«Σοβαρό το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για Καρατάσιου»

Για την συνάντηση και την πιθανότητα αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου από τον ΠΑΟΚ μίλησαν σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ο υπεύθυνος αξιοποίησης περιουσίας ταμείου Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Ζησιμάτος και ο σύμβουλος του Πάνου Καμμένου, Σάββας Τσιμαχίδης. 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν στο «Αθλητικό Metropolis»:

Για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ: «Δεν μιλάμε για παραχώρηση, αλλά για αξιοποίηση του Στρατοπέδου, προς χρήση για όποιον επενδυτή ενδιαφέρεται. Έχει εκφράσει πολύ σοβαρό ενδιαφέρον ο ΠΑΟΚ, για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο γήπεδο και ένα προπονητικό κέντρο. Είναι κατάλληλος ο χώρος. Είναι μέσα στο πράσινο και θα παραμείνει. Ο χώρος θα μπορεί να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην ευρωπαϊκή προοπτική της επόμενης ημέρας. Ούτως ή άλλως είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βόρειας Ελλάδας, οπότε του αξίζει αυτή η προοπτική. Εμείς έχουμε στην ιδιοκτησία μας μία γη, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί και περιμένει μια πρόταση. Ο ΠΑΟΚ έρχεται με πρόταση. Εμείς ακούμε κάθε επενδυτικό σχέδιο, όπου θα πρέπει να περιλαμβάνει και οικονομικό αντάλλαγμα, το οποίο θα είναι με μακροχρόνια μίσθωση ή της παραχώρησης επιφανείας. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει σε διαγωνισμό και εκεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους και η πιο συμφέρουσα πρόταση θα προχωρήσει. Σίγουρα ο ΠΑΟΚ είναι μπροστά σε αυτή την κούρσα».

Για την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε εκδήλωση ενδιαφέροντος, την πρόταση περιμένουμε να την δούμε. Εμείς είπαμε ότι είμαστε θετικοί. Ευχαριστούμε τον σεβασμιότατο κ. Βαρνάβα, ο οποίος μας φιλοξένησε χθες, διότι χώρος του Καρατάσιου, ο ΠΑΟΚ, ο δήμαρχος της περιοχής, ήμασταν όλοι εκεί. Θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι και θα βρούμε την κοινή συνισταμένη. Η κοινή συνισταμένη είναι το συμφέρον του τόπου, του ΠΑΟΚ, αλλά και του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γιατί ο στρατός εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό. Είναι η άμυνα της χώρας, μην το ξεχνάμε αυτό».

Για τη διάρκεια που θα είναι δυνατόν να έχει η μακροχρόνια μίσθωση: «Ο νέος νόμος που είναι αυτή τη στιγμή στη Βουλή θα δίνει τη δυνατότητα για μακροχρόνιες μισθώσεις, που μπορεί να φτάσουν και τα 99 χρόνια. Η γη είναι δημόσια και δεν πωλείται. Μπορεί να παραχωρηθεί για χρήση και αξιοποίηση μέσα από αυτόν τον θεσμό. Είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει, γιατί και θα αξιοποιηθεί και θα έχει έσοδα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον, θα παραδοθούν στη χρήση των φορέων μέσα από project που θα είναι ισοζυγισμένα. Η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί είχαμε μάθει να κάνουμε μόνο έξοδα. Σκοπός είναι να έχουμε και έσοδα. Να υπάρχουν και θέσεις εργασίας και όλα αυτά να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό, γιατί στο τέλος το μάρμαρο το πληρώνουν οι πολίτες».

Για το ύψος των οικονομικών ανταλλαγμάτων: «Υφίσταται μια διαταγή ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό αντάλλαγμα της τάξεως του 5% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου σε ετήσια βάση. Θα υπολογιστεί αυτό, βάσει των στρεμμάτων που θα αξιοποιηθούν».

Επίσης για το θέμα μίλησε και το μέλος των ΑΝΕΛ, Σάββας Τσιμαχίδης.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το αν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να τρέξει το project: «Αν δεν υπήρχε πολιτική βούληση δεν θα ήμασταν εδώ. Πριν λίγο έλεγα ότι δεν υπάρχει έργο στη Θεσσαλονίκη από το 2004. Θα αναβαθμιστεί όλη η Δυτική Θεσσαλονίκη. Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και θα πέσουν χρήματα στην πόλη. Ζητάμε να γίνει και ένα έργο εδώ. Ένα μετρό έχουμε που σταματάει, ξεκινάει και ξανασταματάει. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν επενδύσεις στην πόλη».

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Άλλο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο ΑΝΕΛ και άλλο Κυβέρνηση. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Μπορεί να έχουν διαφωνίες, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα ή έχουν κακή ενημέρωση. Και εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα. Δεν μπορώ να απολογηθώ εγώ για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήμασταν πριν στον Δήμο Παύλου Μελά, όπου προσυμφωνήσαμε για την ανάπλαση του Στρατοπέδου του Παύλο Μελά. Είναι διπλό project. Πρέπει να το στηρίξει ο ίδιος Περιφερειάρχης με προγράμματα του ΕΣΠΑ. Μιλάμε για μια ανάπλαση 300 στρεμμάτων από την κάτω πλευρά για θεματικά πάρκα με πράσινο. Το πιο βασικό είναι η ανάπλαση των πάνω στρεμμάτων, όπου τους κανόνες τους βάζουμε εμείς. Δεν είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι για το περιβάλλον».

Για τον χρονικό ορίζοντα που θα έχει το συγκεκριμένο project: «Την Ελλάδα την κάνουν τα πρόσωπα να τρέχει. Υπάρχει πολιτική βούληση και εμείς θα φέρουμε έσοδα στο κράτος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα απαλλάξει από τον προϋπολογισμό της Ελλάδας ένα μεγάλο κονδύλι, γιατί θα μπορεί να το διαθέσει από μόνο του, αξιοποιώντας την περιουσία του. Αν το κάνουν αυτό όσα υπουργεία έχουν περιουσία, θα δείτε να βγαίνουν και πλεονάσματα. Εδώ χρειάζεται πολιτική βούληση και αξιοποίηση της περιουσίας μας. Εμείς το έχουμε κάνει πράξη. Δεν υπάρχει γραφειοκρατία όταν υπάρχει βούληση. Σαν υπουργείο το έχουμε ξεπεράσει αυτό. Όποιος επενδύσει πάνω στα δικά μας ακίνητα δεν θα συναντήσει γραφειοκρατία. Εμείς από αύριο είμαστε έτοιμοι κιόλας. Με την προϋπόθεση να κατατεθούν τα project και να διασφαλιστούν κάποια πράγματα. Θα είμαστε θεματοφύλακες. Δεν πρόκειται να γίνει το πάρτι της Ολυμπιάδας, που παίρναν επιδοτήσεις, κάναν κτίρια και τώρα τα παρατάνε. Και να το κάνουμε όλο δέντρα ποιος θα τα συντηρήσει μετά τα 700 στρέμματα; Πάλι με τα λεφτά του ελληνικού λαού; Ακόμα και αύριο θα είμαστε έτοιμοι και αυτό φάνηκε και από τα αντανακλαστικά μας. Βλέπουμε όλους τους χώρους, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλα τα project. Δεχτήκαμε και από άλλους ενδιαφέρον για χώρους στρατοπέδων του υπουργείο Εθνικής Άμυνας».