Ερχεται η National League του Πλατινί

Ξεχάστε τα διεθνή φιλικά παιχνίδια. Ερχεται η… Nationl League! Η νέα «έμπνευση» του Μισέλ Πλατινί, με απώτερο στόχο νέα οικονομικά κέρδη για την ΟΥΕΦΑ από τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαια, έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος με την συμμετοχή των Εθνικών ομάδων και «έπαθλο» ακόμη και θέση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου οι 54 εθνικές ομοσπονδίες είπαν ομόφωνα «ναι» στο σχέδιο του Πλατινί.

Τι προβλέπεται να γίνει από το 2018; Καταρχήν, η ζωή των ποδοσφαιριστών πιο… δύσκολη, καθώς και τα φιλικά των Εθνικών ομάδων θα έχουν πλέον βαθμολογική σημασία! Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εθνικές ομάδες θα χωρίζονται σε ομίλους τύπου Τσάμπιονς Λιγκ και θα τίθενται αντιμέτωπες στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί για τα φιλικά τους.

Τα εθνικά συγκροτήματα θα είναι χωρισμένα ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, ενώ θα υπάρχουν και κατηγορίες, με τις τελευταίες ομάδες να υποβιβάζονται και τις πρώτες τέσσερις να παίζουν ανά διετία σε ουδέτερο έδαφος σε ένα άτυπο Final Four με έπαθλο πρόκριση στα τελικά του Euro. Ακόμη το σύστημα και η δομή της νέας διοργάνωσης δεν έχει αποσαφηνιστεί.

H UEFA φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτό να τονώσει το ενδιαφέρον (και κατά συνέπεια την εμπορική αξία) των φιλικών αγώνων των εθνικών ομάδων, αλλά ήδη ακούγονται αντιδράσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την επιπλέον καταπόνηση των ήδη πολύ επιβαρυμένων ποδοσφαιριστών.