Εδώ και καιρό φημολογείται ότι ο ΠΑΟΚ θα θελήσει να πάρει και να αξιοποιήσει την έκταση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου (και όχι Καρατάσου), τα δημοσιεύματα έχουν πληθύνει τελευταία, η δημοτική αρχή Παύλου Μελά κρατά στάση αναμονής και σήμερα ήρθε και η πρώτη… σθεναρή αντίδραση.
Ήρθε από την πλευρά της Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κ. Μακεδονίας «Οικολογία-Αλληλεγγύη» του κ. Τρεμόπουλου.
Το δελτίο τύπου που απέστειλε αναφέρει τα εξής :
Όχι γήπεδο στου Καρατάσου!
Εισπρακτικές και πελατειακές σκοπιμότητες καταγγέλλει η Οικολογία-Αλληλεγγύη
Απαράδεκτη μεθόδευση και επιλογή για τη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζει την προοπτική να παραχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την έκταση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στον ΠΑΟΚ για να τη μετατρέψει σε γήπεδα και εμπορικά κέντρα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης», Μ. Τρεμόπουλος.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη υπενθυμίζει επίσης ότι πρόκειται για έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη που επηρεάζει θετικά το κλίμα ολόκληρης της πόλης, και ενδεχόμενη καταστροφή του θα οδηγήσει σε ασφυξία το κέντρο της πόλης. Διατρέχεται από ένα σημαντικό κομμάτι του χειμάρρου Ξηροπόταμου και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και τον ιστορικό τόπο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης. Το πείραμα των αυτοδιαχειριζόμενων αστικών καλλιεργειών που αναπτύσσεται εδώ από το 2011 αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα της κρίσης αλλά και σημαντική κοινωνική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής.
Άμεσα, με εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα γίνει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για να ληφθεί η οριστική απόφαση παραχώρησης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου, μετά από αίτημα της ΠΑΕ στις 15 Φεβρουαρίου. Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στην έκταση των 700 στρεμμάτων ένα γήπεδο 30.000 θέσεων, ξενοδοχειακή μονάδα, εμπορικό κέντρο, προπονητικό κέντρο με 10 γήπεδα, χώρους στάθμευσης κτλ. Μάλιστα, επειδή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να παραχωρήσει ακίνητη περιουσία του Στρατού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε χρόνων, η έκταση θα περάσει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε η παραχώρηση να γίνει για τουλάχιστον 49 χρόνια, όπως έγινε και στην περίπτωση του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης».
Ωστόσο, το συγκεκριμένο ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο Ανταλλάξιμο Κτήμα με αρ. ΑΚ 11978 και μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για κοινωφελείς και δημόσιες χρήσεις. Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης που υποστήριζαν τα κινήματα πολιτών και τα πρώην στρατόπεδα και δεσμεύονταν για την αξιοποίησή τους ως ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής για όλους τους πολίτες, οφείλουν να αντιδράσουν.
Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Αποτελεί απαράδεκτη προοπτική για τη Θεσσαλονίκη η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στον ΠΑΟΚ, στα σχέδια του οποίου υπάρχουν μόνο γήπεδα, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα. Μάλιστα οι αποφάσεις φαίνεται ότι λαμβάνονται εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση. Καλούμε την κυβέρνηση και όσους υποστήριξαν το κίνημα υπεράσπισης του Καρατάσου ως κοινόχρηστου δημόσιου χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, αλλά και την ηγεσία του ΠΑΟΚ να μην επιμείνουν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μπορούν να βρεθούν λύσεις για το γήπεδο σε άλλες περιοχές, αλλά όχι σε μια από τις τελευταίες ελεύθερες και πράσινες εκτάσεις που απομένουν. Η μόνη αξιόλογη προοπτική για το Καρατάσου περνά μέσα από τη συνεργασία με τον τοπικό Δήμο και τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για τη διαχείριση έργων πολιτισμού, αναψυχής, οικολογικής αναβάθμισης και αστικών καλλιεργειών. Το πρώην στρατόπεδο εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε «Πάρκο Καρατάσου» από τους κατοίκους της περιοχής, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται σ΄ αυτό. Είναι σαφές πως υπάρχουν και άλλες προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και όχι η επιβολή ενός ισοπεδωτικού οικονομικού μοντέλου, συμβατού μόνο με εισπρακτικές και πελατειακές σκοπιμότητες».