Μώραλης: «Αποχωρώ από την προεδρία»

Με αφορμή τα σεμινάρια Football About, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την επιθυμία του με δηλώσεις στον ΟΤΕ TV να αποχωρήσει από το πόστο του το καλοκαίρι. Παράλληλα, μίλησε για την μείωση των ομάδων τις επόμενες χρονιές, αλλά και για τις κόντρες που δημιουργούνται συνεχώς μεταξύ των συλλόγων και των προέδρων τους.

Για τη μείωση των ομάδων: «Το έχουμε ξαναπεί ότι λανθασμένα αποφασίσαμε την αύξηση των ομάδων. Λογικά και σωστά αποφασίσαμε την μείωση σε 16 και ίσως χρειαστεί και περεταίρω μείωση. Όπως είδατε ίσως χρειαστεί να αυξηθούν οι αγώνες. Παίζουν πολύ περισσότερο ποδόσφαιρο στα ξένα κράτη από ό,τι στην Ελλάδα.

Όταν ο συνεταιρισμός θα έχει την ηρεμία, πέραν από διαξιφισμούς, εντάσεις, ανακοινώσεις, θα πρέπει να κάτσουμε κάτω μια ομάδα ανθρώπων με τις ΠΑΕ και να συζητήσουμε, διότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε ως Λίγκα στις ΠΑΕ ένα μοντέλο. Η Λίγκα είναι για να ενώνει τα μέλη της, τα κλαμπ, τις ομάδες της και να μπορούμε να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις. Έχουμε σκεφτεί και 14 ομάδες με τρείς γύρους.

Το Πολωνικό μοντέλο έχει ενδιαφέρον που είναι 16 ομάδες, αλλά χωρίζονται σε δυο γκρουπ των 8 και δίνουν περισσότερους αγώνες. Υπάρχουν και άλλα μοντέλα που παίζει και ο πρωταθλητής στα πλέι οφ, υπάρχουν πλέι άουτ για να υπάρχει ενδιαφέρον. Το ζητούμενο στις ξένες λίγκες είναι να μην υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι και εμείς αυτό εδώ δεν το έχουμε καταφέρει.

Όμως μπορούμε να το καταφέρουμε. Για αυτό λέω ότι ίσως αυτό το συνέδριο και αυτά που ακούστηκαν να αποτελέσουν το έναυσμα ώστε να μπούμε σε έναν διάλογο πλέον για αυτά τα θέματα που για εμένα είναι πιο σημαντικά».

Για τον αν θα συνεχίσει στην προεδρεία της Σούπερ Λιγκ: «Δεν θα έλεγα ότι είναι η επιθυμία μου να συνεχίσω στην Λίγκα. Επιθυμία μου είναι κλείνοντας την σεζόν στις 30 Ιουνίου, να έχω την τύχη, την χαρά και την τιμή, όχι όλες οι ομάδες όπως πέρυσι, αλλά η πλειοψηφία των ομάδων, να είναι ικανοποιημένες από την δική μου διετή παρουσία στην Λίγκα.

Αλλά αν νομίζουν οι ομάδες ότι εγώ τις εκπροσωπώ σωστά στο δημόσιο λόγο και προεδρεύω δίκαια στις συνεδριάσεις, ή ότι εν πάση περιπτώσει προσπαθώ από την πλευρά μου κάποια νέα πράγματα στην Λίγκα, αυτό είναι θετικό. Δεν είναι αυτοσκοπός το να συνεχίζει κάποιος σε μια θέση, ούτε είναι και ιδιαίτερα δελεαστική η θέση του προέδρου της Λίγκας στη χώρα μας. Οι φίλαθλοι έχουν άλλα κριτήρια. Σου λέει ο Μώραλης είναι από τον Ολυμπιακό.

Όπως ενδεχομένως θα έλεγαν όλοι οι υπόλοιποι αν ήταν ο πρόεδρος της Λίγκας στον Παναθηναϊκό για να είμαι ειλικρινής. Αυτά όμως τα ξεπερνάς στο ποδόσφαιρο. Εγώ είμαι 29 χρόνια στον χώρο και δεν δίνω πολύ σημασία σε αυτά, όμως με ενδιαφέρει η κρίση των ομάδων, γιατί αυτοί με ψήφησαν, αυτοί με επέλεξαν να είμαι πρόεδρος και αυτό με ενδιαφέρει πραγματικά. Θέλω κλείνοντας την διετία αυτή οι κρίσεις να είναι θετικές».

Για τις αντιπαραθέσεις: «Νομίζω ότι η χώρα είναι σε ένα σημείο δύσκολο σε όλους τους τομείς και αν δεν υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία και αλληλεγγύη δεν πρόκειται να κάνουμε σε κανέναν τομέα τίποτα. Εγώ από την φύση μου είμαι αισιόδοξος και οφείλω να είμαι και λόγω της θέσης που κατέχω.

Νομίζω ότι αν κάτσουν και οι 18 ιδιοκτήτες και σκεφτούν πως ήταν οι εταιρίες τους πριν από την Λίγκα και μετά την Λίγκα, είναι αυτονόητο πως πρέπει να στηρίξουν τον συνεταιρισμό και να υπάρξει μια ενότητα, ανεξάρτητα από την όποια διαφωνία θεμάτων υπαρκτών έχουμε. Μπορούμε να αντιπαρατεθούμε, να τσακωθούμε να έχουμε και διαξιφισμούς, μπορεί να υπερβάλουμε και κάπου, αλλά νομίζω ότι το αυτονόητο είναι το κοινό συμφέρον.

Εγώ δεν βλέπω κάποια άλλη λύση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κάποιον άλλον φορέα που να μπορεί να διοργανώσει καλύτερα το πρωτάθλημα, να αυξήσει τα έσοδά του και μια σειρά πραγμάτων όπως αυτά εδώ. Κοινωνική ευθύνη, βελτίωση γηπέδων… Δεν βλέπω άλλον φορέα στην χώρα μας που να μπορεί να το κάνει εκτός και αν άλλος έχει κάποια άλλη διαφορετική ιδέα να υποβάλει. Το θεωρώ αυτονόητο οι ιδιοκτήτες να στηρίξουν τον συνεταιρισμό.

Πώς θα το κάνουνε; Τι να σας πω; Δεν είμαι μάντης. Πραγματικά με αυτά που βλέπω και εγώ πολλές φορές αμφιβάλω, αλλά πιστεύω πως όταν φτάνουμε σε ένα σημείο οριακό πολλές φορές συσπειρωνόμαστε. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε χειρότερες εξελίξεις».