Η φετινή εξαιρετική πορεία της Τότεναμ, η οποία διεκδικεί ξανά μετά από πολλά χρονιά το πρωτάθλημα αλλά και το Γιουρόπα Λιγκ, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προπονητή της, Μαουρίτσιο Ποκετίνο.
Ως παίκτης, ήταν αμυντικός με ηγετικά χαρακτηριστικά και συνέδεσε την πορεία του σε μεγάλο βαθμό με την Εσπανιόλ. Αγωνίστηκε σε 275 αγώνες με τα χρώματά της, ενώ στη Βαρκελώνη ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα. Ανέλαβε την ομάδα εντός της ζώνης του υποβιβασμού και βρήκε τον τρόπο να τη διατηρήσει στην κατηγορία με άνεση, ενώ κέρδισε και την Μπαρτσελόνα (του Γκουαρντιόλα) εκτός έδρας, κάτι που είχε να συμβεί 27 χρόνια. Ωστόσο, οι διοικούντες τον σύλλογο δεν έδειξαν να έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τις ικανότητές του. Δεν του προσφέρθηκε ποτέ σημαντικό μπάτζετ για μεταγραφές, την ίδια ώρα που βασικοί παίκτες αποχωρούσαν κάθε τόσο. Τελικά οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους μετά από κοινή απόφαση, το 2012.
Ένας αμφιλεγόμενος αλλά επιτυχημένος πρώην τραπεζίτης, ο οποίος είχε μετατραπεί σε απόλυτο αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος της Σαουθάμπτον, ο Νίκολα Κορτέζε, ήταν εκείνος που έφερε τον Ποκετίνο στην Αγγλία. Σε μια από τις συνήθεις ξαφνικές αποφάσεις του, απέλυσε τον τότε προπονητή των «Αγίων» Νάιτζελ Άντκινς ο οποίος είχε πολύ θετικά αποτελέσματα με τον σύλλογο κι έδωσε τα ηνία στον Αργεντίνο μάνατζερ. Στη συνέχεια ο Κορτέζε αποχώρησε από τη Σαουθάμπτον, μετά από διαφωνία με την Katharina Liebherr, η οποία είχε κληρονομήσει την ομάδα από τον πατέρα της. Η δυναμική ιδιοκτήτρια αγνόησε τα δεκάδες εχθρικά για εκείνη δημοσιεύματα και ανέλαβε το κουμάντο, κρατώντας τον Ποκετίνο στον πάγκο. Η Σαουθάμπτον έκανε εξαιρετική πορεία με νεανικό ρόστερ και τερμάτισε στην 8η θέση, η οποία ήταν η κορυφαία στην ιστορία της. Ως αποτέλεσμα ανέβηκαν και οι μετοχές του τεχνικού της στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Το 2014 ήρθε η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του Ποκετίνο, με την Τότεναμ να του εμπιστεύεται τις τύχες της ομάδας. Ο άνθρωπος που παίρνει τις αποφάσεις στον σύλλογο του Λονδίνου, Ντάνιελ Λίβι, έψαχνε έναν προπονητή που θα μπορούσε να συμμαζέψει το …συνονθύλευμα των «σπιρουνιών». Τα έσοδα από τη μεταγραφή του Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης είχαν φέρει στο Λονδίνο τους Σολδάδο, Κίρικες, Παουλίνιο, Καπού, Τσαντλί, Έρικσεν και Λαμέλα. Αν και στοίχισαν ποσά ρεκόρ, εκτός από τον Έρικσεν κανείς άλλος δεν είχε προσφέρει το παραμικρό πριν την έλευση του Ποκετίνο. Εκείνος ήταν που προχώρησε σε σταδιακό ξεσκαρτάρισμα, κρατώντας μόνο τον Δανό μπαλαδόρο και τους Τσαντλί-Λαμέλα και πουλώντας τους υπόλοιπους. Έπειτα έκανε τους τρεις προαναφερθέντες βασικά γρανάζια της επίθεσης της ομάδας, ενώ από κει και πέρα βασίστηκε σε νεαρούς ταλαντούχους παίκτες. Απομάκρυνε τους Σολδάδο και Αντεμπαγιόρ, δίνοντας φανέλα βασικού στον Χάρι Κέιν, με τον υψηλόσωμο Άγγλο φορ να κάνει εκπληκτικά πράγματα.
Προτού αναλάβει ο Ποκετίνο, η άμυνα της Τότεναμ είχε δεχτεί περισσότερα γκολ και από τη Χαλ η οποία υποβιβάστηκε. Έτσι ο Αργεντίνος αναγκάστηκε να αλλάξει όλη την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Αρχικά τοποθέτησε τον Ντάιερ στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Βερτόνγκεν, ενώ αργότερα απέκτησε τον Αλντερβάιρελντ για τη συγκεκριμένη θέση, δημιουργώντας ένα απροσπέλαστο βελγικό δίδυμο στόπερ. Μετέτρεψε τον Ντάιερ σε αμυντικό χαφ και βασίστηκε σε εκείνον και στον 19χρονο επίσης Άγγλο Ντέλε Αλί που θεωρείται πλέον από τους κορυφαίους νεαρούς κεντρικούς χαφ στον κόσμο. Ο Ντάιερ έχει πιο πολλά αμυντικά καθήκοντα, ώστε ο Ντέλε Αλί να προωθείται ως έξτρα παίκτης στην επίθεση της Τότεναμ.
Παράλληλα, ο Ποκετίνο έδωσε μεγάλο βάρος στην φυσική κατάσταση, με τους παίκτες να παραπονιούνται για εξαντλητικές προπονήσεις, αλλά τα αποτελέσματα εντός γηπέδου να τον δικαιώνουν πανηγυρικά. Ο 44χρονος τεχνικός απαγόρευσε τις διαμαρτυρίες σε διαιτητές και το …περπάτημα ορισμένων παικτών του στον αγωνιστικό χώρο και απαίτησε συνεχές τρέξιμο, μαχητικότητα και προσήλωση στην τακτική. Με τις αλλαγές που πραγματοποίησε, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε, η Τότεναμ έφτασε σε σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα, ενώ συνεχίζει και στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου στους «16» της διοργάνωσης αντιμετωπίζει τη Ντόρτμουντ.
Πρόσφατα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε συζήτησή του με ανθρώπους της Τότεναμ, τους είπε: «Έχετε τον καλύτερο μάνατζερ της Πρέμιερ Λιγκ», μια δήλωση που πυροδότησε πολλές συζητήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Το όνομα του Ποκετίνο αναφέρεται συχνά σε δημοσιεύματα σχετικά με την αναζήτηση επόμενου προπονητή σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, ενώ η διοίκηση της Τότεναμ σχεδιάζει να τον καλέσει για νέο συμβόλαιο. Το τρέχον λήγει το 2019, ωστόσο του αποφέρει περίπου το ¼ των χρημάτων που λαμβάνουν οι μάνατζερς των «μεγάλων» ομάδων της χώρας και οι Σπερς σπεύδουν να του προσφέρουν καλύτερους όρους με στόχο να τον κρατήσουν για χρόνια στον σύλλογο.