Η αίτηση εκποίησης και τα… βάρη του Ν. Ρύσιου

Σήμερα, νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστή η απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, όρισε ως τιμή πώλησης του Νέου Ρύσιου τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Μόνο που, και λογικά να το σκεφτεί κανείς, ουδείς θα προχωρήσει στην αγορά ενός ακίνητου, που πέρα από το κόστος του, κουβαλάει και χρέη περίπου 3,3 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο νομικός του Θόδωρου Καρυπίδη (κι ένας από τους δικηγόρους που… τρέχουν) την υπόθεση, Άρης Μαστρογιάννης, μιλώντας στο Yellow Radio…: «Όσο και να ήταν η τιμή εκκίνησης το ίδιο θα ήταν. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως εμείς προχωράμε την εκκαθάριση. Συνήθως, τα δικαστήρια βάζουν μια μέση τιμή. Αυτό είναι στη κρίση του δικαστή, ο οποίος είπε 1.200.000 ευρώ. Όταν οι απαιτήσεις είναι περισσότερες από την αξία του ακινήτου, τότε πάμε σε εκποίηση. Το τίμημα αυτό κατατίθεται στην τράπεζα και διανέμεται σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας και αυτό γίνεται γιατί τα χρέη είναι περισσότερα από το τίμημα. Δεν μπορεί να γίνει πώληση σε κάτι που έχει βάρη. Γι αυτό έχουμε κάνει έφεση και ζητάμε από το δικαστήριο την άδεια να το εκποιήσουμε».

Δηλαδή έγινε αίτηση να δωθεί άδεια ώστε οι δύο εκκαθαριστές της ΠΑΕ να προχωρήσει σε εκποίηση του ακινήτου, για τους λόγους που εξήγησε παραπάνω. Όπως εκτιμούν μάλιστα οι νομικοί εφόσον εκποιηθεί το Ρύσιο δεν θα κουβαλάει ο αγοραστής τα βάρη, αν και γι’ αυτό η απόφαση είναι του δικαστηρίου.

Όσο για το διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (μιας και ο χρόνος πιέζει) σύμφωνα τον Μαστρογιάννη…: «Πάει περίπου στους δυο μήνες. Ένα μήνα μέχρι να βγει στον πλειστηριασμό και ένα μήνα μέχρι να διορθωθεί η τιμή. Περίπου στους τρεις μήνες μπορεί να πέσει η τιμή».