Ο Δρόσος και ο… ΠΑΟΚτσής γιός του

Ο Δημήτρης Δρόσος, που πέρασε από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ και άφησε στάχτες, εμφανίστηκε μετά από καιρό και έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη, μιλώντας και για τον ΠΑΟΚ.

Ο πρώην επικεφαλής της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, που νωρίτερα είχε περάσει από την ΚΑΕ ΑΕΚ, τον Σπόρτινγκ και τον Άλιμο (μόνο ο ΠΑΟΚ γλίτωσε την ολική καταστροφή), μίλησε στον Γιώργο Νικολάου στο ebasket.gr και είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αρχικά, ο Δρόσος αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις, με τις οποίες ήταν συνδεδεμένος, κι αφού κατέρρευσαν αυτές, καρέρρευσε οικονομικά κι αυτός.

Λέει χαρακτηριστικά :

“Και μάλιστα υπήρχαν διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις που έλεγαν, εντάξει, πάει η κρίση, θα βρούμε μια λύση παραπέρα. Αυτό μας διαβεβαίωναν νομικά, αυτό μας διαβεβαίωναν όλοι, μέχρι και το Δεκέμβρη του 2008. Ουσιαστικά το μόνο που προσπαθούσαμε ήταν να κερδίσουμε χρόνο γιατί ξέραμε ότι κάπου θα λυθεί το πρόβλημα. Ήταν δεδομένο, ότι θα λυθεί. Βέβαια, είχα την ατυχία και με τα προβλήματα υγείας. Ίσως, από την πίεση, ίσως από τον τρόπο που εγώ αντιμετώπιζα τα πράγματα. Θα σας θυμίσω, ότι έχασα μια εταιρεία που ήταν αξίας τότε 20-30.000.000 ευρώ εκείνη εποχή για 500.000″.

-Είναι η εποχή που άρχισαν τα προβλήματα στον ΠΑΟΚ.
“Για να σας δώσω να καταλάβετε το πλαίσιο, εγώ φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, άσχετα τι λεφτά είχα βάλει και αποδείχθηκε και στο δικαστήριο, -κάποιοι έλεγαν ότι δεν είχα βάλει- δεν είχα κάνει την αύξηση”.

-Κερδίσατε εκείνη τη νίκη. Είχαμε γράψει σχετικά εμείς. Ωστόσο, δεν πήρε έκταση.
“Δεν γράφτηκε. Ο κόσμος έμαθε τότε ό,τι στραβό μπορούσε να μάθει”.

-Γιατί δεν αντιδράσατε σε ό,τι γράφτηκε;
“Πρώτα από όλα για τον ΠΑΟΚ. Που ήταν η τελευταία ομάδα, γι αυτό το λέω έτσι. Το τι έγραψε ο κάθε δημοσιογράφος, άρα έφτασε και στον κόσμο με κάποιο τρόπο δεν μπορούσα να το ελέγξω. Αν ποτέ συναντηθείτε, π.χ. με τον Μπάνε Πρέλεβιτς που είναι τώρα πρόεδρος (ήταν ευλογία για τον ΠΑΟΚ ότι έτυχε ο Μπάνε εκείνη την στιγμή γιατί ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που μπορούσε να κρατήσει)… Είναι ένα τεράστιο όνομα, είναι ένας άνθρωπος που τα βλέπει με τον σωστό τρόπο, τον πιστεύει ο κόσμος. Υπάρχει μια τάξη μέχρι και σήμερα στον ΠΑΟΚ. και ο ΠΑΟΚ μένει όρθιος”.

-Είναι η μόνη ομάδα που έμεινε όρθια από όσες πήγατε.. Όλες έχουν καταρρεύσει,.
“Μην ξεχνάτε, ότι όλες τις ομάδες τις είχα πάρει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Άρα δεν ήταν δικιά μου ενέργεια, και (ο ΠΑΟΚ) ήταν η μόνη ομάδα που διέθετε Μπάνε. Το μέγεθος του Μπάνε”.

-Επιμένετε για Μπάνε.
“Είδε όλες μου τις ενέργειες, τι έκανα εγώ με την εφορία, τι άφησα όταν έφυγα, τι πλήρωσα, αν πλήρωσα, πώς ενήργησα. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει ενώ οι άλλοι που μίλαγαν, δεν ήξεραν. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι αντίθετα με το τι πιστεύει ο πολύς ο κόσμος στον δρόμο, απολαμβάνω μόνο καλά. Και από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και από φιλάθλους της ΑΕΚ. Και αυτό κάτι λέει. Το ζω, σχεδόν κάθε μέρα, στο αεροδρόμιο, στο δρόμο, παντού. Ακόμη και σήμερα, υπάρχει καλή αντιμετώπιση από τον κόσμο παρά το τι έχει γραφτεί”.

