Περισσότερους από 2.000 επισκέπτες , συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων που καθημερινά συρρέουν στο Αθλητικό Κέντρο «Μίμης Τσικίνας», έχει φιλοξενήσει μέσα σε διάστημα τριών μηνών το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ που μπήκε δυναμικά στον “χάρτη” των μουσείων της Θεσσαλονίκης φιλοδοξώντας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός απαιτητικού κοινού.
Το Μουσείο της ΧΑΝΘ άνοιξε τις πύλες του τον Δεκέμβριο του 2013, η σκέψη της δημιουργίας του όμως υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια. «Νοιώσαμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε έναν χώρο ως ελάχιστη ένδειξη τιμής σε πολύ σημαντικούς ανθρώπους που ήταν πρωτοπόροι για την εποχή τους και μέσα από την ΧΑΝΘ συνέβαλλαν πανελληνίως στην διάδοση του αθλήματος. Μιλάμε για μια ιστορία που ξεκινάει από το 1921», λέει στο Thessports ο Διευθυντής Αθλητισμού της ΧΑΝΘ Γιώργος Πετρίδης.
Τα εκθέματα που μπορεί κανείς να θαυμάσει στους χώρους του Μουσείου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
* Το ξύλινο ταμπλό με το σιδερένιο στεφάνι του γηπέδου της ΧΑΝΘ το οποίο αντικαταστάθηκε την δεκαετία του 1960. Να θυμίσουμε πώς το ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ κατασκευάσθηκε το 1923 και ήταν το πρώτο γήπεδο μπάσκετ (με κανονικές διαστάσεις)στην Ελλάδα.
* Ένα κομμάτι από το τερέν του γηπέδου της ΧΑΝΘ το οποίο αρχικά ήταν τσιμεντένιο όμως στην δεκαετία του 1950 είχε κατασκευαστεί ξανά από πίσσα και φελλό.
* Τον χειροκίνητο δείκτη του σκορ.
* Τους προβολείς με τις λάμπες που τότε χρησιμοποιούσαν για τα απογευματινά παιχνίδια
* Τα σιδερένια τουρνικέ που υπήρχαν στις εισόδους του ανοικτού γηπέδου.
* Ένα αντίγραφο-μακέτα του γηπέδου της ΧΑΝΘ το οποίο θυμίζουμε πώς κατεδαφίσθηκε το 2002, ενώ από το 1990 σταμάτησαν να διεξάγονται εκεί επίσημοι αγώνες εξαιτίας προβλημάτων στις κερκίδες.
* Αντίτυπο της ιδρυτικής διακήρυξης ίδρυσης της FIBA την οποία υπογράφει και ο Συμεών Μαυροσκούφης ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την ΧΑΝΘ επί σειρά ετών.
* Τα αθλητικά παπούτσια μιας μεγάλης μορφής του παρελθόντος, του Τάκη Ταλιαδώρου, παίκτη της ΧΑΝΘ, διεθνή με την Εθνική ομάδα με δεκάδες διακρίσεις.
* Αντικείμενα, μετάλλια , κύπελλα, φανέλες , φόρμες, άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων που υπηρέτησαν την ΧΑΝΘ όπως ο Μίμης Τσικίνας, ο Ν. Τζήκας, ο Θ. Ροδόπουλος, ο Λ. Τσάβας. Προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Ζήση που επίσης ξεκίνησε την καριέρα του από την ΧΑΝΘ.
* Ένα πιστό αντίγραφο της πρώτης μπάλας(αγοράσθηκε με παραγγελία από το Σπρίνγκφηλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ) με την οποία ο καθηγητής Τζέιμς Νάιμσμιθ (ο καθηγητής φυσικής αγωγής που ανακάλυψε το μπάσκετ), δίδαξε στους μαθητές του το μπάσκετ. Το πρώτο εγχειρίδιο «Μπάσκετ Μπολ» γραμμένο στα Ελληνικά για τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το άθλημα.
* Στο Μουσείο επίσης υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες, δημοσιεύματα εφημερίδων από το μακρινό παρελθόν, αντικείμενα από την ομάδα της ΧΑΝΘ του 1971 η οποία εκπροσώπησε την χώρα μας στην Ευρώπη, οθόνες αφής σε σχήμα μπάλας μπάσκετ από όπου μπορεί κανείς να αντλεί πληροφορίες για το Μουσείο.
Εγκρίθηκε η επέκταση
Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το συμβούλιο της ΧΑΝΘ η επέκταση του Μουσείου. Ο Γιωργής Μπουσβάρος(είναι η «ψυχή» του Μουσείου και πρόεδρος της επιτροπής που δημιουργήθηκε) πρωτοστατεί στο θέμα της συλλογής αντικειμένων από διεθνείς καλαθοσφαιριστές.
«Έχουμε πολύ υλικό το οποίο σύντομα θα τοποθετήσουμε σε νέες προθήκες καθώς έχει αποφασιστεί η επέκταση του Μουσείου. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος, το ενδιαφέρον ανθρώπων του μπάσκετ αλλά και των σχολείων όπως και των Ακαδημίων που καθημερινά επισκέπτονται το Μουσείο. Έχουμε αποφασίσει κάθε χρόνο το τον Σεπτέμβρη να κάνουμε ένα Hall of Fame. Φέτος, για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να τιμήσουμε την ομάδα της δεκαετίας του 1950. Είναι εν ζωή τρεις παίκτες από εκείνη την ομάδα, ενώ παράλληλα θα διοργανώσουμε και τουρνουά mini basket», δήλωσε ο Γ.Μπουσβάρος.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Τα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια που επισκέπτονται το Μουσείο δεν αρκούνται μόνο στην ξενάγηση. Η ΧΑΝΘ προσφέρει ένα 4άωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει την ενημέρωση (ξενάγηση, ιστορία των αθλημάτων κ.α.) με το παιχνίδι στις εγκαταστάσεις της (μπάσκετ , πίνγκ πόνγκ) με την επίβλεψη προπονητών της ΧΑΝΘ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, για τις επισκέψεις των σχολείων ορίσθηκε ένα κόστος της τάξης των 2 ευρώ ανά παιδί. Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΧΑΝΘ θα ανακοινώσει το όνομα της μασκότ του Μουσείου για την οποία έγινε ψηφοφορία στην οποία συμμετείχε το κοινό αλλά και επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Η επιτροπή του Μουσείου αποτελείται από τους : Γιωργή Μπουσβάρο, Γιώργο Πετρίδη(διευθυντής), Εύα Μέρτζου, Σπύρο Βούγια, Θοδωρή Φελάνη (υπεύθυνος επικοινωνίας), Χριστίνα Μπατέκα (επιμελήτρια Μουσείου) και Μαντώ Τσατσαρή (υπεύθυνη ξεναγήσεων). Πρεσβευτές του Μουσείου είναι οι Λάκης Τσάβας και Νίκος Ζήσης.