ΠΑΟΚ: Έτσι γίνονται οι ομάδες

Αγαπητοί φίλοι ηρεμήστε. Αφήστε την ομάδα να στρώσει

Είναι αδύνατον να χτίζεις και να θέλεις να μπεις μέσα και να ζεσταθείς από τα μπετά; Δυστυχώς όμως ενώ στο χτίσιμο του σπιτιού υπάρχει λογική στο ποδόσφαιρο όχι. Όλα κρίνονται συναισθηματικά και βιαστικά.

Δύο πράγματα φοβάμαι ως ΠΑΟΚτσής.

Τις ζημιές των φανατικών και την εσωστρέφεια με τη μιζέρια. Το πρώτο αντιμετωπίζεται το δεύτερο όχι, γι’  αυτό και το φοβάμαι πιο πολύ. Και δυστυχώς έχουμε περιπέσει σ΄ αυτή την κατάσταση. Οι λόγοι για να δικαιολογήσεις τη μιζέρια είναι πολλοί. Μια ήττα, τρείς ισοπαλίες με μικρότερες ομάδες (δυστυχώς ακόμη κι αν έχει παρεμβληθεί μια νίκη από τις μεγαλύτερες του συλλόγου), λιγότεροι βαθμοί από κάποιον Πανιώνιο κλπ.

Κριτική στον προπονητή; Όση θέλετε να σας κάνω. Σε κάθε αγώνα παίρνει δεκάδες αποφάσεις. Μαθηματικά κάποιες θα είναι σωστές και κάποιες όχι. Αν νικήσουμε όλα καλά. Αν χάσουμε λαμβάνουμε τις λανθασμένες, κάνουμε την τρίχα τριχιά και στο πυρ το εξώτερο. Έτσι όμως ομάδα δεν χτίζεται. Άντε πάλι ‘φύγε εσύ και έλα εσύ’. Αυτό θέλετε; Όλοι άχρηστοι είναι στον ΠΑΟ και τους ‘τρώμε’ με τη σειρά;

Αν ήταν έτσι τότε άχρηστοι είναι εκείνοι που τους επιλέγουν. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι. Μήπως λοιπόν υπάρχει καμιά κατάρα, κανένα μαγικό ραβδάκι που τους αγγίζει όταν έρθουν στον ΠΑΟΚ και από ικανούς τους μετατρέπει σε ανίκανους;

Λογικά δεν υπάρχουν τέτοια αλλά… Πολύ φοβάμαι ότι όντως στον ΠΑΟΚ κάτι υπάρχει. Αυτή η γκρίνια και η εσωστρέφεια. Η οποία κόντεψε να φάει και τον Σάντος, τον μόνο απόλυτα πετυχημένο προπονητή αλλά δεν τον έφαγε χάρις στον τότε πρόεδρο τον Ζαγοράκη. Ο οποίος ήταν ο μόνος που αντιστάθηκε σ΄ αυτή τη μιζέρια και είπε: «15 χρόνια ως παίκτης αυτός ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχα. Αυτόν θα έχουμε κι αν θέλετε».

Και υπήρξε στα επόμενα χρόνια μια ομάδα θαύμα που μας έκανε περήφανους και κόντεψε να μας δώσει και το πολυπόθητο πρωτάθλημα.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο κτίσιμο ομάδας και στον άξονα λογικής – συναισθηματικού ανορθολογισμού.

Με βάση τις δηλώσεις αυτών που ‘χτίζουν’ σήμερα τον ΠΑΟΚ, τα πράγματα πάνε μια χαρά. Ναι μην σοκάρεστε. Άλλωστε όταν εδήλωναν ποιόν ΠΑΟΚ θα χτίσουν και πώς, κανείς δεν έφερε αντίρρηση.

