11ος Διεθνής Μαραθώνιος – Ποιοι έσπασαν το κοντέρ

Για ακόμη μια φορά ο Διεθνής Μαραθώνιος δρόμος με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» Κατάφερε να δώσει ζωή ,ελπίδα, και δύναμη σε όλους τους Έλληνες μέσα από τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών που έτρεξαν την απόσταση  των 42 χλμ μεταξύ Πέλλας και Λευκού Πύργου σε έναν χρόνο που νομίζω πως αρκετοί αθλητές του παγκοσμίου στερεώματος θα ήθελαν να κατείχαν!

Μπορεί η πρώτη τριάδα του αγώνα να είχε την σφραγίδα της «Μαύρης Ηπείρου» αλλά οι 20.000 και πλέον υπόλοιποι δρομείς που συμμετείχαν σε όλες τις διαδρομές του αγώνα ελάφρυναν την ατμόσφαιρα χρωμάτισαν πολύχρωμα τις εικόνες, και έφεραν τον ήλιο και τα χαμόγελα σε όλους τους θεατές που είχαν την ευγενική καλοσύνη να κατέβουν στα πέριξ του Λευκού Πύργου και της Παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες τους.

«Η Καλή μέρα από το πρωί φαίνετε»  λέει μια λαϊκή παροιμία μας, καθώς κάπως έτσι έγινε και με την εκκίνηση των αθλητών του Μαραθωνίου που ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους μέσα σε ένα γκρίζο σκηνικό που καθάριζε μόλις περνούσε και ο τελευταίος αθλητής του αγώνα. Οι αθλητές από την Κένυα έκλεψαν την παράσταση όπως και την νίκη  καθώς ο χρόνος  των 2.17.41¨που τερμάτισε ο πρώτος αθλητής   Άμπελ Κίμπετ Ροπ  στάθηκε αρκετός για να ξεσηκώσει τους πάντες που ζούσανε ήδη μοναδικές στιγμές από τους αθλητές που μόλις τερμάτιζαν τα 10χλμ.

Πίσω του τερμάτισαν με διαφορά ενός μόλις λεπτού ο καθένας από τους δύο συμπατριώτες του που πάλευαν μέχρι το νήμα να φτάσουν τον Άμπελ, που απλά δεν πιανόταν! Το κουράγιο που έδινε το παρευρισκόμενο πλήθος ήταν αυτό που κατ ομολογία όλων των αθλητών έδινε φτερά στα πόδια τους.

Ο πρώτος Έλληνας αθλητής τερμάτισε στην Πέμπτη θέση με χρόνο 2.29.’49’’ και ήταν ο αθλητής Κώστας Ρήγας που πάλεψε σε όλη την διάρκεια του αγώνα και κατάφερε να αντέξει ως το τέλος παρά τα δυνατά ντεμαράζ που λάμβαναν χώρα κατά την διάρκεια του αγώνα που ήταν αρκετά γρήγορος!

Η πρώτη «κυρία» που τερμάτισε τον 11ο διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος ήταν η Έλεν Τζεπκοσγκέι Κιμούτα   με χρόνο 2 ώρες 41΄50΄΄,αφήνωντας στην δεύτερη θέση την Μαρία Βράιτς από την Κροατία με χρόνο (2:52΄29΄΄) και τρίτη  την Ρουμάνα Μαρία Μαγκνταλ Λούκα 2:58΄42 που καταχειροκροτήθηκε κατά την ώρα του τερματισμού της.

Στα 10χλμ ο Κενυάτης αθλητής Τζόελ Μάινα Μουάνγκι, με χρόνο 30΄19΄΄ ήταν ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας ο οποίος λίγο μετά την απονομή μας δήλωσε πως « ζούμε σε μια όμορφη πόλη που θέλει να ξαναεπισκεφθεί, καθώς κατά την διάρκεια της σύντομης παραμονής του ευχαριστήθηκε την προπόνησή του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης μας που θα του μείνει αξέχαστη».

Το δικό του στίγμα στην διάρκεια του αγώνα έδωσε και ο γιός του αξέχαστου Στέλιου Κυριακίδη νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης Δημήτριος Κυριακίδης ,που δήλωσε πως θα υποστηρίζει τον Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος και θα κάνει τα πάντα από την μακρινή Σαγκάη όπου και διαμένει να οργανώνει μεγάλα γκρούπ επισκεπτών που θα επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο τις ημέρες που διεξάγεται ο Διεθνής Μαραθώνιος .

d2

Οι χιλιάδες εθελοντές ήταν στις θέσεις τους όπως πάντα άλλωστε! Η δική τους βοήθεια αποτελεί και το μεγάλο ατού της επιτυχίας της όλης διοργάνωσης που είχε σκεφθεί ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια. Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το φθινόπωρο που θα διεξαχθεί ο Νυχτερινός ημιμαραθώνιος δρόμος των 21χλμ, που αναμένεται πως και πώς από όλους τους αθλητές.

Στον επίλογο όλων θα έλεγα πως αυτή η πόλη γνωρίζει ωραίες στιγμές κατά την διάρκεια τέτοιων μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν και γράφουνε την δική τους ιστορία στο ιστορικό βιβλίο της ζωής της! Τα αθλητικά ιδεώδη του Ολυμπισμού και του αρχαίου πνεύματος του ημεροδρόμου Φειδιππίδη είναι αυτά που έγιναν η αφορμή περισσότεροι από 20.000 δρομείς προερχόμενοι από 67 χώρες του κόσμου να χαρούν κάτι ξεχωριστό στην ζωή τους στην διάρκεια του 11ου Διεθνή Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».

Και του χρόνου με υγεία!

Παντελής Τζερτζεβέλης