Αυτό είναι το στημένο!

Το θέμα έχει το sdna.gr: Τις συνομιλίες με την εμπλοκή νονών της νύχτας στο ποδόσφαιρο και το φερόμενο ως στημένο παιχνίδι της Football League φέρνει στο φως της δημοσιότητας «Το Βήμα».  τα πλοκάμια της σπείρας των εκβιαστών που εξαρθρώθηκε την Πέμπτη από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής είχαν επεκταθεί και στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με στοιχήματα σε ακριβή σκορ στημένων αγώνων που επαληθεύτηκαν.

Στη δικογραφία εμπεριέχονται αναφορές για «στημένο αγώνα» της Football League τον Ιούνιο του 2015, για «πώληση προστασίας» από υποτιθέμενους «οπαδούς τους Παναθηναϊκού» σε περίπτερο της λεωφόρου Αλεξάνδρας -σε απόσταση λίγων μέτρων από τη ΓΑΔΑ- αλλά και για αστυνομικούς που πήγαιναν πριν από βομβιστικές επιθέσεις σε καταστήματα και έδιναν τις επαγγελματικές κάρτες τους.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος αναφέρει στο «Βήμα» πως οι επίμαχες συνομιλίες που υπάρχουν – σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σελίδα 213 του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ. – και οι οποίες φαίνεται πως έγιναν στις 14 Ιουνίου του 2015 αφορούν τον αγώνα Ηρακλής Ψαχνών – Παναιγιάλειος που διεξαγόταν την ίδια ημέρα και έληξε με σκορ 2-3.

Ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να τηλεφωνεί σε έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους για την υπόθεση των «νονών της νύχτας» λέγοντας του ότι: «ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν 1-2 υπέρ του Παναιγιαλείου, ενημερώθηκε από κάποιον ότι το σκορ θα ήταν 2-3 και συζητούσαν για τις αποδόσεις που θα είχαν τα χρήματα τα οποία θα στοιχημάτιζαν. Συμπλήρωσε ότι υπήρχε λάθος των Ψαχνών που προηγήθηκε».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο τμήμα της δικογραφίας με έναν περιπτερά κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού που έπεσε θύμα εκβιασμού από μέλη του κυκλώματος οι οποίοι υποστήριζαν ότι είναι «Παναθηναϊκοί» και τον «πίεζαν» επειδή τον θεωρούσαν «γαύρο και υπάλληλο του Μαρινάκη». Μια πίεση που τον οδήγησε στην απόφαση να κλείσει το περίπτερο…

Η εν λόγω δικογραφία όμως περιέχει σειρά κωμικοτραγικών αναφορών από τα ψευδώνυμα των δραστών μέχρι τα συνθηματικά για τα ναρκωτικά και τις εκβιάσεις αλλά και τον τρόπο υφαρπαγής χρημάτων από τους άτυχους καταστηματάρχες.

Έτσι, σύμφωνα με τον δικαστικό φάκελο, «νονοί της νύχτας» είχαν παρατσούκλια «Στραβωμένος», «Ζαμπόν», «Οδοντίατρος», «Γύφτος», «Έλβις», «Μαύρος», «Δάσκαλος», «Βλάχος» κ.ά.

Κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να είχε αστυνομικός που εργαζόταν στο Κέντρο Ελέγχου της Κυκλοφορίας της Τροχαίας Αττικής και ενημέρωνε διαρκώς τα μέλη του κυκλώματος. Η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. είχε δείγματα της παρουσίας του ήταν όταν είχε διαπιστωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση σε σνακ μπαρ τον Οκτώβριο του 2011 είχε επισκεφθεί τον καταστηματάρχη και χωρίς οποιαδήποτε αφορμή και λόγο του δήλωσε την παρουσία του και ότι «είναι διαρκώς στη διάθεσή του».

Μάλιστα ο εν λόγω αστυνομικός που χρησιμοποιούσε «μαύρο» τηλέφωνο από ασιατική χώρα ακουγόταν να λέει στις συνομιλίες του ότι δεν θα μπορούσαν να τον ανακαλύψουν ποτέ κι «ας πάνε να βρούνε το Μπανγκλαντές».

Επίσης, στους διαλόγους ακούγονται φράσεις των μπράβων όπως: θα δώσει, αφού όλοι δίνουν εδώ γύρω», «είναι τριάντα μία ο μήνας και θέλουμε να πιούμε ένα εσπρεσάκι», «σε τέσσερις-πέντε ημέρες έχω τις εισπράξεις, έχω να πάρω 1.000 ευρώ από το Γκάζι», ενώ για την εκβίαση ιδιοκτήτη καταστήματος που είναι κοντά στις γραμμές του τραμ στον Νέο Κόσμο σημειώνουν: «Στις γραμμές του τραμ κάνουμε εμείς γυμναστική».

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι διάλογοι ανάμεσα σε «αρχινονό» και ιδιοκτήτρια καταστήματος που εμφανίζεται «ασυνεπής» στην πληρωμή των χρημάτων για την πώληση «προστασίας». Ο βασικός κατηγορούμενος ακούγεται να λέει: «Βίκυ, μου έχεις βγάλει την Παναγία, να ξέρεις μ’ έχεις νευριάσει. Θα σε πιάσω καμία μέρα από το μαλλί και θα σε φέρνω σβούρες μέσα στο μαγαζί. Μη με τυραννάς τζάμπα…». Σε άλλη παρέμβασή του αναφέρει στην «ανυπάκουη» ιδιοκτήτρια του καταστήματος: «Γιατί με γ… όλη την ώρα. Δεν βάζεις ποτέ σου πρόγραμμα; Πάντα αυτό το βιολί; Πάντα με σένα θα ασχολούμαι; Είναι το χειρότερο που μπορεί να μου κάνει ένας μαγαζάτορας, να μου λέει αύριο και αύριο…».

Τις ναρκωτικές ουσίες τις αναφέρουν ως «ντεπόν», «κρέατα», «σουβλάκια», «ξανθές», «μπίρες», «σφηνάκι» και το συνηθισμένο πλέον «εισιτήριο» που έχει εμφανισθεί σε πολλές δικογραφίες. Σε μία άλλη περίπτωση καταγράφεται στιχομυθία με μέλος του κυκλώματος που εισέρχεται σε σπίτι φίλου του το οποίο έχουν διαρρήξει και έχουν σκορπίσει ποσότητα κοκαΐνης. Όπως λέει, «έχουν χύσει την κόκα κάτω, εδώ όλη. Δεν την πήρανε. Κοίτα εδώ, μαζεύω εδώ. Πολλή σκόνη κάτω. Πολλή βρώμα. Είναι καφέ, δεν καθαρίζει αυτό το πράγμα, το έχω μαζέψει στο πιάτο εδώ».