Θύμα εκβιασμού αυτοχαρακτηρίστηκε ο Κύρος Βασσάρας, όσον αφορά την περιβόητη «πυραμίδα» στη διαιτησία, όπου φέρεται να είχε «ηγετικό ρόλο». Αφότου ξεκαθάρισε πως δεν έχει ουδεμία ευθύνη για την υπόθεση και πως «έχουν ειπωθεί ένα σωρό ψέματα», έδειξε βέβαιος για δικαίωση μέσω της δικαιοσύνης.
Ο διευθυντής Ανάπτυξης της Ελληνικής Διαιτησίας υπογράμμισε πολλάκις πως ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο να ορίζει και να αξιολογεί τους Έλληνες διαιτητές -κάτι για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η ΚΕΔ- παρά μόνο να τους εκπαιδεύει. «Για μένα δεν είναι μεγάλη πληγή η διαιτησία στην χώρα μας. Στο εξωτερικό γίνονται κραυγαλέα λάθη σε σχέση με εδώ» πρόσθεσε στην τηλεοπτική εκπομπή.
«Τηλεφωνήματα, ναι έγιναν… Όχι από προέδρους, από ανώνυμους ανθρώπους», ανέφερε σχετικά με το αν όσο ήταν διαιτητής επιχείρησαν να τον επηρεάσουν.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βασσάρας στη «ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ»
Για την περίφημη ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη για τους διαιτητές και τα «τρένα»: «Χρειάζεται να σχολιάσω;»
«Στην Ελλάδα πολύ εύκολα κάνουμε ποινικές διώξεις, αλλά πολύ αργά αποφασίζουμε. Σε όλες τις χώρες γίνονται έρευνες. Εκεί όμως η έρευνα γίνεται γρήγορα, εδώ κάποιος… καταδικάζεται πριν καν δικαστεί. Πρέπει να τα βρούμε μαζί, στην Ελλάδα έχουμε χάσει το αυτονόητο. Πρέπει να δούμε όμως κι άλλα πράγματα. Είμαστε η μόνη χώρα για παράδειγμα που στο γήπεδο πάνε μόνο οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας».
Για το αν ο ίδιος μπορεί να ασκεί κριτική για τους διαιτητές στην Ελλάδα: «Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο. Η ΚΕΔ είναι αυτή που θα το διαχειριστεί αυτό. Εγώ δεν έχω κάποια τέτοια αρμοδιότητα. Η ΚΕΔ είναι αυτή που ορίζει τους διαιτητές. Αποτελείται από μέλη, τα οποία έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ο κ. Σωμαρακάκης ορίζει τους διαιτητές και ο και ο κ. Ταμπόζης τους παρατηρητές. Ένας είναι υπεύθυνος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη οφείλουν να έχουν άποψη για τον κάθε διαιτητή και πιθανά λάθη που κάνουν. Από το 2009 που σταμάτησα τη διαιτησία, ουδέποτε τέθηκε θέμα να αξιολογώ εγώ. Εγώ ποτέ δεν είχα και ούτε έχω την ιδιότητα του αρχιδιαιτητή, για να μπορώ να επιλέγω διαιτητές στους αγώνες και να τους αξιολογώ. Απλώς του εκπαιδεύω και τίποτα άλλο. Μπορεί κάποιους να βολεύει να λένε πως εγώ κάνω ορισμούς και ελέγχω, αλλά αυτό δεν ισχύει και είναι ψέματα. Και για τις επιθέσεις που δέχομαι, ακόμα και την απλή στοχοποίηση που έχει αρχίσει εδώ και λίγους μήνες, θα έπρεπε να γίνονται έρευνες. Εγώ θέλω η Δικαιοσύνη να ενεργεί και να… μιλά γρήγορα».
