Να κι ένας που ξέρει τι ψηφίζει σήμερα…

Σήμερα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νέο πολυνομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και στους δανειστές. Οι 255 σελίδες του δόθηκαν μόλις χθες, ξημερώματα Σαββάτου, στους βουλευτές για να το διαβάσουν και να το ψηφίσουν σήμερα.

Το πολυνομοσχέδιο θα περάσει με τους ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα γίνει νόμος του Κράτους. Το πιο πιθανό είναι πως ΚΑΝΕΙΣ απ΄ αυτούς που σήμερα το βράδυ θα το ψηφίσουν, δεν το έχει διαβάσει και φυσικά μελετήσει, αφού σχεδόν όλοι στέκονται στην εισήγηση της κυβέρνησης και των κομμάτων τους και στην… διαταγή ψηφίζουμε “Ναι σε όλα” (ή “όχι σε όλα”, σε ότι αφορά την αντιπολίτευση).

Άλλωστε, δεν είχαν διαβάσει και πολύ πιο σοβαρά πράγματα, όπως το πρώτο μνημόνιο, που έβαλε τη χώρα σ΄ ένα γαϊτανάκι μνημονίων (τελευταίο το σημερινό, που πλέον βαφτίζεται απλά πολυνομοσχέδιο) και νωπή είναι η παραδοχή του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ότι αν και το ψήφισε, δεν το διάβασε.

Σήμερα, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης με μία γραπτή του δήλωση, αναφέρει κάποιες επιπτώσεις, που θα έχει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή.

Πρόκειται για τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Τουλάχιστο αυτός μπήκε στον κόπο να διαβάσει, αυτό που δεν θα ψηφίσει σήμερα.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Μελετώντας το πολυνομοσχέδιο λέξη προς λέξη, κατέληξα στις κάτωθι σημαντικές παρατηρήσεις τις οποίες και παρουσιάζω ανά θεματική ενότητα.

Α) ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζει το έλλειμμα της κάθε τράπεζας και της ζητάει να υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης, κατόπιν αποφασίζει αν θα υποβάλει η τράπεζα αίτημα για κεφαλαιακή ενίσχυση στο ΤΧΣ. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την σειρά του, κάνει μια συμφωνία πλαίσιο με την τράπεζα για την εφαρμογή υποχρεωτικών μέτρων και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η ενίσχυση του ΤΧΣ είναι με έκδοση κοινών μετοχών ή με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων, ενώ απαιτεί την συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τα μέλη του ΤΧΣ απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη, έτσι αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι χαρίζουν τις τράπεζες σε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Η στήριξη, βέβαια, του ΤΧΣ στις αποφάσεις των τραπεζών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεννά πληθώρα ερωτηματικών, καθώς οι υπόνοιες και οι υποψίες πολλών, ότι όλα έγιναν μόνο και μόνο για να χαρίσουν τις τράπεζες σε ξένα funds, μάλλον βγαίνουν αληθινές.

Β) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο, θα επιφέρουν μείωση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 50%.

Γ) ΜΙΣΘΟΙ

Με μικρότερο μισθό οι προσλήψεις των μακροχρόνιων ανέργων

Για τους μακροχρόνιους άνεργους ο μισθός αυξάνεται 5% για κάθε τριετία.

Θα υπάρχει επίσης αποτέλεσμα της ανώμαλης τριγωνικής σχέσης εργοδότης –εργαζόμενος- εταιρίες απασχόλησης να μην υπάρχει κανένα δικαίωμα στον εργαζόμενο δηλαδή θα παίρνει 1 μισθό χωρίς προοπτική ποτέ προσαύξησης.

Μετά το 2017 θα καταργηθούν τελείως και οι τριετίες.

Όσον αφορά το ΕΚΑΣ φανταστείτε ότι αυτός που θα παίρνει σύνταξη 700 ευρώ θα παίρνει ΕΚΑΣ 30 ευρώ.

Δ) ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ –ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ- ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κατάργηση των 24 κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας μαζί με την θεσμοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος οδηγούν σε θάνατο τις επικουρικές συντάξεις. Τα ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 1,5 δις ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 25%, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτή και τα ελλείμματα από την διακοπή των κοινωνικών πόρων.

Σε κίνδυνο τίθενται και οι κύριες συντάξεις καθώς μειώνονται οι πόροι του ασφαλιστικού κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών.

Αυτοαπασχολούμενοι: Ουσιαστικά το πολυνομοσχέδιο τους κυνηγάει μια και θεωρεί καθυστερούμενες τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ με την πάροδο μόλις ενός μήνα.

Το αυτό ισχύει και για τους αγρότες όσον αφορά την καθυστερούμενη δόση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγρότης χρωστά στον ΟΓΑ για να λάβει επιδότηση πρέπει να πληρώσει τα χρέη του διαφορετικά αυτά θα παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις. Ήδη οι τελωνειακοί και οι εφοριακοί έχουν μια μείωση από 15-40%.