Είπε ο  Άρνεσεν από την αρχή της χρονιάς και στην ενδιάμεση συνέντευξη τύπου που έδωσε: «Είναι ανόητο ποδοσφαιρικά να βάλεις στόχους πρωταθλήματος όταν χτίζεις μια ομάδα από την αρχή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, θα έχει νέους παίκτες με προοπτική να ανεβάσουν την αξία τους, θα τρέχει, θα έχει αθλητική και ψυχολογική υγεία (αποδυτήρια, κλίμα κλπ) και θα βγεί για φέτος στην πρώτη 3άδα, ώστε να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λίνγκ και να μπορέι του χρόνου να χτυπήσει πρωτάθλημα».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι από τα παραπάνω δεν πάει καλά; Σε τι φαίνεται ασυνεπής;

–   Ότι υπάρχουν μεταγραφές που δεν έχουν ακόμη αποδώσει;  Ποιο είναι το ποσοστό των μεταγραφών που πιάνουν διεθνώς; Κάτω από το 50% να μην πω 30%.

–   Ότι για κάποιους δώσαμε χρήματα και δεν έχουν παίξει ακόμη; Και ποιος είπε ότι δεν αποτυγχάνουν μεταγραφές για τις οποίες δόθηκαν (σπαταλήθηκαν τελικά) χρήματα; Εδώ σπαταλούνται εκατομμύρια χωρίς να πιάσουν. Που βρίσκονται αυτοί που κάνουν τόσο εύκολα απαξιωτική κριτική, στο φεγγάρι; Παρακολουθούν το διεθνές ποδόσφαιρο;  Αντιθέτως πιάνουν και εκτοξεύουν την αξία τους παίκτες φτηνοί οι τζάμπα. Όπως ο Αλγερινός της Λέστερ που βγάζει μάτια στην Πρέμιερ και αποκτήθηκε μόλις με 500 χιλ €. Όπως και ο Ρότζερς. Δώσαμε τζάμπα λεφτά για πολλούς παίκτες τα τελευταία χρόνια. Ένας όμως μας βγήκε, ο Λούκας και με αυτά που πήραμε και αυτά που θα πάρουμε πάλι σε λίγο θα πάρουμε πολλαπλάσια της σπατάλης για όλους τους άλλους. Το ίδιο έγινε πριν με τον Βιεϊρίνια. Έτσι είναι αυτά. Ξέρετε ή δεν ξέρετε από ποδόσφαιρο;Ο ίδιος ο Άρνεσεν είπε σ΄ εκείνη τη δεύτερη συνέντευξη ότι υπάρχουν δεδομένα σε ένα ποδοσφαιριστή όπως η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, η μαχητικότητα, τα οποία συνεκτιμά αλλά το καλοκαίρι δεν πρόλαβε να το κάνεις γι΄ αυτούς που ήρθαν και ότι τα στοιχεία αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις επόμενες μεταγραφές, που θα έχει χρόνο να ασχοληθεί. Δεν πρέπει να τον δούμε;

–   Ότι είμαστε χαμηλά στη βαθμολογία; Δεν είμαστε όμως εκτός στόχων. Δεν θα χτίσεις ποτέ σωστά μια ποδοσφαιρική ομάδα όταν βάζεις πιεστικούς στόχους από την αρχή. Δεν βγαίνουν έτσι οι παίκτες. Ας δουλέψουν απερίσπαστοι όλο το χρόνο να βρουν τη φόρμα και το ρυθμό τους. Το ελληνικό πρωτάθλημα άλλωστε, με τα Πλει Οφ, δίνει τη δυνατότητα να το κάνεις αυτό. Ο ΠΑΟΚ πολλές φορές πήρε τελικά θέση χειρότερη από την θέση του στην κανονική περιόδο. Σειρά είναι να συμβεί και το αντίθετο. Ας αφεθούν ελεύθεροι όλοι να φτιάξουν την ομάδα, χωρίς πίεση και μιζέρια στην κάθε ισοπαλία και να τους δούμε εκεί τι ‘ψάρια θα πιάσουν’ και να τους κρίνουμε. ‘Πυροβολώντας’ τους όμως κάθε μέρα δεν θα καταφέρουμε τίποτε. Χαρά δεν θα δούμε…

