Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με 152

Τελικά, από τους 153 βουλευτές της Κυβέρνησης, οι 152 πειθάρχησαν στις εντολές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά τους πειθάρχησαν στις εντολές της Τρόικας και των δανειστών κι έτσι ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, που ανατρέπει καταστάσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, ψηφίστηκε στη βουλή.

Ο μοναδικός κυβερνητικός βουλευτής που δεν το ψήφισε, ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έκανε την… επανάστασή τους, αφού πρώτηα ψήφισε 3-4 μνημόνια και σωρεία παρόμοιων νομοσχεδίων. Φυσικά, με δημοκρατικές διαδικασίες, και ο Κακλαμάνης διεγράφη από την ΝΔ κι έτσι η κυβέρνηση πορεύεται με τον οριακό αριθμό των 152 βουλευτών.

Τη δουλειά της, πάντως, και το έργο που έχει αναλάβει, το κάνει.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ από το news247.gr :

Με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και “παρών” ένας.

Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα “παρών” ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με επιστολή Σαμαρά διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά το “παρών” στο άρθρο 1.

Μετά την διαγραφή του, ο Κακλαμάνης έβγαλε μία δήλωση, η οποία αναφέρει τα εξής  :

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας. Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς»

Με 125 βουλευτές πλέον η ΝΔ. Μαζί με τους 27 του ΠΑΣΟΚ η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές

Συγκεκριμένα, “παρών” στο άρθρο 1 δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ “παρών” στο άρθρο 2 δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

“Κάποιοι θέλησαν η Ελλάδα να μείνει στην ακυβερνησία. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για τον ελληνικό λαό και τα νέα παιδιά. Προχωράμε”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της διαδικασίας, χωρίς να σχολιάσει όμως τη διαγραφή Κακλαμάνη. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε ομιλία στην Ολομέλεια.

Ο Μιχάλης Κασσής ψήφισε “ναι” παρότι μέχρι τελευταία στιγμή διατύπωνε τις ενστάσεις του για το γάλα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προχώρησε σε διαγραφές παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αναλυτικά, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής με αφορμή τις προτάσεις μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα και του Β. Μεϊμαράκη που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής του και επέστρεψε για να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών υποστήριξε το ΚΚΕ, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Χρυσή Αυγή.