτή τη στιγμή, κρίνουμε αυστηρά έναν προπονητή, που δεν είναι ο εαυτός του.