–   Ότι  δεν παίζει καλή μπάλα η ομάδα; Μα δεν έπαιξε και πολύ καλά σε αρκετούς αγώνες; Δεν έδωσε καλά δείγματα; Τι περιμένουν μια νέα ομάδα να παίζει πάντα καλά; Ποια παίζει πάντα καλά, μήπως η Μπαρτσελόνα;

–   Ότι ο προπονητής πειραματίζεται; Μα δεν έχει δώσει και πολύ καλά δείγματα και αυτός; Δεν πρέπει να πειραματίζεται τώρα που δεν κοστίζουν οι βαθμοί; Οι βαθμοί πάντα κοστίζουν αλλά αυτή τη στιγμή και εν όψει Πλέι Οφ, όπως προαναφέρθηκε, κοστίζουν λιγότερο.

–   Ότι δίνει σε παίκτες πολλές ευκαιρίες; Δεν πρέπει να δώσει; Δεν βλέπει κάτι αυτός στις προπονήσεις που δεν το βλέπουμε εμείς; Πάρτε παράδειγμα τον Βιεϊρίνια. Η μόνη φορά που αγανακτούσα με τον Σάντος, στον οποίο τρέφω μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό, ήταν στην αρχή με τον Πορτογάλο. ‘Τι το βάζει συνέχεια αυτό το παιδάκι, έλεγα, δεν βλέπει ότι δεν είναι για μπάλα;’ Είδαμε όλοι τη συνέχεια. Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλες τις ενέργειες του Τούντορ αλλά του αναγνωρίζω το δικαίωμα να πειραματιστεί τώρα. Κάτι που δεν θα του το αναγνωρίζω για παράδειγμα του χρόνου, αν είναι εδώ και έχουμε καλή ομάδα για πρωτάθλημα.

–   Ότι είναι άπειρος; Μα οι καλοί προπονητές είναι σαν τους καλούς παίκτες. Ξεπετάγονται στα ξαφνικά από εκεί που ήταν άπειροι και άσημοι. Κάποιοι εκτίμησαν ότι με τον Τούντορ αυτό μπορεί να συμβεί. Ας δώσουμε χρόνο να δούμε. Δεν μπορεί να ποντάρεις σε ένα άλογο και να του βάζεις εσύ ο ίδιος εμπόδια εν όσο τρέχει.

Διδάγματα από την ιστορία

Για να μην τα πολυλογούμε λοιπόν και επειδή υπάρχει και ιστορία , ίσως κάποιοι δεν ξέρουν ή έχουν ξεχάσει ότι η πρώτη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ, αυτή που έφερε τους πρώτους τίτλους και τον ανέβασε επίπεδο χτιζόταν 6 χρόνια. Φυσικά ήταν άλλες εποχές τότε, δεν υπάρχει η ίδια υπομονή. ΟΚ, αλλά σήμερα ούτε 6 μήνες μπορούμε να περιμένουμε; Τι νομίζουν ότι ο Κούδας έβγαζε μάτια σε κάθε αγώνα και ότι η ομάδα πετούσε σε κάθε αγώνα;

Για του λόγου το αληθές δείτε πώς ακριβώς χτίστηκε εκείνη η ομάδα και ποια ήταν η πορεία της μέσα από τον παρακάτω πίνακα. Με τον Κούδα και τον Αποστολίδη πρωτοεμφανιζόμενους, όπως είναι σήμερα ο Πέλκας, ο Χαρίσης κλπ, δύο φορές 8οι. Στην επιστροφή του Κούδα 9οι και το 1971, όταν είχε ολοκληρωθεί το ρόστερ της μετέπειτα μεγάλης ομάδας (κατά πολλούς της μεγαλύτερης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα), πάλι 9οι.

pin

Είπατε τίποτα; Θα γινόταν αυτή η τρομερή ομάδα με τη σημερινή ανυπομονησία και τη μιζέρια;