Για το αν επιχείρησαν να τον επηρεάσουν, όσο ήταν διαιτητής: «Τηλεφωνήματα, ναι έγιναν… Όχι από προέδρους, από ανώνυμους ανθρώπους. Όταν έπαιζα, δεν δέχθηκα καμία επίθεση από κανέναν. Αντίθετα, όταν ακούστηκε πως ίσως αναλάμβανα αρχιδιαιτητής, τότε στοχοποιήθηκα. Στη δική μου υπόθεση το 2011 όπου δέχθηκα επίθεση, δεν έγινε καμία προσχηματική δίκη, ούτε καν ανακρίσεις. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν γίνεται επί 5 χρόνια για παράδειγμα να “καταδικάζεται” κάποιος και η οικογένειά του και να δικαιώνεται μετά σαν να μην έγινε τίποτα».
Για τις κατηγορίες του κ. Σαρρή πως η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης άνοιξε από εκείνον: «Εγώ γνωρίζω πως έχει γίνει μια συγκεκριμένη καταγγελία, από τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔ. Μακάρι να ήξερα κι εγώ γιατί με απέπεμψε ο κ. Σαρρής επί της προεδρίας του στην ΕΠΟ το 2013. Τις διαδικασίες τις σέβομαι. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Γκιρτζίκης μου ζήτησε αν μπορώ να επιστρέψω στην Ελλάδα και να ασχοληθώ. Αρχικά του είχα πει επί λέξη δεν θέλω. Όταν κάποιος δίνει τα χέρια με κάποια άλλη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κι αλλού αρχιδιαιτητής. Είμαι στη Ρουμανία, δεν θα μπορούσα να είμαι και στην Ελλάδα, είμαι δεσμευμένος με την άλλη χώρα. Με τον κ. Σαρρή δεν έχω μιλήσει ποτέ από τότε που με απέπεμψε. Ηθικά δικαιώθηκα από το ίδιο ΔΣ της ομοσπονδίας όταν και επέστρεψα στην ΕΠΟ. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν».
Για τη διαιτησία στην Ελλάδα: «Για μένα δεν είναι μεγάλη πληγή η διαιτησία. Γίνονται λάθη, αλλά μέχρι εκεί. Σας υπογράφω ότι στο εξωτερικό γίνονται κραυγαλέα λάθη σε σχέση με την Ελλάδα. Αν υπάρχει σκοπιμότητα δεν μπορεί να το κρίνω εγώ κι εσείς. Οι διαιτητές προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο, αλλά δεν τους αφήνει πιστεύω και η ατμόσφαιρα. Για ένα πλάγιο γίνεται σκοτωμός στον Τύπο. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά έτσι, πρέπει να φρενάρουμε κάποια πράγματα που δεν έχουν αξία. Δυστυχώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο στην Ελλάδα. Σε όλη μου την πορεία, είτε σαν διαιτητής, είτε με οποιοδήποτε πόστο, δεν υπάρχει άνθρωπος στη διαιτησία που να μην έχω βοηθήσει. Είτε έπιασε στόχους, είτε όχι. Είμαι πάντα δίπλα, γιατί σέβομαι την προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας και σέβομαι τον ιδρώτα του».
Για τις κατηγορίες σε βάρος του για την περιβόητη πυραμίδα όπου φέρεται να είχε «ηγετικό ρόλο»: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Καταδικαζόμαστε από κάποιους που τους είπαν, άκουσαν, έκαναν. Ψάχνουμε 250 και έχουμε βρει μόνο τον κ. Μαζαράκο. Περιμένω να πάνε να καταθέσουν όλοι, αναμένω να προχωρήσει πώς και πώς η υπόθεση. Εγώ είμαι το θύμα της εκβίασης. Αυτό θα το πω όταν θα κληθώ. Θα σας το αποδείξω.. Ο εισαγγελέας θα με καλέσει και τότε θα δείτε. Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα λάβει μέτρα. Θα σας αποδείξω από ποιον είμαι θύμα εκβίασης. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν ένα σωρό ψεύδη. Δεν υπάρχει καμία εταιρία-πυραμίδα. Την βάφτισαν κάποιοι έτσι… Αν πουλούσα λάστιχα, θα απαγορευόταν οποιοσδήποτε διαιτητής να αγοράσει από εμένα; Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, θα αποδείξω πως εγώ είμαι το θύμα εκβίασης. Τη διάρκεια που ο κ. Μαζαράκος αναφέρεται σε μένα, εγώ δεν είχα καμία αρμοδιότητα στην Ελλάδα. Και με κατηγορούν ότι εκβίαζα, έκανα, έρανα… Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κρίνει και μετά θα είμαστε ξανά εδώ να τα πούμε. Κάθε φορά που φτάνουμε σε δικαστήριο, πολλοί είναι αυτοί που παρακαλάνε για να τα βρούμε. Εγώ δεν θα αποκαλύψω τώρα από ποιον είμαι θύμα εκβίασης, θα τα καταθέσω όλα, όταν έρθει η ώρα.. Δεν ξέρω γιατί ο κ. Μαζαράκος τα είπε όλα αυτά, είναι πολύ περίεργο βέβαια, έχω κάποιες υποψίες, αλλά δεν θα αναφερθώ».
