Δεν θα λειτουργήσει την σεζόν αυτή το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, ανεξάρτητα αν επαρκεί η όχι η ποσότητα του χιονιού, καθώς δεν διαθέτει μηχάνημα τεχνητής χιόνωσης. Βέβαια το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά η έλλειψη άδειας (σήματος ΕΟΤ) και κατά συνέπεια δεν μπορεί να έχει ασφάλεια αστικής ευθύνης.
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας μας της προηγούμενης βδομάδας, σήμερα έχουμε την πληροφορία πως δεν μπορεί να δοθεί παράταση δύο τριών μηνών από την Γενική Γραμματεία, καθώς αποτελεί «επιταγή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού.
Καλύτερα όμως μας τα εξηγεί ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου Κώστας Τζελέπης ο οποίος μας είπε πως «Το 2012 έχει ψηφιστεί ένας νόμος κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας για τον υγιή ανταγωνισμό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα. Αυτός ο νόμος μας βάζει σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι σαν Ελλάδα για να τηρούμε όλα όσα πρέπει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία και εφαρμόζουν τα χιονοδρομικά της Αυστρίας κα.».
Συνεχίζοντας την συνομιλία μας με τον Κώστα Τζελέπη βγήκε και η «κακή» είδηση. «Οι όροι αυτοί είναι δυσβάστακτοι. Για να δημοπρατηθεί. η Περιβαλλοντική Μελέτη που επιβάλλεται για να δοθεί άδεια, θα κοστίσει 170.000 ευρώ, όση ήταν ολόκληρη η κρατική επιχορήγηση που πήραμε πέρσι. Επίσης πρέπει να γνωμοδοτήσουν έξη υπουργεία και τέσσερις φορείς του Δημοσίου, όπως Δασαρχείο, Δήμων, Αντιπεριφέρειας. Έτσι δεν μπορέσαμε να πάρουμε αυτήν την άδεια υπό την μορφή της παράτασης δύο, τριών μηνών, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα συνολικότερο με την ευρωπαϊκή οδηγία, γιατί υπάρχουν και άλλα χιονοδρομικά που έχουν προβλήματα. Εκτός από τρία χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα δεν έχουν άδεια. Γι αυτό το θεωρώ …χλωμό να λειτουργήσει φέτος το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν όλα και να είμαστε έτοιμοι την επόμενη χειμερινή σεζόν».
«Ιστορικό» Χιονοδρομικό Κέντρο
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το ένα εκ των δύο (το άλλο είναι της Βασιλίτσας) που παρέμεινε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ όλα τα υπόλοιπα παραχωρήθηκαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Το 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας (εναέρια καρέκλα μήκους 750μ) που έφτανε σε υψόμετρο 1600μ ενώ το έτος 1968 επεκτάθηκε κατά 500μ φτάνοντας σε υψόμετρο 1730μ.
Στις 4/2/1972 με Βασιλικό Διάταγμα χαρακτηρίζεται εθνικό στάδιο με την ονομασία «Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου». Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σήμερα διαθέτει 7 σύγχρονης κατασκευής αναβατήρες: 6 μονοθέσιους συρόμενους και 1 διθέσιο εναέριο. Όλοι είναι σύγχρονης κατασκευής (2000, 2002, 2007).
Το χιονοδρομικό διαθέτει, επίσης, χώρους στάθμευσης έκτασης 36 στρεμμάτων ασφαλτόδρομου, όπου πάντοτε φροντίζεται ο αποχιονισμός τους.
Υπάρχουν μπλε, κόκκινες, πράσινες πίστες με ανάλογους βαθμούς δυσκολίας, οι οποίες χωρίζονται σε τουριστικές και αγωνιστικές. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4.
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει πλήρη στόλο χιονοστρωτήρων και αποχιονιστικών μηχανημάτων.
Τζελέπης: Όχι σε ιδιωτικό καθεστώς…
Όταν επιχειρήσεις ή φορείς που είναι υπό τον κρατικό έλεγχο δεν πηγαίνουν καλά, δεν έχουν αποτελεσματικό έργο, τότε η πρώτη σκέψη των πολιτών είναι η ιδιωτικοποίησή τους ή η παραχώρησή τους στους Δήμους.
Με το σημερινό μας ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε σε εκπροσώπους τοπικών φορέων για να μας πουν την άποψή τους αν πρέπει το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου πρέπει να παραμείνει υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς (ΓΓΑ) ή να παραχωρηθεί στον Δήμο Βέροιας ή να ιδιωτικοποιηθεί. Οι απόψεις διίστανται…
«Για να πάει σε ιδιωτικό καθεστώς, δεν το συζητώ. Εκτός κι αν η πολιτεία αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει τον αθλητισμό. Να μην υπάρχει αθλητισμός που προάγεται από το κράτος. Για τον Δήμο, κι αυτό το βλέπω δύσκολο. Απ΄ ότι πληροφορούμαι, οι περισσότεροι Δήμοι θέλουν να επιστρέψουν τα Αθλητικά Κέντρα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην συντήρησή τους. Πώς να γίνει κουβέντα για ένα Χιονοδρομικό Κέντρο όπως αυτό του Σελίου. Δε νομίζω ότι ο Δήμος μπορεί να ανταποκριθεί» μας λέει ο Κώστα Τζελέπης και συμπληρώνει πως «όλα τα Δημοτικά Χιονοδρομικά Κέντρα έχουν πρόβλημα. Δημοπρατούνται με πολλούς άγονους διαγωνισμούς και πολλά οικονομικά προβλήματα».
