Αν και έλειψαν τα μεγάλα μεταγραφικά «μπαμ» που ξεσηκώνουν τους φανατικούς του ποδοσφαίρου, η μεταγραφική περίοδος που ολοκληρώθηκε ήταν μια από τις πιο ιδιαίτερες στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου.
Τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ευρώπης (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μ. Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Γιουβέντους, Μίλαν) έμειναν …ήσυχα στο μεταγραφικό παζάρι, ενώ ούτε και τα βαριά πορτοφόλια ομάδων όπως η Παρί, η Τσέλσι ή η Μάντσεστερ Σίτι άνοιξαν για να προσελκύσουν ποδοσφαιριστές.
Την απουσία έντονης μεταγραφικής δραστηριότητας από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν οι Κινέζοι, κάνοντας εντυπωσιακό «μπάσιμο» στην ποδοσφαιρική αγορά. Ξόδεψαν συνολικά περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολλάρια σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών, πληρώνοντας βέβαια υπεραξία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.
Την πιο ακριβή μεταγραφή της χειμερινής περιόδου παγκοσμίως αποτέλεσε η μετακίνηση του Τζάκσον Μαρτίνες από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Γκουανγκζού. Ο Κολομβιανός φορ είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι με 35 εκ. ευρώ από την Πόρτο, δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να βοηθήσει τους προπέρσινους πρωταθλητές Ισπανίας, ωστόσο έξι μήνες αργότερα πουλήθηκε με 42 εκ. ευρώ, αποφέροντας κέρδος στους «ροχιμπλάνκος»!
Οι κινέζικοι σύλλογοι «σκάναραν» την Ευρώπη αναζητώντας πιθανούς μεταγραφικούς στόχους, συνήθως παίκτες που ήταν υπό παραχώρηση από τις ομάδες τους. Ωστόσο δεν προχώρησαν σε παζάρια αλλά άπλωσαν χαλί εκατομμυρίων και τους απέκτησαν χωρίς να γίνουν καν διαπραγματεύσεις. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν ο Ραμίρες της Τσέλσι που κόστισε 30 εκ. ευρώ, ο Ζερβινιό της Ρόμα που στοίχισε 18 εκ. και ο Γκουαρίν της Ίντερ με 12 εκατομμύρια. Όλοι τους είχαν χάσει τη θέση του βασικού στους συλλόγους τους, οι οποίοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τα χρήματα που έλαβαν ώστε να τους παραχωρήσουν.
Αίσθηση προκάλεσε και η εντός των συνόρων μετακόμιση του Βραζιλιάνου σούπερ σκόρερ (59 γκολ σε 72 συμμετοχές) του κινέζικου πρωταθλήματος, Έλκεσον, από την Γκουανγκζού στην Σανγκάη για 19 εκ. ευρώ.
Ο Πορτογάλος υπερ-ατζέντης Ζόρζε Μέντες δήλωσε: «Η κινέζικη βιομηχανία ποδοσφαίρου έχει λαμπρό μέλλον» , κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι στην μεταγραφική περίοδο που έκλεισε πριν από λίγες ημέρες, οι Κινέζοι κατάφεραν να τραβήξουν έστω και για λίγο το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κόσμου προς το πρωτάθλημά τους.