Υπάρχουν παιχνίδια που στήνονται στα ελληνικά γήπεδα; Σύμφωνα με πρώην ιδιοκτήτη ομάδας, ναι;
Ο πρώην μεγαλομέτοχος της Νίκης Βόλου και γνωστός δικηγόρος, Ανδρέας Πάτσης, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας μάλιστα πως το στήσιμο αγώνων είναι συχνό φαινόμενο στα ελληνικά γήπεδα.
Καταγγελία πολύ σοβαρή, η οποία θα πρέπει να προκαλέσει παρέμβαση εισαγγελέα και να κληθεί ο Πάτσης να δώσει στα στοιχεία που έχει…
Αναλυτικά οι δηλώσείς του στο Metropolis:
Αρχικά σχολίασε τα δημοσιεύματα για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο: «Δεν ξέρω τι καριέρα θέλει να κάνει, από την πολιτική να πάει στο ποδόσφαιρο ή από το ποδόσφαιρο στην πολιτική. Όταν καταθέσει τις απόψεις του, τότε θα τον αξιολογήσουμε. Να δούμε τι άποψη και τι αντίληψη έχει για την επόμενη μέρα στο ποδόσφαιρο. Θα τοποθετηθώ αν ακούσω μία άποψη».
Για τη συνομιλία ανάμεσα σε δύο προέδρους που μιλούσαν για το παιχνίδι Πανιώνιος – ΠΑΟΚ το 2011: «Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Ξέρουμε πόσες φορές ομάδες έχουν σωθεί στο παρά ένα. Από εκεί που ήταν καρπαζοεισπράκτορες, ξαφνικά έγιναν Μπαρτσελόνα. Αν ψάξουμε τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια θα δούμε ομάδες να ανασταίνονται στο παρά ένα. Αυτό έχει να κάνει με τη δομή του ποδοσφαίρου. Το έχουμε βιώσει όλοι μας».
Για τα κέρδη που μπορεί να έχει κάποιος από ένα στημένο παιχνίδι: «Δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά είναι προφανές ότι δημιουργούσε τεράστιο κέρδος σε όσους τα στήνανε. Αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό το πράγμα. Για να στηθεί ένα παιχνίδι θέλει πολλούς συνεργούς. Χρειάζεται και ο ποδοσφαιριστής και ο διαιτητής. Είναι πολύ εύκολο να στήσουν αγώνα οι ποδοσφαιριστές, παρά οι πρόεδροι. Κακώς γίνεται στοχοποίηση μόνο στους προέδρους και στους διαιτητές. Δείτε τα έσοδα των ομάδων. Πως μπορεί κάποιος να την κρατάει όταν δεν έχει έσοδα και διαφημίσεις; Μόνο με στημένους αγώνες γίνεται αυτό. Γιατί να έχω μια ομάδα στη Σούπερ Λιγκ που θα με βάζει μέσα εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο; Ξέρω πρόεδρο που είχε πολλά λεφτά, αλλά αποχώρησε γιατί έχασε λεφτά. Είναι ο κ. Βελλής του Απόλλωνα Σμύρνης. Τα έσοδα από παντού είναι μειωμένα. Κάνουν κακές μπίζνες σε βάρος του αθλήματος. Γι’ αυτό έχει φύγει ο κόσμος από τα γήπεδα».
Για το πως στήνεται ένα παιχνίδι: «Χωρίς τη συνέργεια όλων των παραγόντων δεν γίνεται. Χρειάζεται όλοι να είναι συνεργοί πάνω σε αυτήν την διαδικασία. Για να σφυρίξει το πέναλτι ο διαιτητής, θα πρέπει και ο παίκτης να το κάνει. Είναι πολύ εύκολο να στηθεί παιχνίδι και κάποιοι το αποζητούν κιόλας, για να βγάλουν τα έξοδα τους κτλ. Φέτος ήταν μια χρονιά με μειωμένα έσοδα και μεγαλύτερη επιτήρηση, αποχώρησαν ομάδες από το πρωτάθλημα. Ενώ μέχρι πέρυσι έμεναν κανονικά και παίζανε. Φέτος σφίξανε τα πράγματα και εγκατέλειψαν ομάδες που θέλανε να πάνε και Σούπερ Λιγκ. Υπήρξε φόβος και χάλασε η μαγιά και φύγανε αυτοί οι άνθρωποι από το ποδόσφαιρο».
Για το αν είναι δυνατόν να υπάρξουν κέρδη πριν τη διεξαγωγή του αγώνα: «Κανείς δεν εισπράττει από πριν. Το στήνουν όλοι για να παίξουν στοίχημα. Για να κρατηθεί ψηλά η απόδοση, πρέπει να ξέρουν λίγοι ότι είναι στημένο. Ένας μικρός κύκλος που διαχειρίζεται τον αγώνα αυτόν. Ποντάρουν όλοι για να ζούνε… αξιοπρεπώς. Δεν θα αλλάξει κάτι, δυστυχώς. Πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές εσόδων για να διατηρηθεί το άθλημα. Είναι ρεαλισμός αυτό. Σήμερα το ποδόσφαιρο είναι εξαθλιωμένο και θα πάει έτσι. Βλέπουμε Δ’ Εθνική στη Γερμανία και έχει 30.000 κόσμο. Αυτή η βιομηχανία χρειάζεται χρήμα. Θα μπορούσα και εγώ να κάτσω, αλλά ήταν οικονομικό το θέμα».