-Επιμένουμε… Γιατί δεν αμυνθήκατε;
“Πιστεύετε, ότι ένας άνθρωπος που εκείνη την στιγμή είχε προβλήματα υγείας, είχε προβλήματα οικονομικά, πάλευε να εξασφαλίσει, όχι μόνο… εμένα, αλλά τις εταιρείες του, την οικογένεια του, που την είχε βάλει λίγο στην άκρη, μπορεί; Υπήρχαν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες κόσμου, που είχε άμεση εμπλοκή, και αν θέλετε απολογιστικά τώρα πιστεύω ότι τα κατάφερα καλά, γιατί όπως σας είπα πριν η ζημιά περιορίστηκε σε πολύ λίγα άτομα, ενώ ήτανε χιλιάδες”.

– Μια αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι όλη η Ελλάδα σας κυνηγάει.
“Η αίσθηση μου είναι τότε πίστευσαν, ότι πραγματικά κάτι έχει γίνει. Και δεν είχα επαφή με όλους. Πιστεύω ότι οι ίδιοι σήμερα -μερικούς εξ αυτών έχω δει- έχουν αναθεωρήσει, όχι μόνο γιατί δικαιώθηκα στην δίκη, αλλά γιατί είδαν κάποια πράγματα, γιατί κατάλαβαν πράγματα που τότε δεν ήταν σε θέση να τα καταλάβουν. Αλλά φανταστείτε έναν άνθρωπο που έχει τόσα προβλήματα, εγώ να βγαίνω κάθε τρεις και λίγο να υπερασπίζομαι το οποιοδήποτε δημοσίευμα. Πέρα που δεν είχα την δυνατότητα, μην ξεχνάτε, ότι το έκανα μια φορά, όταν ένιωσα ότι όλοι στον ΠΑΟΚ επιτίθενται στην Ιωάννα την Παπαδημητρίου, που τότε είχε μείνει στον ΠΑΟΚ, αν θυμάσαι μια παρέμβαση live που είχα κάνει από την Αμερική, και γιατί ήταν γυναίκα και ήταν μόνη της σ αυτό τον κυκεώνα”.

-Ήταν ο άνθρωπος σας στον ΠΑΟΚ και μοιραία απορροφούσε όλους τους κραδασμούς. Δεν είχε ουσιαστικό ρόλο στον ΠΑΟΚ, βέβαια, εσείς ήσασταν από πίσω. Σωστά;
“Αυτό είπα και τότε. Το παράξενο ήταν, ότι δεν την «χτύπαγαν». Το παράξενο ήταν, ότι την είχαν διπλαρώσει αρκετοί παράξενοι τύποι. Της υπόσχονταν, ότι θα φέρουν χορηγίες, να ρυθμίσουν την κατάσταση γιατί αυτό της έκανε και προσωπική ζημιά, γιατί τους πίστεψε τους ανθρώπους, οπότε ήταν λίγο αβοήθητη σε έναν χώρο πολύ παράξενο”.

-Μιλάτε σήμερα μαζί της;
“Όχι, δεν μιλάμε. Όχι γιατί έχω κάτι κακό, προσωπικό μαζί της. Αν και κάποια στιγμή ειπώθηκε κάτι γι’ αυτήν. Έχει την ζωή της την οικογένεια της, όπως και εγώ πλέον. Διαφορετικές οικογένειες, ζει στην Αμερική”.

-Απλά, δεν έχετε προσωπική σχέση.
“Στον θυμό ένιωσε ότι ήξερα κάτι παραπάνω και δεν της το ‘πα. Και αν θέλετε, πάνω στον κυκεώνα του τι κάνουμε, τι φτιάχνουμε και στην πίεση αυτή, έλεγα ότι θα πάω στο Λονδίνο και δεν πήγαινα, για την τότε γυναίκα που ήταν στην ζωή μου, φαινόταν κάπως. Δεν υπήρχαν περιθώρια. Όταν αυτό συνοδεύεται με όλη εκείνη την καταστροφή…”

-Για να βάλουμε και λίγο life style στην υπόθεση. Είχε να κάνει και αυτό με την σχέση που είχατε ως ζευγάρι. Κάποιος επιπλέον θυμός υπήρχε.
“Δεν είναι φυσιολογικό; Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είναι απλά τι είχε μαζί μου. Είναι το ότι έμεινε πίσω να ακούει τους πάντες να την κατηγορούν για πράγματα που υποτίθεται ότι είχα κάνει εγώ. Οπότε δικαιολογημένα είχε και θυμό. Δεν μπορούσε κανένας να ξεχωρίσει πού είναι η αλήθεια”.

