Τέσσερα χρόνια φυλακή στον Γιάννο Παπαντωνίου

Φυλάκιση τεσσάρων ετών στον καθένα επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ποσό ύψους 1.743,867,82 ευρώ που είχε βρεθεί μέσω της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο είχαν σε λογαριασμό της τράπεζας HSBC και δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες του 2009.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματική ποινή 5.000 ευρώ στον καθένα ενώ όρισε να πληρώσουν ως αποζημίωση στο δημόσιο από 20.000 ευρώ ο καθένας. Σημαντικό είναι ότι το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Παναγιώτη Πουλιού, δεν ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής των κατηγορουμένων κι όρισε ότι για να μην πάνε φυλακή θα πρέπει να εξαγοράσουν την ποινή προς 10 ευρώ την ημέρα.

Παράλληλα το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα από τα ελαφρυντικά που είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης του ζεύγους Παπαντωνίου, ενώ μειοψήφισε ο πρόεδρος της έδρας, που ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Να σημειωθεί ότι η ίδια ποινή είχε επιβληθεί και πρωτόδικα, ενώ σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του, εκκρεμεί δίκη για το ίδιο ποσό σε βαθμό κακουργήματος που αφορά τη δήλωση πόθεν έσχες του 2010 όταν το αδίκημα αυτό μετατράπηκε σε κακούργημα.