Στα ίχνη της βασίλισσας Αμαλίας βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος έφτασε σήμερα(25/01) στο Όλντεμπουργκ της Γερμανίας, πόλη όπου γεννήθηκε η βασίλισσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους από το 1836 έως 1862.
Εκεί συνεχίζει ο Δικέφαλος αύριο(26/01) την περιπέτειά του στο Last 32 του Γιούροκαπ απέναντι στην τοπική ομάδα.
Δούκισσα Αμαλία – Μαρία – Φρειδερίκη του Ολδεμβούργου, ήταν η επίσημη προσφώνησή της βασίλισσας Αμαλίας.
Όπως γράφει η Wikipedia, γονείς της ήταν ο Μέγας Δούκας Παύλος Φρειδερίκος Αύγουστος τουΌλντενμπουργκ και η Πριγκίπισσα Αδελαΐδα του Άνχαλτ – Βέρνμπουργκ, δουκικού Οίκου των Βάζα, δουκών επίσης του Όλντενμπουργκ.
Από μικρή ηλικία είχε χάσει τη μητέρα της και ανατράφηκε από τη Βαρώνη Σέλλα. Διδάχθηκε ξένες γλώσσες, ζωγραφική, μουσική και χορό καθώς και ξιφασκία και ιππασία.
Επέδειξε όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέατρο, τον χορό, την ιππασία, την ξιφασκία και το κυνήγι.
Ο γάμος της με τον Όθωνα τελέστηκε στη πατρίδα της στις 10 Νοεμβρίου 1836 και το ζευγάρι έφτασε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1837.
H βασίλισσα Αμαλία επιχείρησε τη συμφιλίωση των διαφόρων μερίδων της αθηναϊκής κοινωνίας προσπαθώντας να συγκροτήσει τη νέα ελληνική αριστοκρατία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Παράλληλα παρουσίασε έντονη δράση καλλωπισμού της πόλης των Αθηνών.
Όταν έφθασε στην Ελλάδα ως σύζυγος του βασιλιά τo 1837, άσκησε άμεση επίδραση στην κοινωνική ζωή και τη μόδα. Κατάλαβε από νωρίς ότι η ενδυμασία της οφείλει να μιμηθεί αυτή των νέων υπηκόων της, και έτσι δημιούργησε ένα ρομαντικό αυλικό ένδυμα, το οποίο έγινε το εθνικό γυναικείο ένδυμα, γνωστό ως “Αμαλία”.
Η φορεσιά της Αμαλίας, που καθιερώθηκε ως επίσημη στολή της Αυλής, ήταν η αστική φορεσιά της Πελοποννήσου που συνηθιζόταν και στην Αθήνα.
Εξέγερση στην Αθήνα με το βασιλικό ζεύγος να απουσιάζει στην Πελοπόννησο, προκάλεσε την αποχώρησή τους από την Ελλάδα με βρετανικό πολεμικό πλοίο, έχοντας πάρει μαζί τους τα ελληνικά βασιλικά εμβλήματα. Τα εμβλήματα αυτά θα επιστραφούν στην Ελλάδα μετά από περίπου 100 χρόνια.
Ο βασιλιάς Όθων και η βασίλισσα Αμαλία πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους στη εξορία, στην πατρίδα του Όθωνα, την Βαυαρία. Αποφάσισαν, να μιλούν την ελληνική γλώσσα κάθε ημέρα για δύο ώρες, για να θυμούνται τα χρόνια τους στην Ελλάδα. Η γεννημένη στο Όλντεμπουργκ βασίλισσα Αμαλία πέθανε στο Μπάμπεργκ το 1875 κι ενταφιάστηκε στο Μόναχο στον αγαπημένο σύζυγό της.
Στη φωτογραφία:Προσωπογραφία της Βασίλισσας Αμαλίας με φορεσιά “Αμαλία”. Έργο του Σπυρίδωνα Χα(ν)τζηγιαννόπουλου