Μπούτσκος: «Αφήσαμε… μια ζωή στον αποκλεισμό από τον Φάρο»

O στενός συνεργάτης του Σούλη Μαρκόπουλου στον πάγκο του ΠΑΟΚ Παντελής Μπούτσκος ανέλυσε την προσεχή αντίπαλο της ομάδας του στην πρεμιέρα του «Last 32» του Eurocup, την ασταμάτητη Βαλένθια, υποστηρίζοντας:

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που τελείωσε. Έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και οφείλουμε να συνεχίσουμε παρακάτω και να κοιτάξουμε μπροστά, όπως κάναμε και στο πρωτάθλημα με μία σημαντική εκτός έδρας νίκη.

Η Βαλένθια είναι μία ομάδα που παίζει πολύ ελκυστικό μπάσκετ. Έχει μεγάλο βάθος στην περιφέρεια με τους Martinez, Diot και Stefansson να δίνουν τον τόνο. Επίσης διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία με τον εμβληματικό San Emeterio και τον γνώριμό μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Romain Sato. Στην άμυνά τους ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στην μπάλα, ανεβάζοντας τον ρυθμό του αγώνα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας τους αποτελεί το παιχνίδι τους στο transition, όπου με κύριο δημιουργό τον Vives που διανύει εξαιρετική χρονιά, εκμεταλλεύονται το ταλέντο των παικτών τους και την ικανότητά τους στο ένας εναντίον ενός.

Σημείο αναφοράς επίσης αποτελεί η ικανότητα που έχουν οι ψηλοί τους στο μακρινό σουτ όπως οι Dubljevic, Hamilton και Shurna, κάτι που τους επιτρέπει να ανοίγουν τους χώρους και να δημιουργούν πολλούς διαδρόμους για το αντίπαλο καλάθι.

Απέναντι σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Eυρώπη, είναι σημαντικό να ελέγξουμε τον ρυθμό του αγώνα. Αυτό θα το καταφέρουμε με καλή κυκλοφορία της μπάλας και καλές επιλογές στην επίθεση ώστε να διατηρήσουμε τη συνοχή μας και τη συγκέντρωσή μας στις επιστροφές μας. Επίσης στη μάχη του ριμπάουντ θα πρέπει να θυσιάσουμε το κορμί μας με δυνατά “box out” ώστε να μη δώσουμε δεύτερες ευκαιρίες.

Θέλουμε να τους βάλουμε δύσκολα, θέλουμε να τους βάλουμε να σκεφτούν, ώστε να περιορίσουμε τους χώρους και τους χρόνους που έχουν συνηθίσει να εκτελούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη φάση αυτή, σ’έναν όμιλο τεσσάρων ομάδων, οι ισοβαθμίες μπορούν να παίξουν ρόλο. Κάθε πόντος είναι σημαντικός. Έτσι πρέπει να παλεύουμε σε κάθε κατοχή σαν να είναι η τελευταία, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή που καλούμαστε να αποδείξουμε πράγματα εντός των γραμμών και πάνω από όλα στους εαυτούς μας».