-Αυτά τα έξι χρόνια της αποχής σας πόσοι φίλοι σας έμειναν;
“Ξέρετε ένα μότο που λέει ότι στην ζωή μας κανένας άνθρωπος δεν είναι τυχαίος. Είναι η ανταμοιβή μας για ό,τι έχουμε κάνει, η δοκιμασία μας, η τιμωρία μας. Αδιάφορος όμως δεν είναι κανένας. Απλά η μεσαία δοκιμασία μας μπορεί να είναι και καλή και κακή. Άρα με αυτή την έννοια θα σας απαντήσω με μια πολύ γρήγορη πρόταση: Από όλο αυτό τον κύκλο δεν είδα κανέναν άνθρωπο που σήμερα μετά από χρόνια να μπορώ να πω ότι είναι η ανταμοιβή μου. Είδα πολλούς που ήταν η δοκιμασία μου και οι περισσότεροι κακή δοκιμασία. και ήταν πολλοί που ήταν η τιμωρία μου. Οπότε το κλείνω”.

-Δηλαδή χονδρικά μπορούμε να πούμε ότι στην μεγάλη πλειοψηφία βάλατε “Χ”;
“Χ, Ξ, Ψ και όποιο άλλο σύμφωνο”.

-Άρα είναι ελάχιστοι και αυτοί που προχωράτε μαζί τους στη νέα σας ζωή.
“Καταλάβαινα τους ανθρώπους που απλά διάβαζαν μια εφημερίδα, να μην ξέρουν ποιος είναι ο Δρόσος. Δεν καταλάβαινα τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου όμως. Από ένα σημείο και μετά άρχισα να τους καταλαβαίνω. Δεν είναι ότι δεν υπήρχαν εξηγήσεις. Απλά για να προχωρήσω την ζωή μου, το μόνο που ένιωσα ότι μπορεί να με κάνει να ηρεμήσω, είναι ότι έπρεπε να ξαναγεννηθώ επαγγελματικά.

Όπως καλώς ή κακώς ξαναγεννήθηκα. Μαζί με την κόρη μου, την δίχρονη. Σαν πατέρας απ’ την αρχή μου δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξω ότι είμαι καλός πατέρας. Θεώρησα ότι έπρεπε να κλείσω το κεφάλαιο των ανθρώπων που είχα πριν δίπλα μου και να αρχίσω από την αρχή και να μην κρατάω πίκρες, στεναχώριες. Εύχομαι τα καλύτερα για όλους γιατί είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην θετική ενέργεια και μέχρι εκεί. Δεν τους θέλω…”

-Κακία δεν έχετε για άνθρωπο δηλαδή;
“Ένας – δύο είναι. Και αυτή (την κακία) προσπαθώ να την βγάλω από μέσα μου. Στην αρχή ήμουν θυμωμένος με τους πάντες, τώρα δεν έχω κακία. Βλέπω πολλούς ανθρώπους που ήταν μη φιλικοί μαζί μου ή εχθρικά διακείμενοι. Τώρα τους βλέπω, μιλάμε. Είναι όλοι πιο ήρεμοι”.

– Μετανιώσατε που μετά τον “εύκολο” Άλιμο και τον “εύκολο’ Σπόρτιγκ πήγατε στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ;
“Όχι! Φυσικά όχι! Το έκανα με πολύ αγάπη. Το έκανα σε μια εποχή που μπορούσα να το κάνω .Το απόλαυσα τότε. Με έκανε άλλο άνθρωπο, δηλαδή μου έδωσε εμπειρίες και δεν είναι ένα κομμάτι που θέλω να το σβήσω. Δεν μου έκαναν ζημιά ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Ούτε σε οικονομικό επίπεδο, γιατί τότε ήταν ένα κομμάτι απ’ τα χρήματα που δίναμε σαν μάρκετινγκ με τις εταιρείες που ήμουν, αλλά και ούτε αυτό που μπορεί να πιστεύει κάποιος που κοιτάει επιφανειακά την δημοσιότητα, ότι η πολύ δημοσιότητα… Το αντίθετο. Εγώ όπως ξέρετε, και σεις απόε κείνα τα χρόνια, μίλαγα με τους οποιουσδήποτε. Δεν το ‘παιξα ποτέ πρόεδρος. Εσύ το ξέρετε καλύτερα, γιατί με γνωρίσατε, όταν ήρθα στην ΑΕΚ. Ήμουν ένας άνθρωπος απλός, γιατί ο ίδιος είμαι. Μπορεί να ΄χει αλλάξει το πορτοφόλι μου αρκετές φορές στην ζωή μου. Να ‘ναι γεμάτο, να ‘ ναι άδειο. Αλλά εξακολουθώ και πιστεύω ότι είμαι ο ίδιος Δημήτρης. Δεν θα μιλήσω με πικρία για εκείνες τις εποχές. Δεν το μετάνιωσα”.

