Κι εγώ αν ήμουν Ιβάν Σαββίδης, το πιο πιθανό είναι να έπαιρνα αυτή την εποχή την απόφαση να δείξω την πόρτα της εξόδου στον Φρανκ Άρνεσεν.
Αυτές τις μέρες θα ακούσετε πολλά για τον… βίο και την πολιτεία του Δανού, άλλα είναι αλήθεια, άλλα υπερβολές. Τώρα, που έφυγε, είναι εύκολο να τον κατηγορεί κανείς και να αφήνει υπονοούμενα γι΄ αυτόν κατά το… δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξηλεύεται.
Ο Άρνεσεν δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, έφτιαξε μια ομάδα πολύ ακριβή, αλλά μέτρια και μοιραία πέρασε στο περιθώριο όταν το “πρότζεκτ” άρχισε να κάνει νερά και είδε την πόρτα της εξόδου όταν ο ΠΑΟΚ “κράσαρε” σαν ομάδα.
Ο Δανός κατηγορήθηκε για τις μεταγραφές, που έκανε, που ως επί το πλείστον, η χρησιμότητά τους δεν είναι ανάλογη του κόστους τους. Αυτή η σχέση ποδοσφαιρικής αξίας / τιμής, είναι μια σχέση που πρωτίστως πρέπει να απασχολεί αυτούς, που πληρώνουν.
Προσπαθώντας να μείνουμε λίγο στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι…
Ο Άρνεσεν δεν απέτυχε γιατί σώνει και καλά έφερε κακούς παίκτες. Κάποιοι είναι καλοί, κάποιοι καλούτσικοι, κάποιοι μέτροι, κάποιοι λίγοι.
Νομίζω ότι ο Άρνεσεν στην πράξη απέτυχε, διότι αφενός έκανε κακή επιλογή προπονητή και αφετέρου, ουδέποτε είδε τον εαυτό του ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, όπως ενδεχομένως περίμεναν όλοι.
Το υλικό δεν ήταν κακό, η επιλογή του προπονητή, όπως σημειώναμε και το καλοκαίρι ήταν τζογαδόρικη.
Προπονητής χωρίς παραστάσεις ως προπονητής, θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος του κόσμου, αλλά θα μπορούσε να χαντακώσει μια ομάδα. Ήταν μια επιλογή μεγάλου ρίσκου και δεν κατάλαβα ποτέ γιατί σε μια ομάδα, που δεν είχε οικονομικό πρόβλημα, ο Άρνεσεν επέλεξε να πάει σε μια τέτοια λύση, και όχι σε μια πιο ασφαλή λύση, ενός μπαρουτοκαπνισμένου και δοκιμασμένου προπονητή.
Εκ του αποτελέσματατος, διακρίνει κανείς και κακή συνεργασία μεταξύ τους, διότι ο ΠΑΟΚ έφτιαξε μια ομάδα, που προσπαθούσε να παίξει 3-5-2, χωρίς να έχει τους παίκτες για να το κάνει. Το γεγονός, δε, ότι ο Τούντορ ζητούσε από το καλοκαίρι δεκάρι κι αυτό μέχρι σήμερα δεν ήρθε, ενώ έγιναν 10+ μεταγραφές, δείχνει προβληματική συνεννόηση και συνεργασία.
Ο Άρνεσεν χρεώθηκε στον βαθμό, που του αναλογεί την εντελώς προβληματική εικόνα και κατάσταση του ΠΑΟΚ τους τελευταίους 2-3 μήνες.
Πολλοί, ενδεχομένως και ο ίδιος ο Σαββίδης, περίμεναν από τον Δανό, ότι ως αθλητικός διευθυντής, θα είναι καθημερινά πραγματικά δίπλα στην ομάδα, θα μυρίζει προβλήματα, θα προσπαθεί να τα λύνει, θα προστατεύει με τις γνώσεις και την εμπειρία του την ομάδα, θα την καθοδηγεί, θα είναι η “δεύτερη γνώμη”, που θα ψάχνει στις δύσκολες περιπτώσεις ένας άπειρος προπονητής.
Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, ο Άρνεσεν δεν είδε ποτέ όλα αυτά ως αρμοδιότητές του. Περισσότερο, ήταν μάλλον ένας παρατηρητής. Μάλλον, δεν ήταν καλή η συνεννόηση, όταν συμφώνησε να έρθει στη Θεσσαλονίκη…
Αν λειτουργούσε διαφορετικά, ίσως είχε σώσει αρκετά πράγματα, ίσως ήταν λίγο διαφορετική η εξέλιξη των πραγμάτων.
Αυτή η “απουσία” του, στην πράξη, από την καθημερινότητα της ομάδας, φόρτωσε με περισσότερες ευθύνες, τον Παπαεπαμεινώνδα, έναν άνθρωπο φιλότιμο, που ήταν εκεί για να κάνει βοηθητικές -για την καθημερινότητα της ομάδας- δουλειές, κι όχι τον τημ μάνατζερ, καθώς ούτε τέτοιες εμπειρίες είχε, ούτε παραγοντικό ανάστημα. Έτσι πλήρωσε κι αυτός τη νύφη, διότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε έναν ρόλο, που ΔΕΝ ήταν ο ρόλος του.
Εν πάση περιπτώσει, φεύγοντας ο Άρνεσεν, κι ενώ όσοι ξηλεύονται με τον δρυ πεσμένο, ανακαλύπτουν… μίζες και λαμογιές, θα ήταν προτιμότερο να δούμε και τα καλά, που αφήνει πίσω του.
Ο Δανός βοήθησε να δει ο ΠΑΟΚ λίγο διαφορετικά το ποδόσφαιρο, να αλλάξει φιλοσοφία, σε ότι αφορά τη δημιουργία της ομάδας.
Ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε κατακόρυφα, ο ΠΑΟΚ γέμισε με νεανικά πνευμόνια, φιλόδοξα μυαλά και αρθρώσεις, που δεν πονάνε όταν αλλάζει ο καιρός. Τα μυϊκά προβλήματα, είναι άλλης φύσης προβλήματα, που κάποια στιγμή θα περάσουν.
Καμιά ευρωπαϊκή ομάδα, δεν έγινε ανταγωνιστική έστω και στο δεύτερο επίπεδο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής σκηνής (γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα το κριτήριο), με παίκτες που αν και ποιοτικοί, έγραφαν τα τελευταία τους ένσημα.
Κάποτε ο ΠΑΟΚ αγόραζε μεγάλη ποιότητα σε μεγάλη ηλικία, γιατί δεν είχε χρήματα. Τώρα, που έχει, μπορεί να αγοράζει ποιότητα σε νεαρή ηλικία, που θα έχει και μεταπωλητική αξία, διότι καμία ομάδα, δεν έγινε επίσης μεγάλη, χωρίς να πουλά παίκτες.
Ο Άρνεσεν άνοιξε έναν καινούριο δρόμο στον ΠΑΟΚ, τον σωστό θα μπορούσα να πω, και γι΄ αυτό τον λόγο θα τον μνημονεύουμε θετικά στο μέλλον.
Και για να είναι το μέλλον καλύτερο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, τα λάθη που έκανε ο Άρνεσεν…