Το βλέπουν αλλιώς (video)

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες στο χάντμπολ του ΠΑΟΚ και τα βήματα προόδου είναι εμφανή.

 

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος τον περασμένο Μάιο φαίνεται ότι σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα για το πιο επιτυχημένο ανδρικό τμήμα του ΑΣ ΠΑΟΚ, κυρίως στο οργανωτικό κομμάτι που πλέον κινείται σε πρότυπα περισσότερο επαγγελματικά, παρόλο που το άθλημα είναι ερασιτεχνικό.

 

Σε εποχές δύσκολες για την κοινωνία, πόσο δε στον αθλητισμό, στο χάντμπολ του ΠΑΟΚ, με πρωτοβουλία του εφόρου Γρηγόρη Πετρίδη και με τις ευλογίες της διοίκησης του ΑΣ αποφάσισαν να εναρμονιστούν με τα σημεία των καιρών και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη δυναμική του συλλόγου, αλλά και του ίδιου του τμήματος, ώστε να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Χορηγίες και εξωστρέφεια

Μέσα σε λίγους μήνες στο συγκεκριμένο τμήμα του ΠΑΟΚ κατάφεραν να καλύψουν αρκετές από τις πάγιες δαπάνες τους μέσω χορηγιών, ώστε να μειωθεί το κόστος της ομάδας. Έτσι βρήκαν χορηγό που τους προμηθεύει τον ιματισμό (Kempa), βρήκαν χορηγό για τις ανάγκες της ομάδας σε νερά (Σέλι), βρήκαν χορηγό για τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό (Angelline).

 

Παράλληλα, προκειμένου να υπάρχει μια υλική επιβράβευση των αθλητών πέρα από τις οικονομικές συμφωνίες μαζί τους, στον ΠΑΟΚ ανακοίνωσαν τη χορηγική συνεργασία με την εταιρία MLS, η οποία μετά από κάθε αγώνα δίνει δώρα (tablets, smartphones) στους παίκτες που ξεχωρίζουν. Μία άλλη καινούρια συνεργασία ήταν αυτή με το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν δωρεάν πρόσβαση οι αθλητές των ακαδημιών και παράλληλα παρέχονται αίθουσες για εκδηλώσεις της ομάδας.

 

Ταυτόχρονα διατήρησαν τους βασικούς χορηγούς του τμήματος (Stoiximan και Kraft), ενώ όπως τονίζουν το χορηγικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Χωρίς επικοινωνία και σύγχρονο μάρκετινγκ  όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να συμβούν. Έτσι, εδώ και λίγους μήνες στελεχώθηκε το ανάλογο τμήμα μάρκετινγκ μέσω της συνεργασίας με την εταιρία InSportsMarketing. Άμεσα ξεκίνησε η δραστηριοποίηση στα social media (facebook, instagram), ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και κανάλι στο Youtube με στιγμιότυπα αγώνων, συνεντεύξεις και videos κοινωνικών δράσεων.

 

Αυτές οι ενέργειες έχουν ως στόχο να μπουν οι αθλητές του ΠΑΟΚ στο σταρ σίστεμ, τόσο της οικογένειας του συλλόγου, όσο και στο αθλητικό τοπίο της χώρας γενικότερα.

 

Σύντομα θα βγει στο διαδίκτυο και η νέα ιστοσελίδα του τμήματος, η οποία σύμφωνα με τους υπευθύνους δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις ιστοσελίδες μεγάλων συλλόγων του εξωτερικού.

 

Βαρύτητα στις ακαδημίες

Για τον ΠΑΟΚ είναι ευτύχημα ότι διαθέτει στις τάξεις του τον κορυφαίο Έλληνα χειροσφαιριστή, τον Αλέξη Αλβανό, που είναι και το απόλυτο πρότυπο για όποιο παιδί ασχολείται με το χάντμπολ.  Πρόσφατα ο Αλβανός ανέλαβε το ρόλο του τεχνικού υπευθύνου στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, με στόχο να ενσταλάξει  τα βιώματά του από τη σπουδαία καριέρα του (ιδίως στη Μπουντεσλίγκα) στη νέα γενιά του ελληνικού χάντμπολ και να εφαρμόσει προηγμένα μοντέλα προπόνησης και αθλητικής φιλοσοφίας στους νεαρούς αθλητές. Για τον σύλλογο ο απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση των ακαδημιών ώστε σε λίγα χρόνια ο ΠΑΟΚ να βασίζεται σε αθλητές που βγαίνουν από τα σπλάχνα του.

 

Ευαισθητοποιημένοι

Στο χάντμπολ του ΠΑΟΚ θέλουν να δείξουν ότι είναι πρωταθλητές και εκτός γηπέδου. Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησαν κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως ήταν το video με πρωταγωνιστές τους αθλητές για την παγκόσμια εβδομάδα κωφών, αλλά και η συνάντηση με τον Γιαννάκη, τον οπαδό του ΠΑΟΚ που είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι για να του χαρίσουν δώρα της ομάδας.

 

Η σχέση με τον κόσμο

Ένα κυρίαρχο ζητούμενο για το ανδρικό τμήμα χάντμπολ του ΠΑΟΚ, είναι να γεμίζει το γήπεδο της Μίκρας (1.500 θεατών) στους εντός έδρας αγώνες του, αρχής γενομένης από αύριο (Σάββατο, 19:00) και τον αγώνα με τον Φοίβο Συκεών για την 7η αγωνιστική της Handball Premier.

 

Με δεδομένη την κάκιστη οικονομική συγκυρία, στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν να ορίσουν την τιμή του εισιτηρίου διαρκείας μόλις στα 15 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στο φίλαθλο να παρακολουθήσει αγώνες με λιγότερο από ένα ευρώ. Αρκετοί σύνδεσμοι ανταποκρίθηκαν αγοράζοντας μαζικά εισιτήρια διαρκείας, ενώ και μεμονωμένοι φίλαθλοι απ’ όλη τη Βόρειο Ελλάδα προμηθεύτηκαν τις κάρτες.

 

Για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό το προϊόν για τον φίλαθλο στο γήπεδο, το τμήμα μάρκετινγκ έχει δημιουργήσει χαντμπολικούς διαγωνισμούς (Fun for Fan), που θα διεξάγονται στα ημίχρονα των αναμετρήσεων, με τους χορηγούς να δίνουν δώρα στους θεατές. Η αρχή θα γίνει το Σάββατο στον αγώνα με τον Φοίβο.

 

Αν μη τι άλλο, αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ερασιτεχνικός αθλητισμός υψηλού επιπέδου ακόμη και στους καιρούς που ζούμε, αρκεί να γίνονται τα στοιχειώδη στο θέμα της οργάνωσης.