-Θα γυρίζατε σε μια από τις δύο αυτές μεγάλες ομάδες;

“Όπως δεν μπορείς να ρωτήσεις ένα αδερφό, αν έχει δύο αδέρφια, ποιον αγαπάς περισσότερο, έτσι θα πω και εγώ. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είναι κομμάτια μου. Είναι ομάδες που με όποιον και να παίζουν θέλω να κερδίζουν. Ακόμα και σήμερα. Χαίρομαι μέχρι και για το Κύπελλο, που… πήραμε (ως ΑΕΚ) στο Χάντμπολ. Νιώθω κομμάτι αυτών των ομάδων, αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί. Εσύ ξέρετε πόσο έτρεχα για την ΑΕΚ. Δεν ξέρετε για τον ΠΑΟΚ . Είμαι ένας άνθρωπος που «δένεται» μ’ αυτά. Τα παιδιά μου (από τον πρώτο γάμο) έχουν χωριστεί. Το ένα από δω, το άλλο από κει. Υπάρχει στην οικογένειά μας και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ”.

-Ο μικρός σας γιος είναι οπαδός του ΠΑΟΚ;
“Ναι. Μου ‘πε η μητέρα του, ότι τσακώθηκε με κάποιον στο σχολείο. Ρώτησα γιατί, και μου είπε «τίποτα σοβαρό πατέρα». «Για τον ΠΑΟΚ», μου ‘πε. Του λέω αν δεν κάνω λάθος πριν δύο χρόνια άκουγες πολλά για μένα. Είχες την υπομονή, την ηρεμία να τα ακούς και να μην τσακώνεσαι να μην παίζεις ξύλο. Για τον ΠΑΟΚ έπαιξες ξύλο; Η απάντησή του ήταν: «Ο ΠΑΟΚ είναι θρησκεία». Μπορείτε να καταλάβατε, τι σας λέω; Τα παιδιά είναι όπως ήμουν εγώ. Τώρα δεν θα σας πω, ότι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είναι θρησκεία για μένα, αλλά θα σας πω ότι είναι αγαπημένα κομμάτια”.

-Υπήρξατε Ολυμπιακός.
“Ο Ολυμπιακός από τα τελευταία χρόνια που πήγα στην ΑΕΚ, δεν υφίσταται. Σημασία έχει, όταν ξέρουμε, να επιλέγουμε κάτι. Και εγώ όταν ήμουν ώριμος να επιλέξω επέλεξα αυτές τις δύο ομάδες (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ)”.

-Είχατε επιλέξει την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και λόγω της δυναμικής του κόσμου τους, κατά πως ξέρουμε.
“Και με τα καλά και με τα κακά τους”.

-Υπήρχε κάτι άλλο για τον ΠΑΟΚ, που θέλετε να πείτε;
“Ξέρετε, όταν είχα πάει στον ΠΑΟΚ επί δεκαπέντε μέρες το πρώτο ζήτημα που αντιμετώπισα ήτανε ποιον θα φέρω μαζί μου στον ΠΑΟΚ από τους παλιούς γιατί το θεωρούσα απαραίτητο για να αναλάβει κάτι. Τότε είχα γνωρίσει τον Μπάνε. Υπήρχαν οι εισηγήσεις για πολλούς μεταξύ των οποίων και ο Μπάνε. Στην τελική επιλογή για λεπτομέρειες δεν επέλεξα τον Μπάνε. Ενώ έλεγα τον Μπάνε για πρόεδρο, τελικά πήγαμε στον Μπουντούρη γενικό αρχηγό για να αποφασίζει για τα πάντα. Αυτό είναι το λάθος που πλήρωσα στον ΠΑΟΚ”.