Σε μια μεγάλη συνέντευξη ο γνωστός για τα «ασπρόμαυρα» αισθήματα του, Μανώλης Μητσιάς είπε την άποψη του «έξω από τα δόντια» για τα όσα συμβαίνουν στον ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο «Πρακτορείο Fm»:
“Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι από τα χειρότερα στον κόσμο, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Υπάρχουν κυρίως ξένοι ποδοσφαιριστές που έρχονται για να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο εδώ και τίποτα άλλο. Πράγματι ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα, και δικαίως είναι μπροστά αλλά στους 11 παίκτες του οι 9 είναι ξένοι αλλά αυτό δείχνει πως δεν παράγεται έτσι ποδόσφαιρο. Αλλά το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος είναι υποβαθμισμένο κι αυτό το βλέπουμε στον καθρέφτη που λέγεται Εθνική ομάδα”
-Οι Ελληνες που παίζουν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν την ελληνική εθνική;
“Εκεί οι Ελληνες είναι μονάδες και δεν είναι σύνολο. Δεν μπορούν να κάνουν εδώ ένα σύνολο γιατί δεν υπάρχει σύμπνοια και αγάπη. Ερχονται οι διάφορες φυλές του κόσμου για να πάρουν τα χρήματα και να φύγουν. Δεν έχουν άλλο σκοπό. Διάβασα πρόσφατα μια συνέντευξη του Χρήστου Τερζανίδη που μίλησε σε μια εκδήλωση για τον Γιώργο Κούδα. (Οτι ήταν και θα μείνει ο αρχηγός μας}. Αυτό δείχνει έναν σεβασμό, μια αγάπη. Αυτό δεν υπάρχει σε άλλες ομάδες και δεν υπάρχει κυρίως σήμερα. Γι’ αυτό έγινε μεγάλος ο ΠΑΟΚ τότε. Εγώ δεν θέλω να πάω να δω μια ομάδα με 9 ξένους σε μια ελληνική ομάδα, θέλω να δω το παιδί της γειτονιάς μου. Γιατί να βλέπω ξένους που δεν τους ξέρω. Και γιατί να δω μια ελληνική ομάδα την Κυριακή και να μην δω την Μπαρτσελόνα από την τηλεόραση”
-Βγάλατε ένα συμπέρασμα για την εικόνα της ομάδας σας του ΠΑΟΚ, που παρουσίασε ένα κακό πρόσωπο στο τέλος της περασμένης σεζόν και ακόμα δεν βρήκε τον προσανατολισμό του;
“Ως τώρα λέγανε πως δεν υπάρχουν χρήματα και δεν υπάρχει μεγάλος επενδυτής. Τώρα υπάρχει επενδυτής και χρήματα αλλά και πάλι δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό. Μάθανε πως ο Ιβάν έχει λεφτά και έπεσαν όλα τα λαμόγια. Το μανατζερλίκι που υπάρχει στην μέση και η κονόμα καταστρέφει το ποδόσφαιρο. Στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν καλοί παίκτες. Είναι μέτριοι και πέρυσι και φέτος. Οταν παίρνεις έναν εξτρέμ και δεν μπορεί να τριπλάρει έναν μπακ, δεν είναι καλός παίκτης. Τώρα πήραμε αθλητές να τρέχουν μόνο. Ελπίζω με το Νίκο Βεζυρτζή ο ΠΑΟΚ να βρει την αλήθεια και ο Νίκος την ξέρει την δουλειά. Εχει χάσει λεφτά για τον ΠΑΟΚ και ξέρει να κάνει κουμάντο. Ο ΠΑΟΚ δεν διοικείται με sms από την Ρωσία,. δεν γίνεται έτσι η ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι ιστορική ομάδα με προσφυγικές καταβολές κι εγώ είμαι ευτυχής που γνώρισα κι έκανα φίλους από αυτήν την ομάδα. Ανθρώπους αξιόλογους, παράγοντες, πρόεδροι και γενικοί γραμματείς, αθλητές, ποδοσφαιριστές, ανθρώπους με αξιόλογη παρουσία και διαδρομή που παράγουν και πολιτισμό”.
-Ποιός θα ήταν ένας εφικτός στόχος για τον φετινό ΠΑΟΚ;
“Μόνο η δεύτερη θέση. Οχι τόσο το κύπελλο. Το Κύπελλο μπορεί να το πάρει και ο Αγροτικός Αστέρας, φερειπείν εμένα δεν μου λέει τίποτα. Η δεύτερη θέση που να οδηγήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από αυτό έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Και μπορεί να το κάνει αυτό ο ΠΑΟΚ γιατί είναι μέτριες όλες οι άλλες ομάδες πλην του Ολυμπιακού που είναι καλύτερος”.
– Η νέα αθλητική ηγεσία, με την διάθεση που την διακρίνει, μπορεί να βάλει τάξη στο ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό;
“Δύσκολα, πολύ δύσκολα. Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει. Θα πρέπει να δώσουμε πίστωση βεβαίως αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο”.
-Κάτι εκτός ποδοσφαίρου. Η κρίση λογικά δεν θα έπρεπε να φέρει μια αναγέννηση στο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι; Στους νέους ήχους και στα ακούσματα. Γιατί δεν συμβαίνει;
“Επίσης δύσκολα. Αλλαξαν οι καιροί. Λέει ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσου ..”αλλάζουν οι καιροί, περνούν τα χρόνια” δυστυχώς δεν βγαίνουν πια αυτά τα τραγούδια, όλα γίνονται για να φαινόμαστε. Το κοινό είναι πολύ λίγο. Η μάζα είναι αλλού. Οι τηλεοράσεις κάνουν το μεγαλύτερο κακό. Σπρώχνουν τον κόσμο κάπου εκεί που θέλουν και δεν το αφήνουν να επιλέξει μόνος του. Εγώ ας πούμε θέλω να έρθω στην Θεσσαλονίκη να τραγουδήσω αλλά που; Υπάρχουν χώροι για να πεις τραγούδι σήμερα; Υπάρχουν λαϊκές σκηνές; Κάποτε στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν 20 τέτοιες σκηνές, πείτε μου σήμερα τι υπάρχει; Ετοιμάζω έναν δίσκο αλλά να δούμε πότε θα βγει. Τώρα δεν υπάρχουν και καταστήματα δίσκων. Ο,τι έγινε, έγινε στα προηγούμενα χρόνια. Πλέον τα τραγούδια μόνο μέσω προσφορών των εφημερίδων κυκλοφορούν, κι αυτό δεν είναι καλό. Οι εφημερίδες έγιναν εταιρείες δίσκων. Δεν θέλω να υποτιμήσω τις εφημερίδες αλλά δεν είναι αυτός ο δρόμος για την διάδοση της μουσικής.Αυτό είναι ο ευτελισμός του τραγουδιού Ο δίσκος και η μουσική, πρέπει να υπάρχουν στα ράφια των δισκοπωλείων, πρέπει να σιγοβράζουν όπως το καλό κρασί, όπως ο καλός καφές. Να γίνεται αργά – αργά αυτή η διαδικασία. Δυστυχώς τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Σήμερα η διαδικασία γίνεται με άλλον τρόπο κι έτσι υποβαθμίζεται και γίνεται προϊόν και ο αναγνώστης δεν απολαμβάνει ούτε την μουσική ούτε και το περιεχόμενο της εφημερίδας”.