Το μυστικό της Κ-15 του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πρωτοπορεί στα τμήματα υποδομής και η ομάδα κάτω των 15 είναι μια ομάδα που πρωταγωνιστεί στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Στόχος της είναι η κατάκτηση του τίτλου, αλλά όπως εξηγεί ο προπονητής της ομάδας, Αλέξης Τασούλης, για τον ίδιο, τον συνεργάτη του Μιχάλη Χριστάρα, για όλους τους ανθρώπους στα Τμήματα Υποδομής του ΠΑΟΚ, «η ιδιαιτερότητα της δικής μας σχολής, ένα προσωπικό στυλ παιχνιδιού, με κατοχή μπάλας, ταχύτητα, άριστη φυσική κατάσταση, εκπαιδευτική διαδικασία που στοχεύει στη φιλοσοφία του κυρίαρχου, στη συνήθεια της νίκης».

Ο προπονητής της Κ15 του ΠΑΟΚ Αλέξης Τασούλης μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ. «Μ΄αρέσει πολύ αυτή η ομάδα, είμαι τόσο ενθουσιασμένος μ’ αυτό που νιώθω ότι δημιουργώ», λέει για την ομάδα που οδηγεί στον τελικό του πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό στις 5 Απριλίου.

Ενα χρόνο δουλεύει μ΄αυτά τα παιδιά – τα προηγούμενα τρία χρόνια προπονούσε την τωρινή Κ17 –  και τον συγκινεί πραγματικά το γεγονός ότι έχει την ευκαιρία, «έστω σ΄ ένα μικρό ποσοστό, να συμβάλω στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους».

Αντιλαμβάνεται, βεβαίως, κανείς πόσο δύσκολο είναι να εμπνέει έναν έφηβο. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο είναι επιλογή. Η αγάπη και η πειθαρχία από τους φερέλπιδες ποδοσφαιριστές είναι δεδομένη, λέει ο προπονητής τους. «Αυτό  στο οποίο δυσκολεύονται είναι να ακολουθήσουν το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα, να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στο σχολείο, να ζήσουν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται μακριά από  τις οικογένειες τους». Κι αυτό γιατί 11 από τα παιδιά αυτής της ομάδας ζουν στους ξενώνες του ΠΑΟΚ και δύο σε σπίτια που παραχωρεί η ΠΑΕ. Μόνα τους, μακριά από γονείς.

Μία ημέρα την εβδομάδα υπάρχει για ξεκούραση. Τις υπόλοιπες έξι το πρόγραμμα ξεκινά στις 7 π.μ. με το σχολείο και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με την επιστροφή από την  προπόνηση που γίνεται στη Μεσημβρία. «Γι΄αυτό και είναι σημαντικό» κατά τον κ. Τασούλη, να «δίνουμε έναν τόνο χαράς κι ευχαρίστησης στην προπόνηση, να εστιάζουμε στο παιχνίδι».

Οσο για το που οφείλεται η επιτυχία των Τμημάτων Υποδομής του ΠΑΟΚ, ο Αλέξης Τασούλης θεωρεί ότι πρωταρχικό ρόλο έχει η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις», που κατ΄επέκταση θα επιλέξουν και το καλύτερο υλικό.