Για τη θεσμική ιδιότητα της γυναίκας του στην ΕΠΟ: «Εδώ και 17-18 χρόνια είναι στο τμήμα των διεθνών σχέσεων. Εγώ την γνώρισα όταν ήδη ήταν στην ΕΠΟ. Όταν έχεις το πόστο που κατέχει η γυναίκα μου, τότε είναι λογικό να έχεις μια επικοινωνία με αρχιδιαιτητές και άλλους ανθρώπους στην ΕΠΟ, μόνο και μόνο λόγω της αλληλογραφίας που έρχεται από το εξωτερικό».
Για την ενασχόλησή του στη Ρουμανία ως αρχιδιαιτητής: «Εγώ στην Ρουμανία αξιολογώ, ορίζω, εισηγούμαι προτάσεις στο ΔΣ και αποφασίζω -χωρίς να το ανακοινώνω- πότε θα ξανασφυρίξει ο κάθε διαιτητής. Στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, ο κ. Καραμελίδης αφουγκράζεται όλα τα μέλη. Οι διαιτητές έχουν πολλά προβλήματα, είναι απλήρωτοι στη Σούπερ Λίγκα, ενώ στη Football League προκαταβάλλονται ορισμένες φορές οι μισθοί. Στην Ρουμανία οι ομάδες προκαταβάλλουν τους μισθούς του πρώτου γύρου, πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, εδώ δεν συμβαίνει αυτό».
Για κάποιους διαιτητές που μπαίνουν στο «ψυγείο», περιέργως για μεγάλο διάστημα, όπως έχει συμβεί με τον Καλογερόπουλο, του ΑΕΚ-Ολυμπιακός: «Κάποτε είχαμε λιγότερους διαιτητές, τώρα περισσότερους. Έχομε 28-29 στην πρώτη κατηγορία, εκ των πραγμάτων ένας που παίξει καλά, μπορεί να ξαναπαίξει σε 2-3 αγωνιστικές πάλι. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ο οποιοσδήποτε διαιτητής δεν έχει ξανασφυρίζει. Είναι θέμα της ΚΕΔ γιατί ο κ. Καλογερόπουλος δεν έχει σφυρίξει ξανά μετά το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Για μένα να κρίνεται η ΚΕΔ και ο Χ διαιτητής σε κάθε σφύριγμα, σε κάθε φάση, το θεωρώ άσχημο. Με το να κατηγορούμε συνέχεια και να αφορίζουμε, δεν θα βρούμε άκρη… Είμαι υπέρ του ορισμού, δεν έχει λογική να λέμε να προχωρήσουμε σε μοντέλο κλήρωσης των διαιτητών».
Για την ματαίωση του Κυπέλλου: «Θα ήθελα μια εξήγηση για τη διακοπή του Κυπέλλου. Θα το καταλάβαινα αν μου εξηγούε κάποιος γιατί έγινε αυτό».
Για τα Πόθεν Έσχες των διαιτητών: «Ένας άνθρωπος κρίνεται από το πώς μπήκε και το πώς βγήκε. Όταν ένας άνθρωπος χωρίς την ανάλογη δραστηριότητα, βγαίνει πιο πλούσιος από όσο μπήκε, τότε πρέπει να προβληματιστείς. Πάντως, τα πόθεν έσχες των διαιτητών κατατίθενται κανονικά όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και των συγγενών τους, οπότε δεν τίθεται θέμα παρανομίας εκεί».