Ε) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Να έχουμε υπόψη μας ότι στην φορολογική μας δήλωση τώρα θα μπουν ουσιαστικά 5 φόροι

1. Φόρος εισοδήματος
2. Φόρος αλληλεγγύης
3. Φόρος επιτηδεύματος
4. Φόρος πολυτελείας και από τον Ιούλιο ΕΜΦΙΑ

Επίσης θα μπαίνει φόρος υπεραξίας από το 1995 και μετά για τα ακίνητα.

ΣΤ) ΟΟΣΑ

Από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ υιοθετούν το 82% σε ένα 8% γίνονται αλλαγές και ένα 5% το χειρίζεται το υπουργείο οικονομικών με την εξέταση των εισφορών υπέρ τρίτων. Να έχουμε υπόψη μας ότι ο ΟΟΣΑ έδωσε ως εργολαβία την μελέτη αυτή στο ΙΟΒΕ με αμοιβή 600.000 ευρώ και έδωσε επίσης 300.000 ευρώ σε 5 Έλληνες δικηγόρους και οικονομολόγους, επίσης η έκθεση αυτή δεν έχει εγκριθεί από την High level commitee.

• ΦΑΡΜΑΚΑ

1) Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων

2) Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων με άλλα καταστήματα

3) Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν περισσότερα του ενός φαρμακεία

4) Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που πρέπει να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην εταιρία

5) Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν σε συστέγαση

6) Το φαρμακείο θα μπορεί να λειτουργεί επιπλέον ώρες πέραν της εφημερίας

7) Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούν να πωλούνται και μέσω ίντερνετ.

• ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Αλλάζει το καθεστώς διάθεσης των προϊόντων καπνού.

Το 85% των άμεσων φόρων παίρνονται από τα τσιγάρα.

Το κέρδος τους είναι 3% σε κάθε πακέτο

Καταστρατηγείται η γνωμοδότηση της κεντρικής διοίκησης του κράτους

• ΒΙΒΛΙΑ

Οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% για τα λογοτεχνικά βιβλία πρώτης έκδοσης για 2 χρόνια

• ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Προαιρετική λειτουργία για όλες τις Κυριακές πιλοτικά για τρεις τουριστικές περιοχές.

Φόβος να χαθούν όλες οι Κυριακές.

• ΨΩΜΙ

Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εκτός από τα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα. Δηλαδή, καταστρέφουν το επάγγελμα του αρτοποιού.

• ΓΑΛΑ

Έχουμε το γάλα ημέρας, του οποίου η διάρκεια συντήρησης του δεν υπερβαίνει τις 2 μέρες, το παστεριωμένο γάλα και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Δηλαδή, καταστρέφουν την κτηνοτροφία.

• ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων με ίδιες υπηρεσίες όπως τα τουριστικά γραφεία. Το απρόσωπο δυστυχώς θα κοστίσει.

Ζ) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

1) Οφείλουμε μεγαλύτερη μείωση ιδίως για αυτά τα μεγαλύτερα των 5mw.

2) Αν υπάρξει νέο έλλειμμα να μην το επιβαρυνθούν τα υπάρχοντα έργα αλλά μόνο τα νέα.

3) Οι τράπεζες με γραπτή δέσμευση να παρατείνουν τα δάνεια, να μειώσουν τα επιτόκια και να μπει πλαφόν 50% στα τοκοχρεολύσια.

4) Με την κατάθεση του πιστωτικού σημειώματος άμεσα να εξοφλείται ο παραγωγός.

5) Να υπάρξει θετική αναπροσαρμογή του ΔΤΚ.

6) Να παρέχεται το μισό της ταρίφας από το υπουργείο για κάθε τρίμηνο.

7) Να υπάρχει δημόσια ενίσχυση με αφορολόγητα αποθεματικά, απαλλαγή από φόρο εισοδήματος, επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% επι του κόστους της επένδυσης.

8) Να αυξηθούν οι ταρίφες έως 100kw.

9) Πρέπει να μειωθούν οι ταρίφες ΜΕ και να αυξηθούν οι ταρίφες ΧΕ.

10) Πρέπει να μειωθεί το ποσοστό έκπτωσης ενέργειας από το 20% στο 10% ιδίως σε αγρότες.

Η) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ενώ το επάγγελμά τους είναι ανοιχτό, η κυβέρνηση με το πολύνομοσχέδιο καταργεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος. Αυτό θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή στον πολιτισμό.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης-Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ»

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων, τις οποίες έχουν προγραμματίσει φορείς, οργανώσεις και συνδικάτα.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών στα συλλαλητήρια και σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι με τις διατάξεις του το πολυνομοσχέδιο «στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία». Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και φορείς και σωματεία που πρόσκεινται στην αριστερά.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια.

Με σύνθημα «Η ζωή μας δεν είναι αναλώσιμη» η ΓΕΣΕΒΕΕ καλεί σε συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμνεοι έχουν γονατίσει».

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν οι φαρμακοποιοί που ζητούν την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων ενώ το παρών θα δώσουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.