Σε συνέντευξη του σε site της Γαλλίας ο Σέρχιο Κόκε μίλησε για τις δυο θητείες στον Άρη, την παρουσία του στην Μαρσέιγ αλλά και το «θέμα» που δημιουργήθηκε με τους φίλους του ΠΑΟΚ στο instagram.
Αναλυτικά:
Για την πρώτη θητεία του στον Άρη και τη σύγκριση με την πρώην ομάδα του Μαρσέιγ: «Η Μαρσέιγ είναι γνωστή παγκοσμίως, ο Άρης όχι. Στην Ελλάδα είναι πολύ γνωστή ομάδα με πολλούς και εντυπωσιακούς οπαδούς. Εγώ όμως ως Ισπανός, δεν την είχα ακούσει μέχρι που έφτασα εδώ. Νομίζω όμως ότι το να έρθω στον Άρη ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ».
Για τη νίκη του Άρη επί της Ατλέτικο: «Καμία ελληνική ομάδα δεν είχε κερδίσει στην Ισπανία, ήμασταν οι πρώτοι και μάλιστα απέναντι στην ομάδα που την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ. Σήμερα καταλαβαίνουμε τη σημασία αλλά και τη δυσκολία εκείνης της νίκης με την ομάδα που είχε η Ατλέτικο. Περάσαμε στιγμές με έντονα συναισθήματα και έγινε μέρος της ιστορίας της ομάδας που λέγεται Άρης».
Για το μυστικό εκείνης της ομάδας: «Νομίζω ότι για ελληνική ομάδα είχαμε πολύ καλούς παίκτες. Ίσως κανέναν με λαμπερό όνομα, αλλά το σύνολο ήταν πολύ καλό και οι οπαδοί μας ακολουθούσαν παντού. Όταν παίζεις με τόσο κόσμο στο πλευρό σου, έχεις την πίεση να κερδίσεις γι’ αυτόν. Αυτό μας βοήθησε πολύ εκείνα τα χρόνια. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόσμο του Άρη για όσα έκανε. Μόνοι μας εμείς οι παίκτες δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε».
Για το αν υπάρχει πίεση από τον κόσμο στη Γ’ Εθνική: «Δεν ξέρω, είναι λογικό όμως ότι κανείς δεν θέλει να χάνει, γιατί ο σύλλογος δεν είναι σε κατάσταση που συμβαδίζει με την ιστορία του. Είμαστε ένας σύλλογος πρώτης κατηγορίας που έπρεπε να παίζει στην Ευρώπη και δεν είναι νορμάλ να μας κοντράρουν ερασιτεχνικές ομάδες. Είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι και όταν δεν το κάνουμε είναι αποτυχία. Η κατάσταση είναι πολύ απαιτητική, γιατί ο κόσμος θέλει να βλέπει την ομάδα του όσο πιο ψηλά γίνεται και έτσι έχουμε πίεση».
Για τους δύο χαμένους τελικούς Κυπέλλου: «Νομίζω ότι αξίζαμε που ήμασταν εκεί και ειδικά στον δεύτερο αξίζαμε κάτι περισσότερο. Την πρώτη φορά παίξαμε με τον Ολυμπιακό και τη δεύτερη με τον Παναθηναϊκό, τις δύο μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες δεν είναι εύκολο να νικήσεις. Η εμπειρία ήταν πολύ καλή, ίσως έπρεπε να είχαμε κερδίσει σε έναν από τους δύο τελικούς. Θα δούμε όμως τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».
Για το γεγονός ότι έγινε αρχηγός του Άρη: «Για έναν ξένο το να είναι αρχηγός σημαίνει ότι τον υπολογίζουν πολύ. Είμαι αιώνια ευγνώμων σε αυτή την ομάδα γι’ αυτό που ζω εδώ. Δεν ξέρω πώς μπορώ να ανταποδώσω, ελπίζω να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στην πρώτη κατηγορία και να δούμε αυτό τον κόσμο εκεί που του αξίζει».
