Και ο Ιβάν Σαββίδης έχει ευθύνη για την πορεία του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, αφού δεν κάνει σωστές επιλογές στους συνεργάτες του που θα ασχολούνται με την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, όπως δήλωσε ο Κούλης Αποστολίδης στον ΣΠΟΡ FM 94,6.
Παράλληλα, ο πρώην άσος της ομάδας χαρακτήρισε «άπειρο» τον Ιγκόρ Τούντορ, αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλάνο που καλείται να δουλέψουν αυτή τη στιγμή στον «Δικέφαλο του Βορρά».
Για τη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ και τα όσα έγιναν χθες μετά την ήττα από την Καλλονή: «Δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε περίμενα τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Αυτό είναι σαφές. Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μία διαδικασία να φτιαχτεί μία ομάδα σε βάθος χρόνου. Θέλει χρόνο και υπομονή με την προϋπόθεση ότι η δουλειά που γίνεται στο ποδοσφαιρικό τμήμα, θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της ομάδας από μήνα σε μήνα. Δεν βλέπουμε όμως κάτι τέτοιο. Απεναντίας η ομάδα τον τελευταίο μήνα η ομάδα είναι σε πτωτική πορεία».
Για τις μεταγραφές και την υπόθεση Γκαλίτσιου: «Και εγώ είμαι της άποψης ότι σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο οργανόγραμμα, να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και να είναι επανδρωμένα με στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σύστημα και όχι πολλοί σύμβουλοι. Τα προηγούμενα σχήματα είχαν αποτύχει, και τώρα κάνει ένα μείγμα του τεχνοκρατικού κόσμου με το ΠΑΟΚτσίδικο στοιχείο. Χρειάζεται να λαμβάνονται πιο σύντομα οι αποφάσεις».
Για τις φετινές μεταγραφές του ΠΑΟΚ και τη μεταγραφή του Ροντρίγκες: «Η αίσθηση αυτή η υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο της ομάδας. Τόσο ο Άρνεσεν όσο και ο Τούντορ είναι δύο άνθρωποι που δεν είχαν τον χρόνο να δουλέψουν, με πολλά προβλήματα από τα capital controls. Βεβαίως αποδείχθηκε στην πράξη ότι μία – δύο μεταγραφές πετυχαίνουν».
Για την παρουσία του Φρανκ Άρνεσεν στην ΠΑΕ και εκείνη του Τούντορ στην ομάδα: «Από τη στιγμή που υπάρχει ο Άρνεσεν, υπάρχει ένας αθλητικός διευθυντής, και έχει τις απαραίτητες γνώσεις, η δουλειά του προπονητή είναι να αναφέρει τις ανάγκες που έχει στην ομάδα, ας πούμε ένα δεκάρι που θα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες και να προτείνει ένα – δύο ονόματα. Εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο αθλητικός διευθυντής.
Από εκεί και πέρα, μπορεί να αποφασίσει και ο ίδιος για κάποια περίπτωση που δεν αποφασίσει ο προπονητής. Ασχέτως αν ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαθέσει πολλά εκατομμύρια, η ομάδα πρέπει να λειτουργεί σαν οργανισμός και να δουλεύει με αυτάρκεια. Σαφέστατα μπαίνει και θέμα οικονομικού συντελεστή.
Επειδή το αγωνιστικό κομμάτι είναι το πιο βασικό, στο ποδόσφαιρο όλες οι διαδικασίες που είναι εκτός γηπέδου, εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της ομάδας. Για αυτό θα έλεγα ότι εκείνο που φαίνεται για εμένα, είναι πως η επιλογή του Τούντορ για αυτή τη φάση της ομάδας για να δημιουργηθεί μία ομάδα έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Είναι ένας άπειρος προπονητής, αφού δεν έχει την εμπειρία να βοηθήσει την ομάδα να φτιαχτεί.
Σε 3-5 χρόνια μπορεί να αλλάξει αυτό, όμως για αυτή τη διαδικασία χρειαζόταν εκ των πραγμάτων ένας προπονητής που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Τούντορ. Προσωπικά, πιστεύω πως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι κινήσεις που θα κάνουν τώρα ο Τούντορ και ο Άρνεσεν, που δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα, και κυρίως το καλοκαίρι. Στο τέλος της σεζόν θα γίνει η κίνηση. Ακούγονται διάφορα πράγματα πως φεύγει ο Τούντορ, φεύγει ο Άρνεσεν».
Για τις ευθύνες που αναλογούν στο μεγαλομέτοχο του συλλόγου, Ιβάν Σαββίδη: «Οι ευθύνες του Σαβββίδη είναι πως ένας επιχειρηματίας που έχει πολλά αντικείμενα ενασχόλησης, χρειάζεται να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες, με σκοπό να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η επιλογή αυτή ανήκει στον Σαββίδη. Μέχρι τώρα ο Σαββίδης μέχρι το καλοκαίρι σε αυτό το κομμάτι δεν τα είχε πάει καλά, και προσπαθούσε να μάθει.
Ψάχνει και βρίσκει τα κατάλληλα στελέχη, ώστε να μπορεί να τα συντονίσει. Τα πολλά λεφτά και η μεγάλη οικονομική ευμάρεια αυξάνει τις απαιτήσεις του κόσμου και των Μέσων για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Αν προσθέσουμε σε αυτό πως ο ΠΑΟΚ με μεγάλη ιστορία και δυναμική δεν έχει κατακτήσει ελάχιστους τίτλους που αντιστοιχούν σε αυτά, και παράλληλα λέγαμε πάμε για πρωτάθλημα και Κύπελλο, έχει αυξήσει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του κόσμου.
Η διαφορά είναι ότι ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας και ο Σάντος ήταν μόνοι τους και αποφάσιζαν οι ίδιοι. Ο Σαββίδης έχει λύσει το οικονομικό, αλλά μία εταιρεία πόσω μάλλον μία ποδοσφαιρική εταιρεία δεν διοικείται μέσω Skype. Ειδικότερα στον ΠΑΟΚ, χρειάζεται να επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους και εκείνος να έχει το ρόλο του μεγαλοιδιοκτήτη και όχι το τζένεραλ μάνατζερ. Δεν χρειάζεται τέτοια διαδικασία όπως έγινε με τον Γκαλίτσιο».
Για το ενδεχόμενο να αποκτηθεί ένας νέος «Νάτχο»: «Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Πείτε πως θα πάρουμε τον Ιανουάριο ένα δεκάρι και ένα στόπερ που θα είναι ηγέτες στις θέσεις του, όμως μην έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση πως έρθουν αυτοί οι δύο η ομάδα θα αλλάξει πρόσωπο πολύ γρήγορα. Το κύριο θέμα σε μία τέτοια υπόθεση είναι να έχεις καλούς μάγειρες».