Και ξανά στο προσκήνιο το θέμα με τις υπό εκκαθάριση ΠΑΕ και κατά πόσο θα μπορέσουν να πάρουν άδεια συμμετοχής σε επαγγελματικό πρωτάθλημα, αν δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Ζήτημα που αφορά τον Άρη και την Λάρισα, κατά κύριο λόγο. Κι όλα αυτά ενόψει του νέου αθλητικού νόμου που βρίσκεται στα σκαριά και θα τεθεί προς ψήφιση το αργότερο μέχρι το Μάιο.
Πριν από λίγο κυκλοφόρησε μία «ερμηνεία» από την ΕΕΑ του νόμου που ισχύει σήμερα, πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα από δω και πέρα, καθώς και μία πρόταση για το τι θα πρέπει να γίνει. Σύμφωνα με αυτή, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση τότε η νέα εταιρεία ουσιαστικά θα αποτελεί μία συνέχεια της παλιάς και θα πρέπει να πάρει «πάνω» της και τα παλαιότερα χρέη. Αυτά δηλαδή που αν ολοκληρωνόταν η εκκαθάριση, θα πήγαιναν σε φυσικά πρόσωπα, ήτοι στις διοικήσεις, που επί θητείας τους, δημιουργήθηκαν.
Πάνω κάτω αυτά λέει η ΕΕΑ σε «ερμηνεία» της από τις 3 Φεβρουαρίου, αν και αρκετές ημέρες αργότερα, το μέλος της Ειρήνη Μαρούπα (στις 20 Φεβρουαρίου) με τις δηλώσεις της, ουσιαστικά ανακάλεσε τα παραπάνω.
Η «προσωπική άποψη» του Συναδινού
Την ίδια ώρα, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης μίλησε ο ΓΓΑ, Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος για το θέμα δήλωσε: «Η βούλησή μας είναι να πάμε σε μία διαδικασία εξυγίανσης για όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες που καμία δεν θα ζημιώνεται αλλά και δεν θα επωφελείται έναντι κάποιων άλλων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι χρέη τα οποία διαμορφώνονται δεν θα μπορούν να αποσβένονται και να πηγαίνουν στο καλάθι. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να τα πληρώσουν. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
Ίσως πρέπει και η νέα εταιρεία να αναλαμβάνει κάποιες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Δεν είναι υγιές να υπάρχουν συνεχώς νέα ΑΦΜ από ένα σωματείο και να μην δίνεται ποτέ λύση. Είναι ανοιχτό αυτό. Θα πάρουμε τις εισηγήσεις της ΕΕΑ, η οποία λειτουργεί θεσμικά ως ανεξάρτητο όργανο, και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα λάβει υπόψη το θέμα των αθλητικών σωματείων.
Ο Άρης είναι από τα ιστορικότερα αθλητικά σωματεία της χώρας. Κανείς δεν θα αδικηθεί, αλλά και κανένας δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει από τη συνολική δέσμευση που θα τους αφορά όλους. Σας είπα την προσωπική μου σκέψη, ότι δεν είναι λογικό να ξεπλένονται όλα τα χρέη σε μια πορεία τόσων χρόνων. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».
Γίνεται αντιληπτό, από τις δηλώσεις του ΓΓΑ, ότι το θέμα το συζητούν…
Κινδυνεύει ο Άρης (και η Λάρισα);
Θεωρητικά ναι, αν ληφθεί υπόψη η, από 3 Φεβρουαρίου, «σκέψη» της ΕΕΑ (διότι από τότε μέχρι σήμερα μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά). Θα πρέπει επίσης να τονιστεί και το εξής: Μιλάμε για έναν νόμο που ισχύει και έναν άλλο που θα τεθεί προς ψήφιση. Στον… νέο μπορεί να μπει και η «πρόταση» της Επιτροπής για τις υπό εκκαθάριση ΠΑΕ. Κι εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: Μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ; Δηλαδή οι αλλαγές θα αφορούν και τις ΠΑΕ που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης ή μόνο για τις ΠΑΕ από δω και πέρα;
Ένα άλλο ερώτημα που δημιουργείται είναι και το εξής: Μα καλά μέχρι σήμερα, ΠΑΕ που δεν έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση πήραν άδειες για επαγγελματικά πρωταθλήματα (Λάρισα) από την ΕΕΑ. Τώρα τι μεσολάβησε; Να το αλλάξουν για «από δω και πέρα» έχει μια λογική πάντως…
Τι λένε από τον Άρη
Από πλευράς των «κίτρινων» έχουν πάρει εδώ και καιρό τα μηνύματα και για το λόγο αυτό, όπως λένε, βρίσκονται σε εγρήγορση. Παράλληλα, όπως λένε, σε επαφές που έκαναν εισέπραξαν θετικό κλίμα και θεωρούν πως στο τέλος δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, για να μην έχει «θέματα» ο Άρης θα πρέπει να ολοκληρώσει την εκκαθάριση. Προλαβαίνει; Δύσκολο ως απίθανο…
Και κάτι τελευταίο. Για ό,τι κι αν συμβεί υπεύθυνοι και υπόλογοι είναι όλοι όσοι διοίκησαν την ομάδα την τελευταία διετία. Διότι αν είχαν τελειώσει με την εκκαθάριση, σήμερα κανείς δεν θα ασχολούνταν με το θέμα.