Για τις επιτυχίες του Άρη στην πρώτη θητεία του: «Χωρίς τον κόσμο όλα θα ήταν πολύ δύσκολα. Όμως είχαμε και καλούς παίκτες που άξιζαν. Ίσως περάσαμε μαζί τα καλύτερά μας ποδοσφαιρικά χρόνια. Έτσι κατέστη δυνατή η επιτυχία».
Για τον λόγο που έφυγε από τον Άρη: «Υπήρχε μία καλή ευκαιρία για τον σύλλογο και για μένα, σε μία περίοδο με οικονομικά προβλήματα. Αποφάσισα να πάω γιατί ήταν το καλύτερο για όλους. Ίσως τελικά να μην ήταν απαραίτητα καλό. Ήμουν ευτυχισμένος στον Άρη και ο κόσμος ευχαριστημένος μαζί μου. Αλλά εκείνο τον καιρό έμοιαζε σαν η καλύτερη απόφαση και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε».
Για τα οικονομικά προβλήματα ομάδων όπως ο Άρης και η ΑΕΚ: «Είναι συνηθισμένο πλέον στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα οργάνωσης. Οι σύλλογοι πρέπει να είναι πιο οργανωμένοι και ελπίζω ότι αυτή η κακή εμπειρία θα χρησιμεύσει για το μέλλον, ώστε να μην ξανασυμβεί».
Για την επιστροφή του στον Άρη: «Ηθελα πολύ καιρό να γυρίσω εκεί που θεωρώ σπίτι μου, τον σύλλογο που πέρασα τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου. Είχα την ευκαιρία να επιστρέψω στην Ινδία, αλλά από τη στιγμή που μπήκε ο Άρης δεν έχασα την ευκαιρία. Με πήραν τηλέφωνο και την άλλη μέρα ήμουν ήδη στην Ελλάδα, πρόθυμος να επιστρέψω. Ευτυχώς είμαι πολύ ευτυχισμένος και ελπίζω να είμαι μαζί με την ομάδα στην πρώτη κατηγορία όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Για το πέρασμα από τη Βέροια: «Ήταν υποχρεωτικό, γιατί ένας ξένος παίκτης που δεν έπαιξε στην Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά δεν μπορεί να παίξει στην τρίτη κατηγορία, έτσι είναι ο νόμος. Έπρεπε να υπογράψω με άλλη ελληνική ομάδα πριν πάω στον Άρη και μου πρότειναν τη Βέροια».
Για το κίνητρο του να αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική: «Έχεις κίνητρο γιατί ξέρεις ότι παίζεις σε μία ομάδα που σήμερα είναι στην τρίτη κατηγορία, αλλά κανονικά είναι ομάδα πρώτης κατηγορίας και μάλιστα από τις καλύτερες. Βλέποντας ότι παίζεις στην τρίτη κατηγορία με 10.000 κόσμο, πρέπει να σου δίνει κίνητρο και να σε υποχρεώνει να κερδίσεις. Επίσης, έχουμε ομάδα με παίκτες πρώτης κατηγορίας, που έχουν παίξει εκεί στο παρελθόν, ή θα έπαιζαν αν ήθελαν».
Για τον κόσμο του Άρη: «Ο κόσμος είναι πιο φανατικός από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη. Είμαστε ευγνώμονες σαν παίκτες, γιατί για παράδειγμα στο τελευταίο ματς παίζαμε σε ένα γήπεδο τρίτης κατηγορίας που δεν ενδιέφερε κανέναν, αλλά είχαμε τόσο κόσμο μαζί μας για να κερδίσουμε. Μία ομάδα σαν τον Άρη, χωρίς τον κόσμο της δεν θα ήταν τίποτα».
Για τη σύγκριση του κόσμου του Άρη με της Μαρσέιγ: «Η Μαρσέιγ είναι μεγαλύτερη, πιο παγκόσμια. Νομίζω ότι όλη η Γαλλία κατά βάθος είναι Μαρσέιγ. Θυμάμαι όταν παίζαμε εκτός έδρας, όπου πηγαίναμε όλος ο κόσμος περίμενε τους παίκτες της Μαρσέιγ. Στον Άρη είναι διαφορετικά. Ο κόσμος που στηρίζει την ομάδα είναι κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και όχι από όλη την Ελλάδα. Και οι δύο ομάδες είναι πολύ μεγάλες, αλλά οι οπαδοί του Άρη είναι πιο σημαντικοί για την ομάδα απ’ ότι της Μαρσέιγ, γιατί αυτή είναι ήδη μία μεγάλη ομάδα παγκοσμίως. Ο Άρης χρειάζεται τη στήριξη».