Μαρμαράς: Όχι όπως τα …μάρμαρα!!!
Ένας από τους ανθρώπους της Βέροιας με τεράστια εμπειρία στην χιονοδρομία και το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι ο Μιχάλης Μαρμαράς ο οποίος διετέλεσε επί δεκαετίες Πρόεδρος του Συλλόγου Χιονοδρόμων Ορειβατών και πολυσχιδή δραστηριότητα στα κοινά της πόλης.
«Θυμάμαι τον αγώνα που έκανε ο αείμνηστος Δήμαρχος Νάουσας Δημήτρης Βλάχος να πάρει το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια και τελικά το πήρε ο Δήμος. Στην συνέχεια όμως αποδείχθηκε λάθος, αφού σήμερα είναι πολλά χρήματα «μέσα». Το Χιονοδρομικό του Σελίου ήθελε να το πάρει ο Δήμος Βέροιας επί δημαρχείας του Γιάννη Χασιώτη. Τότε του ανέφερα ένα παράδειγμα. Κοίτα δήμαρχε του είπα: Υπάρχει μία πινακίδα στην Κουμαριά που λέει «Μάρμαρα Βεροίας». Ποιο το αποτέλεσμα; Μπήκε μέσα με τα …τσαρούχια. Ούτε και σαν ιδιώτης είχε επιτυχία.» μας είπε ο Μιχάλης Μαρμαράς και συμπλήρωσε:
«Είμαι από εκείνους και δεν ξέρω αν έσφαλα, που επέμενα το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου να μείνει στο Κράτος. Το Κράτος είναι απρόσωπο, ενώ με ιδιώτη ή τον Δήμο θα εξυπηρετούσε άλλες καταστάσεις. Έτσι έμεινε στο Κράτος και είναι ως προπονητικό κέντρο των Εθνικών ομάδων».
Βοργιαζίδης: Υπό προϋποθέσεις…
Διστακτικός παρουσιάστηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης όταν τον ρωτήσαμε να εκφράσει την άποψή του για το αν πρέπει ή όχι, το Χιονοδρομικό να παραχωρηθεί στον Δήμο.
«Για να περάσει στον Δήμο Βέροιας, θα πρέπει να υπάρξει μία μελέτη που θα εξασφαλίζει την βιώσιμότητά του. Τι προσωπικό μπορούμε να έχουμε και τι πόρους. Γι αυτό δεν μπορώ να πω «ναι το θέλουμε. Θα προτιμούσα να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, απ΄ ότι υπό ιδιωτικό. Υπό αυτήν την άποψη θα έλεγα να παραμένει ως έχει, με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται για το προσωπικό και την λειτουργία του».
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Βέροιας είπε ότι «ενδεχομένως θα ήταν μια λύση να παραχωρηθεί στον Δήμο και μετέπειτα να νοικιαστεί σε ιδιώτη. Χωρίς οικονομική μελέτη όμως για τα κόστη λειτουργίας του, δεν μπορείς να έχεις ξεκάθαρη εικόνα και να πάρεις απόφαση. Πάντως δεν αφορίζω την ιδιωτική πρωτοβουλία, αν το δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί…».
Νίκος Ουσουλτζόγλου: Ναι σε ιδιώτη…
Ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, έχει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου. «Έχει αποδειχθεί ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ούτε χιόνι να φέρει, ούτε να το λειτουργήσει. Απ΄ ότι ακούω οι κακοδιαχειρίσεις πάνε κι έρχονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οπότε πρέπει να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς» τονίζει ο Νίκος Ουσουλτζόγλου και επισημαίνει πως «αν θα είναι ο Δήμος ή ιδιώτης, αυτό …παίζεται. Πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για έτσι δεν πάει άλλο. Με το να διορίζει ο καθένας που έρχεται τον δικό του άνθρωπο για να κάνει διοίκηση στο Χιονοδρομικό, δεν πάει άλλο. Θέλει έμπειρους ανθρώπους για να ξέρουν τι θα κάνουν. Τα 3-5 Πηγάδια τα πήρε ιδιώτης από τον Δήμο και δουλεύουν. Γίνονται οι επενδύσεις που πρέπει για να λειτουργήσει..».
Ολοκληρώνοντας και την σημερινή μας αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου να αναφέρουμε πως με την μη λειτουργία του, πλήττεται η οικονομική ζωή του Σελίου και της Βέροιας γενικότερα, καθώς τα προηγούμενα που λειτουργούσε, στο Σέλι ανέβαιναν 30.000 και πλέον επισκέπτες.