Για τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ: «Είχα παίξει στη Μαρσέιγ ματς με την Παρί, αλλά είναι μία αντιπαλότητα με σεβασμό. Εδώ το ΠΑΟΚ – Άρης είναι η πιο σημαντική μέρα του χρόνου. Οι κάτοικοι της πόλης ζουν γι’ αυτή και δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από αυτό το παιχνίδι. Δεν νομίζω ότι έχω ζήσει πιο σημαντικά ματς στην καριέρα μου».
Για το πρόσφατο post του στο Instagram που προκάλεσε αντιδράσεις: «Προκάλεσε σύγχυση γιατί το σχόλιό μου δεν ήταν έλλειψη σεβασμού για τον ΠΑΟΚ. Απλά σημείωσα ότι αυτό που κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια. Αν ο Άρης έπαιζε σήμερα προημιτελικό Κυπέλλου με την ευκαιρία να πάει ημιτελικά, θα υπήρχε sold out. Αυτή είναι η γνώμη μου, δεν νομίζω ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού στους φίλους του ΠΑΟΚ. Ένιωσαν έτσι γιατί μέσα τους ίσως ξέρουν ότι αυτό που λέω είναι αλήθεια. Αλλά δεν το είπα με τέτοια πρόθεση».
Για το αν ο στόχος του Άρη είναι να επιστρέψει όπως η ΑΕΚ: «Θέλουμε να ανέβουμε στην πρώτη κατηγορία. Χάσαμε ήδη μία σεζόν στη Γ’ Εθνική και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί και από τη β’ κατηγορία θα ανέβουμε αμέσως στην πρώτη. Αυτό θέλουμε και ελπίζουμε, αλλά πρέπει να παίξουμε, να σεβόμαστε τον αντίπαλο γιατί δεν είναι εύκολο. Παίζουν και οι άλλες ομάδες, αλλά ο στόχος μας είναι αυτός».
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κυριαρχία του Ολυμπιακού: «Δυστυχώς, στο σημερινό ποδόσφαιρο και σε όλες τις χώρες, μία δυνατή οικονομικά ομάδα αν έχει τη δυνατότητα θα πάρει τους καλύτερους παίκτες. Εχει γίνει στην Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Εδώ είναι το ίδιο, ο Ολυμπιακός παίζει κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει έσοδα και αγοράζει μεγάλους παίκτες. Γι’ αυτό μπορεί να παίρνει το πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικές πριν από το τέλος».
Για το αν αυτό είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν είναι το καλύτερο για το πρωτάθλημα, αλλά δυστυχώς υπάρχει μία ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες. Θα ήθελα πιο ισορροπημένο πρωτάθλημα, ώστε όλες οι ομάδες να παλεύουν, όπως γινόταν με τον Άρη όταν έπαιζε στη Σούπερ Λιγκ. Δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έρχονταν εδώ και έχαναν. Μπορούσαμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε ομάδα. Αλλά σήμερα η διαφορά είναι πολύ μεγάλη γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει παρακμάσει οικονομικά και οι ομάδες δεν μπορούν να πάρουν παίκτες υψηλού επιπέδου. Ο Ολυμπιακός δεν έχει όμως επηρεαστεί οικονομικά και συνεχίζει να ανεβαίνει, είναι ο σύλλογος που μπορεί να παίρνει μεγάλους παίκτες».
Για το αν οι Έλληνες παίκτες είναι ταλαντούχοι: «Πολλοί Έλληνες παίζουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι γενικά είναι καλοί, αλλά πρέπει να δουλέψουν περισσότερο από μικρή ηλικία. Στην Ισπανία αυτό είναι θεμελιώδες, οι ποδοσφαιρικές σχολές είναι πολύ οργανωμένες».